Planifică meniul săptămânal: 4 idei de rețete ușoare și delicioase

de WTA.ro

Planificarea unui meniu săptămânal poate fi soluția perfectă pentru a economisi timp, bani și pentru a reduce stresul legat de întrebarea „Ce mâncăm astăzi?”. Indiferent dacă ești un pasionat al gătitului sau abia înveți să jonglezi cu ingredientele, un plan alimentar bine pus la punct te poate elibera de un stres suplimentar.  Descoperă cum să transformi planificarea meselor într-un proces rapid și plăcut încercând aceste patru idei de rețete ușoare și delicioase, ideale pentru a diversifica meniul familiei, fără a petrece ore întregi în bucătărie.  

1. Propunere de masă delicioasă pentru micul dejun: cereale cu lapte

Micul dejun este adesea considerat cea mai importantă masă a zilei, deoarece joacă un rol esențial în furnizarea energiei și a nutrienților necesari pentru a începe ziua în forță. În plus, servind prima masă a zilei te poate ajuta să te menții în formă, deoarece micul dejun activează metabolismul, ceea ce înseamnă că organismul va începe să ardă calorii mai devreme în decursul zilei. 

Pentru un mic dejun rapid și nutritiv, cerealele cu lapte reprezintă o opțiune excelentă, mai ales atunci când ai nevoie de ceva consistent, dar nu ai prea mult timp la dispoziție. Pentru a transforma acest preparat clasic într-o masă delicioasă și echilibrată, iată câteva sugestii:

  • folosește cereale integrale, care conțin fibre care ajută digestia;
  • folosește lapte de origine animală sau vegetală, după preferințe și ținând cont de eventualele intoleranțe pe care le ai;
  • adaugă semințe de in sau de chia pentru un plus de nutrienți; 
  • presară scorțișoară pentru un gust aparte;
  • dacă îți dorești un gust mai dulce, folosește și o cantitate potrivită de cereale cu ciocolată, pentru a obține un mix savuros și nutritiv. 

Cele mai citite articole

Având în vedere că micul dejun este o masă pe care o consumi în fiecare zi, este important să aduci varietate în rețetele pe care le încerci, iar bolul de cereale cu lapte poate fi personalizate în moduri infinite. De exemplu, poți adăuga diferite tipuri de fructe pentru a obține un aport suplimentar de vitamine. Nucile și semințele sunt o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, în timp ce condimentele precum scorțișoara pot adăuga un plus de aromă.

2. Rețetă rapidă de prânz: spaghete cu sos roșu

Spaghetele cu sos roșu reprezintă o opțiune delicioasă și rapidă pentru prânz. Pentru a prepara această rețetă, vei avea nevoie de următoarele ingrediente: 200 de grame de paste de tip spaghetti, o conservă de roșii tocate, 2-3 căței de usturoi, busuioc proaspăt, ulei de măsline, sare și piper.

Începe prin a fierbe pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Între timp, într-o tigaie, adaugă uleiul de măsline și usturoiul tocat mărunt, lăsându-l să se călească ușor. Adaugă apoi roșiile tocate și lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de 15-20 de minute. Condimentează cu sare și piper după gust, iar în final adaugă busuiocul proaspăt tocat.

Alegerea ingredientelor de calitate este esențială pentru gustul final. Optează pentru spaghete de calitate superioară, de preferat produse în Italia. La fel, roșiile pentru sos ar trebui să fie proaspete sau, dacă folosești conserve, alege un produs cu o culoare roșie intensă și un gust dulceag. 

3. Rețeta pentru o cină ușoară: salată verde cu ton

Pentru a pregăti o delicioasă și sănătoasă salată verde cu ton, ai nevoie de următoarele ingrediente: 200 de grame de ton în conservă, o căpățână de salată verde, un castravete, 10 roșii cherry, o ceapă roșie, 50 ml de ulei de măsline, sucul de la o lămâie, sare și piper după gust. 

Începe prin a spăla și a toca salata, castravetele și roșiile cherry. Ceapa roșie se taie julienne. Tonul se scurge de ulei și se sfărâmă cu o furculiță. Toate ingredientele se adaugă într-un bol mare. Într-un bol separat, se amestecă uleiul de măsline cu sucul de lămâie, sarea și piperul, pentru a pregăti dressing-ul pentru salată. Se toarnă dressingul peste ingredientele din bol și se amestecă bine. 

Salata verde cu ton nu este doar gustoasă, ci și foarte nutritivă. Tonul este o sursă excelentă de proteine și acizi grași omega-3, benefici pentru sănătatea inimii. De asemenea, salata verde, castravetele și roșiile sunt bogate în vitamine și minerale, contribuind la o dietă echilibrată. 

4. Idee de desert rapid și simplu de preparat: pancakes la blender cu ovăz

Pancakes-urile cu ovăz reprezintă o opțiune rapidă și delicioasă pentru un desert sănătos. Ingredientele necesare pentru acestea sunt: o cană de ovăz, o cană de lapte, 2 ouă, 2 linguri de miere sau zahăr, 2 linguri de ulei vegetal și, opțional, topping-uri precum fructe proaspete, ciocolată sau sirop de arțar.

Primul pas este să macini ovăzul în blender până obții o făină fină. Al doilea pas este adăugarea laptelui, ouălor și a mierii (sau a zahărului); mixează-le până ce rezultă un aluat omogen. Mai apoi, lasă aluatul să se odihnească pentru 10 minute, timp în care se va îngroșa puțin. Ultimul pas este să încingi o tigaie antiaderentă, unsă cu ulei vegetal, în care vei turna câte un polonic de aluat. Pancakes-urile astfel formate se coc pe ambele părți până devin aurii și se servesc cu topping-urile preferat.  

Pentru a obține clătite americane perfecte, există câteva trucuri de care trebuie să ții cont. Aluatul trebuie să aibă consistența unui iaurt gros, nici prea lichid, nici prea dens. De asemenea, tigaia trebuie să fie suficient de încinsă astfel încât aluatul să nu se răspândească prea mult, dar nici să nu se ardă. Și cel mai important: nu trebuie să te grăbești. Pancakes-urile cu ovăz se coc mai lent decât cele clasice, astfel încât să fie gătite uniform. 

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa