Adrian Vasilescu: Cel mai scump credit din Uniunea Europeană se găseşte în România

de WTA.ro
Adrian Vasilescu: Cel mai scump credit din Uniunea Europeană se găseşte în România

Cel mai scump credit din Uniunea Europeană se găseşte în România din cauză că avem un grad de intermediere scăzut, iar profitul se face din marjă, a afirmat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.

„Chiar dacă dobânzile sunt mici, iată că în băncile româneşti sunt mai mulţi bani decât e cererea. Oferta e mai mare decât e cererea. Şi totuşi dobânda este mare. Din ce cauză? Are un grafic domnul director al ARB pe care l-a arătat la multe conferinţe cu intermedierea în România. Intermedierea înseamnă un raport între creditul privat acordat companiilor şi populaţiei şi PIB. Raportul acesta între creditul privat şi PIB se numeşte intermediere financiară. Se fac nişte socoteli în lumea asta şi pe continentul nostru. Media europeană e la 100 şi ceva la sută. Foarte multe ţări discută de intermedieri de 150-200%. Elveţia are vreo 300% rata intermedierii. Şi noi pe ultimul loc din Uniunea Europeană, locul 28, suntem cu 26% grad de intermediere. Cu 26% intermediere nu putem să avem, nu de cinci ori mai mare dobânda, cum spun unii, dar avem în continuare cea mai mare dobândă la credite din Uniunea Europeană. Deci cel mai scump credit din Uniunea Europeană se găseşte în România”, a spus Adrian Vasilescu.

El a precizat că în aceste condiţii este normal ca firmele să se ducă să se împrumute în afara ţării, iar unele companii să apeleze la împrumuturile acţionarilor.

Adrian Vasilescu a explicat că România are cel mai scump credit pentru că preţul creditului se face pe marjă şi nu pe volum.

„Dacă tot are omul nevoie, la noi în ţară, de un credit bancar, că este din segmentul populaţie, că este din segmentul companiilor, are nevoie se duce la bancă şi ia creditul şi plăteşte. Creditul nu poate fi mai ieftin în România pentru că la noi câştigul este în marjă, nu în dever. 26%, cea mai mică intermediere din Uniunea Europeană, înseamnă imposibilitatea de a apela pe câştigul în dever. Rămâne soluţia marja. Cu ea mergem înainte încă o vreme de acum încolo pentru că perspectivele nu sunt foarte luminoase”, a mai spus Adrian Vasilescu.

La rândul său, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, a menţionat că România nu are cea mai mare dobândă la credite din Uniunea Europeană şi că depinde de produse şi de valută.

Adrian Vasilescu a precizat că s-a referit la credit în ansamblul său şi nu la un anumit tip de credit. AGERPRES

Adrian Vasilescu: Cel mai scump credit din Uniunea Europeană se găseşte în România

Cel mai scump credit din Uniunea Europeană se găseşte în România din cauză că avem un grad de intermediere scăzut, iar profitul se face din marjă, a afirmat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie…

Curs valutar. Euro se apropie de 4,78 lei

Euro se apropie, din nou, de 4,78 lei, transmite Antena 3. Banca Naţională a României a anunţat, miercuri, un curs de referinţă de 4,7792 lei/euro, în creştere cu 0,06% faţă de valoarea atinsă…

Un nou președinte în fruntea Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor

 Noul preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) este Robert Viorel Chioveanu, a anunţat instituţia. „Prim-ministrul, domnul Ludovic Orban, prin…

Românii muncesc până la 59 de ani, după care îi lovesc bolile

Românii muncesc o perioadă de timp mai scurtă decât media europeană, deşi decalajul s-a mai diminuat din 2009 şi până azi. Angajaţii români se îmbolnăvesc mai repede, ei având o activitate în condiţii de…

Ministrul Fondurilor Europene vrea să investească în resursa umană

Marți, 26 noiembrie 2019, a avut loc, la Sinaia, Comitetul de Monitorizare pentru POCU, în prezența ministrului Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș și a reprezentanților Comisiei Europene, precum și a tuturor…

Orban: Îi vom elibera din funcții pe aceia care nu și-au făcut treaba în cazul navei cu oi eșuate

Premierul Ludovic Orban a declarat că se va face o evaluare pe fiecare din instituţiile aflate în subordinea ministerelor Transporturilor, Internelor şi Agriculturii care au acţionat în cazul navei cu oi…

Cel mai scăzut preț din UE la gazele naturale pentru consumatorii casnici

România şi Ungaria au înregistrat în primul semestru din acest an cel mai mic preţ mediu la gazele naturale destinate consumatorilor casnici (ambele 3,5 euro pentru 100 kWh), cel mai ridicat nivel fiind în Sue…

România își va asuma o țintă de energie regenerabilă de 30,5% până în 2030

România îşi va asuma în faţa Comisiei Europene o ţintă de energie regenerabilă de 30,5% până în 2030, în creştere faţă de obiectivul de 27,9% estimat anterior, au declarat surse din Ministerul…

Pesta porcină africană: Peste jumătate de milion de animale au fost sacrificate

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în prezent în 261 de localităţi din 28 de judeţe, cu un număr de 774 de focare, între care 15 sunt în exploataţii comerciale şi patru în exploataţii de tip A, iar…

Cîţu: Bugetul pe 2019 a fost construit pe informaţii neadevărate, pe o supraestimare a veniturilor

Bugetul de stat pe acest an a fost construit pe informaţii „neadevărate”, pe „o supraestimare” a veniturilor, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. „Bugetul a fost construit pe informaţii…

Românii aruncă zilnic 6.000 de tone de mâncare

Aproximativ 6.000 de tone de alimente se aruncă zilnic, în România, a declarat coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely. Potrivit acestuia, peste 53% din deşeurile alimentare…

Curs valutar 26 noiembrie 2019. Cât costă un euro

Cursul valutar rezultat din cotaţiile anunţate, marţi, de băncile autorizate să opereze pe piaţa valutară: MONEDA SIMBOL RON 1 Euro EUR 4,7765 1 Dolar S.U.A USD 4,3356 1 Dolar australian AUD 2,9381 1 Leva…

România şi Ungaria, cele mai scăzute preţuri din UE la gazele naturale pentru consumatorii casnici, potrivit Eurostat

România şi Ungaria au înregistrat în primul semestru din acest an cel mai mic preţ mediu (exprimat în euro) la gazele naturale destinate consumatorilor casnici (ambele 3,5 euro pentru 100 kWh), cel mai ridicat…

Jumătate din valoarea investiţiilor Enel pentru următorii trei ani e alocată decarbonizării producţiei de electricitate

Trimisul special al AGERPRES George Coman transmite: Enel planifică să dezvolte în următorii trei ani noi capacităţi de generare a energiei electrice din surse regenerabile cu capacitate totală de 14.000 de…

Creatorii de „joburi” în zone defavorizate
Galerie Foto Oameni care până acum câțiva ani nu au lucrat niciodată și nici nu s-ar fi gândit că ar putea deveni angajați-model au fost ajutați să se specializeze în meserii de care este nevoie astăzi. Câteva idei de…

Citeste mai mult pe aici

Te-ar putea interesa