De ce este important să petreci timp în aer liber chiar şi în sezonul rece

de WTA.ro

Primăvara şi vara este foarte uşor să găsim diferite activităţi pe care să le facem în aer liber, de la plimbări în parc la cine cu prietenii. Soarele, natura şi spaţiile verzi par că ne cheamă să ne petrecem mai mult timp la exterior. Situaţia este cu totul diferită când temperaturile încep să scadă. Chiar dacă şi zilele de toamnă pot fi însorite, pare că este mai greu să ne organizăm ieşirile în aer liber. Cu toate acestea, ar trebui să ştii că este deosebit de important să-ţi petreci timp la exterior chiar şi în anotimpurile reci, atât pentru sănătatea fizică generală, cât şi pentru sănătatea mintală. Iată câteva aspecte care ar trebui să te motiveze să ieşi din casă, chiar dacă temperaturile sunt mai scăzute. 

Mai multă mişcare

Atunci când petrecem timp în exterior, suntem mai predispuşi să facem mişcare, ceea ce, la rândul său are beneficii semnificative asupra sănătăţii noastre. Chiar şi o simplă plimbare în parc sau prin pădure poate avea efecte regenerative asupra organismului tău. Mai mult decât atât, atunci când facem mişcare în aer liber, creierul este mai predispus să secrete hormonii fericiri, adică acel cocktail de substanţe chimice care ne dau o stare de bine. Cea mai simplă modalitate de a face mişcare în aer liber în anotimpul rece este să călătoreşti, fie şi numai pentru un weekend. De exemplu, îţi poţi găsi o cazare în Maramureșşi poți să explorezi alături de familie şi prieteni frumuseţile din împrejurimi. Nu numai că vei face mişcare, dar te vei putea bucura de peisaje extraordinare. 

Fă mai multă mişcare

În sezonul rece, sistemul tău imunitar se poate confrunta cu mai multe provocări decât în cel cald, de aceea este important să iei măsuri astfel încât, în mod natural, să-i susţii eforturile de contracarare a îmbolnăvirilor. O modalitate foarte simplă de a face acest lucru este de a petrece mai mult timp în aer liber. Oamenii de știință au constatat că inhalarea substanţelor volatile produse și eliminate de unele plante din natură poate ajuta la creșterea nivelului de celule albe din sânge, ajutându-ţi organismul să lupte împotriva infecțiilor și bolilor. Pe de altă parte, expunerea la lumină naturală, fie ea şi de intensitate mai redusă, ajută la combaterea stresului şi a stării de oboseală.

Combate astenia de toamnă şi depresia de iarnă

Ceea ce numim popular astenie de toamnă sau depresie de iarnă reprezintă o formă specifică de depresie denumită ştiinţific tulburare afectivă sezonieră. Potrivit Centrului de diagnostic şi tratament Doctor Victor Babeş, această tulburare se poate manifesta prin  greutate la trezire, somnolenţă pe parcursul zilei, dificultate în concentrarea atenţiei, nivel redus de energie, dificultatea de a suporta temperaturi scăzute, nevoia de a mânca mai mult, în special alimente cu un conţinut ridicat de zahăr şi grăsimi sau evitarea activităților sociale sau familiale. Timpul petrecut în aer liber este o modalitate foarte bună şi recomandată de medici de a combate aceste simptome. Mai mult decât atât, există şi un studiu care sugerează că timpul petrecut în aer liber oferă organismului un boost de energie considerabil, similar cu cel resimţit atunci când bei o ceaşcă de cafea. 

Aşadar, chiar dacă temperaturile sunt mai scăzute şi cerul nu este în fiecare zi însorit, este important să ne facem în mod conştient timp pentru activităţi în aer liber. În general, 20 de minute petrecute afară sunt suficiente pentru a te remonta şi pentru a te bucura de beneficii. Dacă ai posibilitatea de a face acest lucru într-un spaţiu verde, atunci ar trebui să profiţi din plin, în fiecare zi! 

Sursă foto: Pexels.com

Te-ar putea interesa