Căutarea primului loc de muncă poate să fie o sarcină dificilă. Lucrurile se pot simplifica dacă vei lua în calcul cele câteva recomandări ale acestui ghid, dacă nu te vei lăsa impresionat de refuzuri, care sunt inevitabile, și dacă vei pune preț pe ceea ce contează pe termen lung, nu doar satisfacția de moment.
Experiența contează mai mult
Pentru un începător care se află în fața provocărilor primului loc de muncă, experiența pe care acesta i-o va aduce în CV este mai importantă decât salariul. În consecință, este utilă și benefică acceptarea oricărui loc de muncă, evident, dacă acesta corespunde cel puțin în linii mari cu pregătirea, lăsând pe planul secundar veniturile. Oricum acestea nu pot să fie mai mici decât salariul minim pe economie. O soluție care poate fi folositoare, atât celui aflat la primul job, cât și pentru angajator, este programul de muncă redus la șase sau patru ore. Cu un calculator salariu poți afla imediat ce bani câștigi, în aceste condiții.
Dacă alegi o astfel de variantă îți poți permite să ai chiar și două joburi simultan. Vei câștiga foarte multă experiență într-un timp scurt, iar la un viitor loc de muncă vei putea primi un salariu mai bun.
Adaptează-ți continuu CV-ul
În medie, un angajator care recrutează va acorda fiecărui CV circa șase secunde. Exact acesta este intervalul de timp în care trebuie să atragi atenția asupra propriei persoane și se poate face asta dacă vei redacta un CV după toate regulile și vei trimite un document adaptat cerințelor pe care le formulează fiecare angajator în oferta sa de muncă.
Asta înseamnă să nu expediezi același CV peste tot, ci să aloci câteva minute înainte pentru a scoate în evidență exact acele calități care te fac eligibil pentru locul de muncă la care aplici. Merită efortul, iar șansele de angajare într-un post bun vor crește substanțial.
Continuă să cauți, chiar dacă muncești
Cei care se află la începutul carierei lor profesionale sunt nevoiți să accepte locuri de muncă, de cele mai multe ori, sub nivelul pregătirii. Principala cauză pentru care se întâmplă asta este lipsa de experiență. În consecință, chiar dacă lucrezi, continuă să cauți locul de muncă perfect pentru poziția de entry level.
Se spune că a căuta un serviciu corespunzător este un job în sine căruia trebuie să-i acorzi câteva ore săptămânal. În acest timp este bine să-ți adaptezi un CV de bază, cel pe care oricine îl poate găsi pe net, pe site-urile de recrutări, și să cauți mereu oportunități noi.
Mai mult, fii atent la eventualele mesaje, care îți cer detalii despre activitate și pregătire, la solicitările de a participa la interviuri și analizează care sunt cauzele pentru care ești respins, ca să înțelegi exact cum funcționează piața muncii.
Nu refuza o ofertă de angajare
Este o foarte mare greșeală aceea de a refuza o ofertă de angajare, chiar dacă poziția pentru care ai urma să lucrezi este mult sub nivelul pregătirii tale. Orice loc de muncă este unul care îți aduce experiență și, implicit, beneficii importante în viitor. Să nu te mire dacă în 2-3 ani, postul banal pe care ai funcționat, la începutul carierei, este exact cel care îți va permite să ocupi o poziție de conducere. Foarte mulți angajatori sunt interesați să lucreze cu persoane care să coordoneze o activitate, pe o funcție de conducere, pe cei care anterior au lucrat în poziții de execuție.
Ce spui și ce nu spui la interviu
Contează la fel de mult și ceea ce spui și ceea ce nu spui la un interviu de angajare. Ceea ce spui trebuie să-i arate angajatorului că te-ai pregătit cu o minimă cercetare anterioară pentru postul respectiv. Asta contează deseori mult mai mult decât experiența pe care o ai și arată că îți dorești cu adevărat respectivul loc de muncă.
Puțini știu, dar sunt câteva întrebări de bază la orice interviu. Este posibil să fii chestionat cu privire la așteptările pe care le ai și la planurile din viitorul imediat, așa că este util să fii pregătit cu răspunsuri care să-ți dovedească profesionalismul și onestitatea.
La fel de important este și ceea ce nu spui într-un interviu. Nu pune întrebări cu privire la detalii care au fost cuprinse în job description, nu te supralicita, nu te angaja să faci lucruri care depășesc abilitățile sau competențele pe care știi că le ai.
Negociază-ți salariul
Cei care se află la început de drum probabil că nu pot spera la mai mult decât salariul minim sau suma propusă în oferta de angajare. Cu toate acestea, nu este bine să treci peste negocierea salariului fără să te implici, oricât ar fi de intimidant acest aspect. O soluție care poate funcționa este să alegi alte beneficii în locul celor salariale, cum ar fi tichetele de masă, mai multe zile libere sau posibilitatea de a merge la o sală de fitness gratuit. Ideea de bază este aceea de a nu accepta pur și simplu doar ceea ce ți se oferă, dar nici de a pune condiții care ar putea periclita posibilitatea de a te angaja.
Unul dintre cele mai mari obstacole în găsirea primului loc de muncă, dar și a celor următoare, este concurența. Pregătirea profesională obținută în timpul studiilor și, ulterior, experiența acumulată sunt marfa celui care caută un loc de muncă, iar ca orice marfă aceasta trebuie bine pusă în valoare și „vândută” la un preț cât mai bun.
Sursa foto: Shutterstock.com