Bucureştiul pierde 14 locuri în Topul Inovaţiei

de WTA.ro
Bucureştiul pierde 14 locuri în Topul Inovaţiei tetmc/Getty Images/iStockphoto High angle view of mature male trader analyzing data on multiple screens at desk in office

Bucureştiul a coborât 14 poziţii în topul global al Inovaţiei Oraşelor 2019, ajungând pe locul 171, în timp ce Timişoara urcă 36 de poziţii până pe locul 394. Clasamentul, întocmit de organizaţia 2thinknow şi preluat de Forumul Economic Mondial, cuprinde 500 de localităţi importante din toată lumea, ierarhizate după condiţiile pe care le oferă pentru transformarea unei idei într-o afacere de succes.

Înaintea orașelor românești se află capitale din regiunea noastră, precum Praga, pe locul 61 – urcă două locuri în clasamentul din acest an, Budapesta – locul 79 și Varșovia – locul 114 in lume, notează think-tank-ul local Inaco. 

Comparativ cu anul trecut, Bucureşti a fost devansat în clasament de oraşe precum Florenţa (Italia), care a făcut un salt uriaş, de 52 de locuri, până pe 159, Charleston (SUA), cu un salt de 21 poziţii, până pe 163, şi Bonn (Germania), care a urcat 41 de locuri, până pe 166. Timişoara a trecut peste localităţi ca Recife (Brazilia), care a căzut 21 de locuri, ajungând pe 396 sau Hanoi (Vietnam), care a coborât 19 poziţii, până pe 397.

Algoritmul de calcul

Inovația trece de la idee la implementare dacă orașul dezvoltă un mediu cultural favorabil ideilor noi (de exemplu, designeri, galerii de artă, sport, muzee, natură etc), cu o infrastructură prietenoasă aplicării inovațiilor (transport, universități, afaceri, capital de risc, spații de birouri, guvernare deschisă, tehnologie etc), și apoi este comunicată în piețe conexe ale inovațiilor. 162 de indicatori stau la baza calculării acestor 3 factori care compun indicele de inovare a orașelor, care își rafinează algoritmii periodic din 2007 încoace în rapoarte globale de profil, și care nu se rezumă la examinarea inovației pur tehnologice sau științifice.

Trei factori modelează indicele de inovare a orașelor: capacitatea de a genera idei, de a le pune în practică și, în cele din urmă, de a le comunica altora.

Cinci oraşe americane în primele 10

„Cel mai inovativ” oraş din lume este New York (SUA), care anul acesta a urcat trei locuri faţă de ediţia anterioară a clasamentului. Pe următoarele două poziţii vin două metropole care au coborât câte o treaptă, Tokyo (Japonia) şi Londra (Marea Britanie). Top 5 este completat de două nume grele ale economiei mondiale, care au săltat câte o poziţie, Los Angeles (SUA) şi Singapore. În intervalul 6-10 figurează capitala Franţei, Paris, încă trei oraşe americane (Chicago, Boston, San Francisco) şi unul canadian, Toronto.

Nr. crt.

Oraşul

Ţara

1

New York

SUA

2

Tokyo

Japonia

3

Londra

Marea Britanie

4

Los Angeles

SUA

5

Singapore

Singapore

6

Paris

Franţa

7

Chicago

SUA

8

Boston

SUA

9

San Francisco / San Jose

SUA

10

Toronto

Canada

Sursa: Innovation Cities

Numărul şomerilor scade cu 1.900 într-o lună

Rata şomajului înregistrată la nivel naţional s-a situat, în octombrie, la 2,98%, în scădere cu 0,35 puncte procentuale faţă de aceeaşi lună din 2018 şi cu 0,02 puncte procentuale faţă de luna septembrie,…

Isărescu: BNR emite o bancnotă aniversară dedicată lui Ionel I.C.Brătianu pentru a-i păstra vie memoria
Galerie Foto Banca Naţională a României emite, în ciclul emisiuni numismatice Desăvârşirea Marii Uniri, o bancnotă aniversară dedicată lui Ionel I. C. Brătianu pentru a-i păstra vie memoria, a declarat, marţi,…
Curs valutar 3 noiembrie 2019: Leul s-a apreciat în raport cu principalele valute

