Ciprul, Israelul şi Grecia au semnat un acord pentru gazoductul EastMed

de WTA.ro
Ciprul, Israelul şi Grecia au semnat un acord pentru gazoductul EastMed

Liderii din Cipru, Grecia şi Israel au semnat un acord de bază, la Atena, deschizând calea pentru construirea planificată a gazoductului EastMed în Mediterana, informează DPA.

Prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, premierul israelian, Benjamin Netanyahu (foto), şi preşedintele cipriot, Nikos Anastasiades, au fost toţi prezenţi la ceremonia de semnare din capitala greacă, joi după-amiază.

Următorul pas este scoaterea la licitaţie a proiectului, astfel încât investitorii privaţi să poată aplica pentru acesta. Israelul estimează că controversata conductă de 2.000 de kilometri ar putea începe operaţiunile din 2025.

„Construim un pod cu care va fi adusă energie în Europa”, a declarat Mitsotakis, adăugând că gazoductul va contribui la stabilizarea regiunii şi va aduce mai multă prosperitate oamenilor.

Turcia a respins în repetate rânduri gazoductul EastMed, Ankara declarând că nu va permite proiecte de acest fel în estul Mediteranei fără participarea sau consimţământul său şi numind alianţa trilaterală o încercare de încercuire a ţării.

Din 2025, Israelul intenţionează să livreze gaze naturale în Europa prin gazoduct. Costurile s-ar putea ridica la peste 6 miliarde de euro (6,7 miliarde de dolari). Conducta urmează să pornească din Israel spre Cipru, iar de acolo către Creta şi apoi spre Grecia continentală. Acolo, gazul va fi livrat în Italia printr-o altă conductă, potrivit Atenei.

Proiectul este susţinut de Statele Unite şi Uniunea Europeană. Washingtonul a subliniat că Europa ar trebui să devină mai puţin dependentă de livrările de gaze naturale din Rusia.

AGERPRES

Ciprul, Israelul şi Grecia au semnat un acord pentru gazoductul EastMed

Liderii din Cipru, Grecia şi Israel au semnat un acord de bază, la Atena, deschizând calea pentru construirea planificată a gazoductului EastMed în Mediterana, informează DPA. Prim-ministrul grec, Kyriakos…

Exporturile de gaze ale Gazprom au scăzut în 2019, chiar dacă producţia a crescut

Exporturile de gaze ale Gazprom către ţările non-CSI (inclusiv China) au scăzut anul trecut cu 1,3% până la 199,2 miliarde meri cubi, comparativ cu nivelul-record înregistrat în 2018, a declarat joi directorul…

Indicele ROBOR la 3 luni a început anul 2020 în creştere uşoară, ajungând la 3,19% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni a crescut vineri la 3,19% pe an, după ce a încheiat anul 2019 la o cotaţie de 3,18% pe an, conform datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR). La începutul anului…

Nu construim autostrăzi, în schimb pierdem DN-uri
Galerie Foto România ar trebui să aibă mai mulți kilometri de drumuri și de cale ferată, de la un an la altul, însă numărul acestora scade, în loc să crească. Explicația este simplă: pe o parte…
Dobânzile bancare, neputincioase şi în 2020

Cele mai citite articole

Leul s-a depreciat anul trecut faţă de euro în salturi destul de puternice faţă de euro, dar pe întreg intervalul, căderea a fost una obişnuită, în jur de 2,5%, nivel care ar urma să se repete în cursul lui…

Energia eoliană asigură 37% din producţia de energie a României, miercuri după-amiază

Parcurile eoliene generează peste 37% din producţia naţională de energie electrică, România exportând în jur de 1.500 de MW miercuri după-amiază, potrivit datelor Transelectrica, analizate de…

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în ianuarie peste 5 miliarde de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna ianuarie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 300 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu…

Curs valutar 31 decembrie 2019: Moneda națională s-a depreciat în raport cu euro şi a câştigat teren în faţa dolarului

Leul s-a depreciat, marţi, în raport cu euro, cursul afişat de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4,7793 lei, în creştere cu 0,08 bani (+0,02%) faţă de cotaţia din şedinţa anterioară, când moneda…

Cîţu anunță în ianuarie ce se întâmplă cu fuziunea dintre EximBank și Banca Românească

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, afirmă că fuziunea dintre EximBank şi Banca Românească nu a fost încă aprobată nici de el, nici de Ministerul Finanţelor Publice. El spune că va anunţa în ianuarie ce se…

N-avem bani? Lamborghini, Ferrari sau Jaguar, printre bolizii scumpi înmatriculaţi de români

Românii au înmatriculat, în primele 11 luni ale anului, 26 de Lamborghini şi 18 Ferrari noi, în rândul autoturismelor scumpe preferate situându-se şi Jaguar, Lexus, Maserati, Bentley sau Aston Martin, reiese din…

Prețurile carburanților scad, din ianuarie 2020

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin care sunt eliminate supra-acciza la carburanţi şi supra-impozitarea…

Distrigaz Sud Reţele va plăti amenda de 3,7 milioane de euro de la Consiliul Concurenţei, pentru abuz de poziţie dominantă

Distrigaz Sud Reţele, compania de distribuţie a gazelor din grupul Engie România, va plăti amenda de 3,7 milioane de euro de la Consiliul Concurenţei pentru abuz de poziţie dominantă, potrivit unui răspuns al…

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut luni la 3,18% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut luni la 3,18% pe an, după ce vineri coborâse la 3,20%, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era…

Piaţa auto a crescut cu două procente
Galerie Foto -Raportul dintre mașinile noi și cele vechi a fost de peste 1 la 3 în 2019; -Producţia autohtonă de automobile a crescut cu 2%; -Parcul auto a ajuns la circa 7 milioane de automobile, din care 5,2 milioane au…
HR-ul ar trebui reformat? Ce spune un miliardar despre erorile de la recrutare

Jack Ma, CEO al gigantului chinez al comerțului electronic Alibaba, cu o cifră de afaceri ce depăşeşte celebrul Amazon, spune că nu ar putea primi un loc de muncă la propria lui companie, dacă s-ar duce acum la…

Citeste mai mult pe aici

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa