Astenopia acomodativă este denumirea medicală a tensiunii oculare sau a oboselii oculare. Sindromul vederii pe calculator (numit și oboseală digitală a ochilor) și utilizarea îndelungată a dispozitivelor digitale sunt principalele cauze ale astenopiei. Disconfortul ocular, durerile de cap și vederea încețoșată pot fi simptome ale oboselii oculare. Despre astenopia acomodativă vorbim în acest articol. Îți explicăm care sunt cauzele și simptomele sale, cum se stabilește diagnosticul, cum se poate trata și mai ales preveni.
Ce este astenopia acomodativă?
Oboseala oculară (sau astenopia acomodativă) este o afecțiune frecventă cauzată de utilizarea intensă a ochilor pentru citit, utilizarea dispozitivelor digitale sau conducerea pe distanțe lungi. Astenopia poate provoca disconfort, dar de obicei nu este o afecțiune gravă. Există multe lucruri pe care le poți face pentru a reduce sau preveni oboseala oculară. Dacă nu poți ameliora oboseala oculară prin modificarea stilului de viață (inclusiv prin utilizarea lacrimilor artificiale) este posibil să fie un simptom ocular mai grav și trebuie consultat medicul oftalmolog sau optometrist (2).
Simptomele astenopiei acomodative
Dacă te dor ochii sau ai senzația de arsură după ce lucrezi la calculator sau citești, este posibil să ai astenopie, o afecțiune oculară care poate scădea calitatea vieții. În unele cazuri, durerile de ochi și oboseala se pot datora unei afecțiuni subiacente care necesită tratament. Calculatoarele și tabletele devin din ce în ce mai frecvente la locul de muncă și la școală. Ca urmare, tot mai mulți adulți și copii se confruntă cu oboseală și oboseală oculară.
Prezinți un risc mai mare de astenopie dacă trebuie să stai în fața unui computer mai multe ore pe zi. Simptomele încep mai devreme și durează mai mult atunci când ochii tăi nu au șansa de a se odihni. Este posibil ca o persoană să nu-și dea seama că disconfortul ocular pe care îl resimte la locul de muncă sau la școală se poate datora oboselii oculare. Simptomele astenopiei pot începe în timp ce lucrezi, dar pot continua și după aceea. Simptomele asociate cu astenopia acomodativă includ:
- durere și durere de ochi;
- ochi uscați, iritați de arsură și usturime;
- vedere încețoșată sau dublă;
- dureri de cap și oboseală;
- incapacitatea de a se concentra.
Simptomele astenopiei vor fi mai grave mai târziu în cursul zilei decât dimineața, când ochii sunt odihniți (1) .
Cauzele astenopiei acomodative
Cele mai frecvente cauze ale astenopiei sunt:
- focalizarea de aproape pentru un timp îndelungat: efortul susținut de acomodare sau de convergență continuă provoacă tensiune. Utilizarea calculatorului, cititul sau un hobby precum croșetatul sau construcția de machete, toate acestea necesită o concentrare prelungită. Mușchii ciliari ai ochiului permit o vedere clară, dar aceștia pot deveni obosiți sub efortul de acomodare continuă. Insuficiența acomodativă poate agrava simptomele. Sindromul vederii pe calculator și perioadele prelungite de privit la smartphone-uri sunt cele mai frecvente cauze ale astenopiei. Adesea, rata la care clipești scade în timp ce lucrezi la calculator. Acest lucru poate agrava simptomele de oboseală oculară. Persoanele care au ochii uscați sunt deosebit de vulnerabile la acest lucru.
- iluminarea care este prea slabă sau prea puternică: un iluminat mai puternic poate ameliora oboseala ochilor. Dar, excesul de strălucire de la iluminatul puternic poate provoca, de asemenea, oboseala ochilor. Atunci când lucrezi de aproape, asigură-te că lumina este îndreptată spre birou, nu spre ochi.
