Află totul despre aparatul dentar

de WTA.ro

Îți dorești un zâmbet estetic, care să te ajute să îți recapeți stima de sine? Te-ai săturat să te simți stânjenit atunci când zâmbești sau să râzi cu mâna la gură? Toate aceste probleme au o rezolvare! Primul pas este să mergi la medic dentist, care să îți spună dacă ai sau nu nevoie de un aparat dentar.

La Smile Ambassador, cea mai bună opțiune propusă pacienților care au probleme dentare cauzate de dinții înghesuiți sau strâmbi este cu ajutorul aparatelor dentare. Scopul unui astfel de tratament ortodontic nu ține doar de latura estetică, cât mai ales de cea funcțională – îmbunătățirea masticației și, implicit, a digestiei, și vorbire.

Înainte de a opta pentru un tratament ortodontic cu ajutorul unui aparat dentar este foarte important să mergi la un consult de specialitate. Medicul ortodont îți va propune un plan de tratament personalizat, în acord cu problema dentară care trebuie rezolvată. 

Ce reprezinta un aparat dentar?

Aparatul dentar este un dispozitiv medical, cu ajutorul căruia medicul ortodont va aplica o forță controlată pe dinți, cu scopul de a-i deplasa către poziția corectă. Astfel, dinamica dintre aceștia va fi modificată, astfel încât să se obțină un zâmbet funcțional, de estetică ridicată. Procesul de acțiune al aparatelor dentare corectează anomaliile legate de mișcarea dinților și a oaselor mandibulare.

Cum acționează un aparat dentar?

În cazul copiilor și al adolescenților, aparatul dentar este folosit pentru a rezolva problemele de dezvoltare ale oaselor maxilare, ale arcadelor dentare, precum și a neconcordanțelor dintre mărimea dinților și arcadele dentare.

Pe parcursul copilăriei, aparatele dentare pot ghida erupția dinților permanenți cât mai aproape de poziția lor firească. Cat costa un aparat dentar pentru copii? Este o întrebare pe buzele tuturor părinților – în cazul lor, prețul este mult mai accesibil.

În cazul adulților, gama variată de aparate dentare ajută la corectarea poziției incorecte a dinților, precum și mușcătura (ocluzia). Nu pot rezolva problemele dentare complicate, anomaliile grave legate de incongruența osoasă – aceasta se rezolvă doar pe cale chirurgicală.

Când este indicată purtarea unui aparat dentar?

Un prim semn care ar trebui să te ducă în cabinetul unui ortodont este legat de disconfortul vizual al dinților. La acesta se adaugă și mușcătura incorectă, urmată de disconfort la mestecarea alimentelor. 

Totodată, tratamentul cu aparat dentar ar trebui urmat și în următoarele situații:

  • Dinți îngrămădiți;
  • Dinți strâmbi;
  • Dureri ale articulației mandibulare;
  • Afte bucale;
  • Apariția cariilor de profunzime.

Câte tipuri de aparate dentare există?

Cele mai cunoscute sunt aparatele dentare fixe și mobile. În categoria aparatelor fixe se regăsesc modelele clasice (aparatul dentar metalic), estetice (din ceramică sau safir) și invizibile (aparatele dentare linguale).

Aparatele dentare fixe sunt adesea utilizate în ortodonție datorită eficienței acestora și a rezistenței. În acest caz se pot alege brackeți metalici cu aplicare individuală pe fiecare dintre dinți sau se poate opta pentru modelele mai puțin vizibile, cum sunt cele din ceramică sau safir.

Aparatele dentare mobile sunt reprezentate de gutiere sau plăci ortodontice, prevăzute cu croșete din sârmă. Sunt adesea întâlnite în cazul copiilor și adolescenților. 

Te-ar putea interesa