Umiditatea din casă creează mirosuri neplăcute, pete inestetice de mucegai, poate provoca fisuri în pereți sau putrezirea lemnului existent în locuință. Dar în afara acestor lucruri de natură mai degrabă estetică, umiditatea ne poate cauza alergii, migrene, probleme de sănătate grave. Iată câteva reguli de bază pentru prevenirea umidității în casă:
O bună ventilație
Este probabil cea mai ușoară soluție de a controla umiditatea. Ventilația casei reîmprospătează aerul și reduce nivelul de umiditate. Deschideți larg ferestrele timp de 10 minute, iar pentru o ventilație și mai eficientă apelați și la clasicul ventilator. Pentru camerele mai umede, precum baia și bucătăria, este nevoie de o atenție sporită. Vă sfătuim să le aerisiți imediat după fiecare utilizare. În mod ideal, aveți nevoie de un sistem bun de ventilație în baie și de o hotă la bucătărie. Instalați grile de ventilație, aceste echipamente fiind perfecte pentru suprafețe mici, între 20 și 40 m². Nu uitați să le verificați și să le curățați regulat.
Absorbanți de umiditate și dezumidificatoare
Absorbantul de umiditate este un aparat compus dintr-un rezervor și o rezervă de cristale hidrofile. Funcționează simplu, cristalele absorb umezeala din aer și o transformă în lichid. Când rezervorul se umple, este destul să-l goliți. Poate absorbi până la doi litri de apă pe săptămână.
Dacă locuința are o suprafață mai mare, se recomandă achiziționarea unui dezumidificator eficient electronic. Poate capta între 30 și 80 de litri, uneori 100 de litri, în doar 24 de ore, în funcție de model. Sistemul de funcționare este simplu, aerul este aspirat, răcit, vaporii de apă se transformă apoi în condens care este colectat într-un rezervor, iar aerul este eliberat mai uscat în cameră. Se recomandă plasarea lui în cea mai umedă cameră, iar după ce nivelul de umiditate revine la normal, puteți trece la camera următoare.
Plantele
Plantele nu sunt doar decorative, multe dintre ele joacă un rol important în absorbția umezelii din casă. Este destul să le plasați în camerele unde umiditatea este crescută și să le lăsați să-și facă treaba. Există o gamă destul de variată de astfel de plante:
- Feriga Boston, rezistentă la temperaturi cuprinse între 16 și 18°C
- Crinul păcii iubește umbra și semiumbra
- Tillandsia, plantă anaerobă
- Iedera nu doar absoarbe umezeala, dar elimină și bacteriile din aer
- Palmierul chinezesc pitic purifică interiorul casei
- Plantele xerofite, cactuși, suculente, adaptate mediilor aride
Alte trucuri și sfaturi simple
Evitați uscarea rufelor în interiorul locuinței, nivelul de umiditate va crește în toată casa. Dacă utilizați uscătorul de rufe, este important să vă asigurați că țeava de evacuare eliberează corect aerul și umezeala în afara casei.
Nu uitați să verificați etanșeitatea ferestrelor, acoperișului și a pereților. Toate îmbinările trebuie să fie sigilate, iar pereții să nu prezinte fisuri.
Evitați variațiile de temperatură din casă. O temperatură prea scăzută sau prea ridicată va duce la apariția condensului. Soluția este să nu depășiți diferența de temperatură de 4°C între zi și noapte.
Într-o locuință izolată necorespunzător, adesea pereții orientați spre exterior sunt reci, acest lucru se numește pod termic. Este recomandat să lăsați un spațiu de cel puțin doi centimetri între perete și mobilier pentru ca aerul să poată circula, astfel evitați condensul și apariția mucegaiului.
O umiditate ridicată poate deveni rapid periculoasă, atât pentru casă, cât și pentru cei care locuiesc în ea. Consecințele, precum apariția mucegaiurilor și a bacteriilor, pot fi semnificative pentru sănătatea dumneavoastră, putând provoca boli cronice sau alergii la copii, iar la adulți, probleme respiratorii sau articulare. Așadar, există o mulțime de motive să găsim o soluție rapidă pentru a o combate, acționând de la primele semne ale apariției ei.
Sursa foto: Shutterstock