Administrația Deltei Dunării a reluat proiectul adăposturilor pescărești

de WTA.ro
Administrația Deltei Dunării a reluat proiectul adăposturilor pescărești Marin Raica/Intact Images

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a reluat procesul de întocmire a proiectului pentru amenajarea adăposturilor pescăreşti şi speră ca în perioada de programare viitoare cel mai târziu să atragă fonduri europene pentru realizarea acestuia, a declarat guvernatorul Rezervaţiei, Cătălin Ţibuleac.
El a numit adăposturile pescăreşti drept „Fata Morgana” şi a subliniat necesitatea realizării acestora.

„După numirea în funcţie, am găsit un proiect cu adăposturi pescăreşti mobile care a fost rescris ca adăposturi plutitoare, dar proiectul nu a fost depus. Lucrurile au întârziat nepermis de mult. Sper ca în acest exerciţiu financiar să depunem proiectul. Dacă nu, cu siguranţă vom depune acest proiect în următoarea perioadă de programare, cu atât mai mult cu cât îl vom avea definit ca atare”, a menţionat guvernatorul Ţibuleac.

Pescarii au reclamat în repetate rânduri necesitatea înfiinţării acestora, iar recent, în timpul unei întâlniri cu ARBDD, au atras atenţia că în zonele în care ar putea fi amenajate nu este posibil accesul.

„Este necesar ca ARBDD să identifice zonele unde ar putea fi amplasate aceste structuri şi eventual să stabilească un set de criterii ce trebuie respectate la amenajarea acestora. În plus, mai sunt zonele de plajă de la Marea Neagră unde se pot desfăşura activităţi economice, dar accesul la ele nu se poate face decât prin zone cu regim special, Portiţa-Periteaşca, Corbu-Edighiol. ARBDD ar trebui să reglementeze şi acest aspect”, a afirmat preşedintele asociaţiei Goloviţa, Cătălin Balaban.

Adăposturile pescăreşti din Deltă constituie o problemă foarte veche pentru autorităţile Rezervaţiei şi niciuna dintre conducerile ARBDD din ultimii 15 ani nu a reuşit să o rezolve din cauza statutului juridic al terenului pe care sunt amplasate. În timp ce autorităţile au declarat, în anii trecuţi, că numărul adăposturilor de pe domeniul de interes public naţional este foarte mare, de circa 700, şi că aceste amenajări care le oferă pescarilor condiţii de odihnă nu respectă nicio normă de igienă, pescarii au susţinut că, tradiţional, acordarea dreptului de a pescui presupune şi obţinerea dreptului de a-şi face un adăpost în Rezervaţie şi că acestea trebuie legalizate.

AGERPRES 

Administrația Deltei Dunării a reluat proiectul adăposturilor pescărești

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a reluat procesul de întocmire a proiectului pentru amenajarea adăposturilor pescăreşti şi speră ca în perioada de programare viitoare cel mai târziu…

Mai multe companii aeriene din Republica Moldova nu au voie să zboare în UE

Comisia Europeană a dat publicităţii o listă revizuită a companiilor aeriene care nu îndeplinesc standardele internaţionale de siguranţă şi, în consecinţă, sunt supuse unor interdicţii de a opera în…

Alexandru Petrescu: Domeniul comunicațiilor se află în comă profundă

Fostul ministru al Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, este de părere că administraţia românească digitală este absentă, în momentul de faţă, subliind faptul că niciun reprezentant al guvernului nu a fost…

Ministerul Finanţelor a împrumutat, luni, aproape 833 de milioane de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras luni, 832,8 de milioane de de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduală de 110 de luni, la un randament mediu de…

Cîţu: Eugen Teodorovici ştia încă din aprilie 2019 că deficitul bugetar va ajunge la 4% din PIB

Fostul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici a fost avertizat încă din aprilie că deficitul bugetar va ajunge la 4% din PIB în acest an, însă nu a luat nicio măsură, a anunţat, luni, actualul şef de la…

Florin Cîțu, afirmanții alarmante despre deficitul bugetar

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a prezentat astăzi un document intern din data de 28 ianuarie 2019, care conține o notă de avertizare către fostul șef de la Finanțe, Eugen Teodorovici, prin care era…

Curs valutar 9 decembrie 2019: Leul câştigă teren în raport cu euro, dar se depreciază în faţa dolarului american

Banca Naţională a României (BNR) a afişat, luni, un curs de 4,7777 lei, mai mic cu 0,08 bani (-0,02%) faţă de cotaţia de 4,7785 lei pentru un euro, stabilită în şedinţa anterioară. Potrivit sursei citate,…

Majoritatea elevilor români pun bani deoparte. Educația financiară se face doar în familie

Peste 85% dintre elevii de gimnaziu şi liceu pun bani deoparte, iar 90% dintre ei au învăţat doar în familie noţiuni de educaţie financiară, potrivit unui studiu realizat de Banca Comercială Română…

Primul superbrand pentru vinurile româneşti din Dealu Mare
Galerie Foto Zece crame din regiunea viticolă Dealu Mare s-au asociat pentru a pune la punct, în premieră la noi, un sistem colectiv privat de garantare a calității superioare a vinului. Noul sistem de certificare reflectă…
Oferte TAROM de sărbători. Bilete de la 119 euro

Operatorul de transport aerian de stat TAROM scoate la vânzare în luna decembrie bilete cu preţuri începând cu 119 euro, dus-întors, potrivit unui comunicat al companiei. În perioada 9 – 31 decembrie, clienţii…

Jurnalul bursier. Unde sunt investitorii în fondurile de acțiuni?
Galerie Foto Pentru că în actualul context politic national a fost readusă în discuție mult discutata Ordonanță 114 din decembrie 2018, ne-am aruncat o privire asupra impactului pe care aceasta l-a avut la nivelul…
De ce nu există Mercedes și BMW made in Romania
Galerie Foto Cu doi producători auto, Renault şi Ford, şi 400 de companii care produc componente, industria auto a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 28 de miliarde de euro. Având o contribuţie de 14% din…
Numărul firmelor suspendate a scăzut cu 21% de la începutul anului

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele 10 luni ale acestui an a scăzut cu aproape 21% faţă de perioada similară din 2018, ajungând la 11.871, conform datelor Oficiului Naţional al…

Alocațiile de stat pentru copii au depășit 595 milioane de lei în octombrie 2019

Alocaţiile de stat pentru copii plătite în octombrie 2019 au totalizat 595,58 milioane de lei, suma medie achitată fiind de 166,61 lei de beneficiar, conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru…

Vânzări record pe piața autohtonă de software și servicii digitale

Vânzările de software şi servicii digitale, în România, cu ocazia Black Friday, au fost mai mari cu 73% comparativ cu o zi obişnuită din luna noiembrie, în timp ce, de Cyber Monday, majorarea a fost de 79%,…

Citeste mai mult pe aici

Te-ar putea interesa