Unul din principalele avantaje ale mașinilor 4×4 constă în faptul că pot fi folosite pe orice fel de drum, începând cu autostrăzile asfaltate „ca-n palmă”, până la cele mai dificile trasee off-road. Pentru ca aceste vehicule să exceleze pe orice fel de drum, trebuie să fie echipate cu anvelope adaptate condițiilor specifice traseului parcurs.
Pentru drumurile dificile, este nevoie de anvelope off-road, iar acestea se împart în mai multe categorii, în funcție de nivelul de performanță.
Pe baza acestui criteriu am întocmit și noi un top al celor mai bune anvelope off-road pentru mașinile 4×4, care să te ajute să alegi modelul potrivit nevoilor tale.
Mud Terrain Extrem
Acestea reprezintă etalonul de performanță al anvelopelor off-road pentru 4×4, fiind create pentru a face față celor mai dificile condiții de drum. Cu astfel de anvelope pot fi parcurse trasee acoperite cu zăpadă, gheață sau noroi, precum și drumuri foarte accidentate, pline de gropi și pietre.
Dacă în condiții extreme se comportă foarte bine, nu același lucru se poate spune când vine vorba de drumuri asfaltate. Pe șosea, sunt foarte zgomotoase și determină un consum mare de combustibil, motiv pentru care nu sunt folosite decât pentru a tranzita pe distanțe mici astfel de drumuri, către zonele cu trasee off-road.
Mud Terrain
Pe locul doi în topul performanței se clasează anvelopele Mud Terrain (MT), din a căror denumire se poate deduce că sunt adaptate pentru traseele fără asfalt. Sunt ușor de recunoscut datorită crampoanelor pronunțate, care asigură o bună aderență și stabilitate pe noroi, zăpadă și stâncă umedă. Datorită blocurilor groase de pe banda de rulare noroiul este evacuat ușor, în timp ce canelurile adânci și marginile întărite asigură o bună aderență și tracțiune.
Și aceste anvelope sunt recomandate pentru echiparea vehiculelor 4×4 care se deplasează în proporție de cel puțin 80% pe drumuri neasfaltate, în condiții dificile.
All Terrain
Cele mai citite articole
Aceasta este o categorie mixtă, ce combină calitățile unei anvelope off-road cu cele ale unei anvelope concepute pentru deplasarea pe asfalt. Anvelopele All Terrain (AT) sunt ideale pentru vehiculele care circulă în proporții egale atât pe traseele off-road, cât și pe drumurile publice asfaltate.
Pereții laterali sunt întăriți, însă banda de rulare nu este prevăzută cu crampoane atât de groase și caneluri la fel de adânci ca în cazul categoriilor descrise anterior. Astfel, anvelopele pot fi folosite pe asfalt cu un consum de combustibil rezonabil, făcând față și pe drumurile mai greu accesibile. Pot fi folosite atât pe teren uscat, cât și pe noroi, gheață sau zăpadă.
Totuși, nu se ridică la performanța anvelopelor create special pentru astfel de condiții, așa că trebuie evitate traseele foarte dificile.
Highway
Anvelopele din această gamă sunt considerate anvelope on-road, deci, teoretic, nu ar avea ce căuta în topul nostru. Să nu uităm totuși că este vorba de anvelope pentru vehiculele 4×4, care nu sunt mașini exclusiv pentru asfalt. Așadar, chiar dacă sunt folosite preponderent în oraș sau pe șosele asfaltate, anvelopele unui 4×4 trebuie să aibă minime calități și pentru off-road.
Este cazul anvelopelor Highway, destinate vehiculelor 4×4 care rulează în proporție de 90% pe asfalt și ajung pe trasee off-road doar ocazional. Canelurile adânci și banda de rulare mai lată sunt caracteristici care amintesc de anvelopele off-road, asigurând o bună aderență și o tracțiune eficientă atât pe asfalt cât și pe nisip, pietriș, noroi și zăpadă.
Experiența off-road a unui vehicul echipat cu astfel de anvelope se reduce însă la drumuri neasfaltate ușor accesibile, cum ar fi un drum de acces către o cabană sau un drum forestier în condiții bune.
Așadar, dacă iubești aventura și folosești vehiculul 4×4 doar pentru incursiuni pe trasee dificile, ai nevoie de niște anvelope din prima parte a acestui top. Însă, dacă ajungi pe astfel de trasee mai rar sau doar ocazional, cel mai bine este să folosești un model de anvelope din a doua jumătate a clasamentului.