Leul s-a apreciat marţi cu 0,15 de bani în raport euro (-0,03%), moneda europeană fiind cotată la 4,7762 lei, faţă de 4,7777 lei luni. De asemenea, leul a câştigat teren şi în faţa dolarului american, care…

Noile tehnologii schimbă spaţiile de birouri

Tot ce ştiam despre organizarea muncii în general şi a spaţiilor de birouri în particular se poate schimba în favoarea tuturor, datorită noilor tehnologii. Avantajele sunt multiple atât pentru cei care…

Bucureştiul pierde 14 locuri în Topul Inovaţiei

Bucureştiul a coborât 14 poziţii în topul global al Inovaţiei Oraşelor 2019, ajungând pe locul 171, în timp ce Timişoara urcă 36 de poziţii până pe locul 394. Clasamentul, întocmit de organizaţia…

Calea Victoriei, în top 50 al celor mai scumpe artere comerciale la nivel mondial
Galerie Foto Causeway Bay din Hong Kong își păstrează statutul de cea mai scumpă artera comercială din lume, în timp ce New Bond Street rămâne cea mai costisitoare destinaţie de retail stradal din Europa, potrivit…
Lecția maghiară de economie ne costă 2,5 miliarde de euro

România este ţara cu cel mai mare deficit comercial din regiune şi singura din această zonă care iese pe minus în schimburile cu Uniunea Europeană. Polonezii, cehii şi slovacii înregistrează plusuri în…

Ministerul Finanţelor a atras, luni, 648,2 milioane de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 648,2 milioane de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat tip benchmark, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României…

Consecințele deprecierii leului. Rezervele valutare ale BNR au scăzut dramatic

Rezervele de valută ale Băncii Naționale a României au scăzut aproximativ 1,09 miliarde de euro într-o singură lună, după ce instituția a vândut 1,2 miliarde de euro pentru a menține cursul valutar al mo…

O companie mare de asigurări încalcă legea RCA prin impunerea unor proceduri interne angajaților

Procedura internă pe care societatea de asigurări Euroins a impus-o angajaţilor încalcă dispoziţiile legale în materie de RCA şi afectează grav drepturile şi interesele transportatorilor, avertizează…

Topul mondial al inovării. Bucureștiul este pe locul 171. Cluj Napoca nu se află în primele 500 de orașe

Capitala României a retrogradat 14 poziţii în clasamentul global al Inovaţiei Oraşelor, ajungând pe locul 171, în timp ce Timişoara urcă 36 de poziţii până pe locul 394, menţionează Andreea Paul,…

Orașe inteligente. Peste 30 de miliarde de dispozitive vor fi conectate până în 2020

Peste 30 de miliarde de dispozitive vor fi conectate, până în 2020, şi vor genera date pentru ca oraşele să devină cu adevărat inteligente, reiese dintr-un nou studiu global realizat de Oracle,…

Telekom România prelungește cu un an mandatul actualului CEO al companiei

Mandatul lui Miroslav Majoros în poziţia de CEO al Telekom România a fost prelungit cu un an, începând de la 1 ianuarie 2020. „Rezultatele companiei demonstrează că Miroslav şi echipa sa de management conduc…

OMV Petrom vinde patru benzinării pentru a putea prelua stațiile Art Petrol

OMV Petrom s-a angajat să vândă patru benzinării pentru a primi acordul Consiliului Concurenţei de a prelua compania Art Petrol, potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă. Astfel, Consiliul…

Curs valutar 2 decembrie 2019: Moneda naţională s-a apreciat în raport cu principalele valute

Leul s-a apreciat luni cu 0,04 de bani în raport euro (-0,01%), moneda europeană fiind cotată la 4,7777 lei, faţă de 4,7781 lei vineri. De asemenea, leul a câştigat teren şi în faţa dolarului american, care…

Citeste mai mult pe aici

Te-ar putea interesa