- un dezechilibru al mușchilor oculari: persoanele cu heteroforie și insuficiență de convergență se confruntă în mod obișnuit cu oboseală oculară. Esoforia și exoforia sunt tulburări de vedere binoculară comune. Pe măsură ce sistemul vizual este solicitat, devine mai dificilă menținerea unei imagini clare.
- eroare de refracție necorectată: astigmatismul și hipermetropia necorectate pot provoca o mare oboseală și o mare tensiune oculară. Apariția presbiopiei poate provoca, de asemenea, simptome. Acest lucru este ușor de rezolvat cu o pereche de ochelari actualizată, prescrisă de medicul oftalmolog.
Cum se diagnostichează astenopia?
Dacă ai simptome de oboseală a ochilor, primul pas este să consulți un medic oftalmolog pentru a exclude afecțiunile subiacente potențial grave. Medicul oftalmolog va efectua un examen oftalmologic amănunțit pentru a determina cauza astenopiei. Medicul poate întreba când se agravează simptomele și cu ce fel de simptome se confruntă pacientul.
Testele pentru astenopie acomodativă includ testele de vedere la distanță și la apropiere, care măsoară capacitatea ochiului de a focaliza obiecte situate la diferite distanțe. Testele de acomodare, cum ar fi testul de acomodare negativă și testul de acomodare pozitivă, sunt de asemenea utilizate pentru a evalua capacitatea ochilor de a se adapta la schimbările de distanță. Testele de convergență, pe de altă parte, măsoară capacitatea ochilor de a se deplasa împreună pentru a se concentra pe un obiect. Dacă ai ocazia, programează-te pentru un test optic gratuit.
Tratamente pentru astenopia acomodativă
Medicul poate prescrie ochelari noi pentru a rezolva orice problemă vizuală. Condițiile de sănătate subiacente ar trebui, de asemenea, să fie tratate. În plus, medicul poate recomanda modificări tehnologice dar și modificări ale stilului de viață.
Ajustări tehnologice
- ajustarea fontului și a culorii de fundal pentru a crește confortul și lizibilitatea;
- plasarea de filtre de reducere a strălucirii pe ecranele de calculator;
- purtarea de ochelari de calculator cu prescripție medicală pentru vederea intermediară;
- utilizarea ochelarilor de blocare a luminii albastre care pot face ecranul mai confortabil de privit.
Modificări ale stilului de viață
- aplicarea de lacrimi artificiale sau de comprese calde atunci când ochii se simt iritați și uscați;
- luarea de pauze vizuale: o modalitate ușoară de a-ți aminti acest lucru este regula 20-20-20 (la fiecare 20 de minute, timp de 20 de secunde, priviți la ceva aflat la cel puțin 20 de metri distanță);
- optimizarea înălțimii biroului, scaunului și ecranului pentru a menține o postură confortabilă;
- asigură-te că biroul este iluminat corespunzător: iluminarea trebuie să fie puternică, dar nu prea puternică. Lumina trebuie să fie îndreptată departe de ochi;
- amintește-ți să clipești: chiar dacă trebuie să puneți un post-it pe ecran;
- asigură-te că dormi suficient și că te hidratezi;
- menține o circulație adecvată a aerului și a unui climat interior confortabil cu ajutorul unui umidificator.
În mod normal, oboseala oculară este inconfortabilă și iritantă, dar nu este periculoasă. Dacă îți dai seama că ai ochii obosiți, un bun punct de plecare ar fi un examen oftalmologic. Poți combina sfaturile primite de la medicul oftalmolog cu ajustări ale stilului de viață și ale mediului în care te afli.
Articolul a fost realizat în baza informațiilor preluate din:
(1) All about vision, „Asthenopia: Causes, symptoms and treatment”: https://www.allaboutvision.com/conditions/asthenopia/
(2) Cleveland Clinic, „Eye Strain”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21059-eye-strain