Ce este o cameră frigorifică?

de WTA.ro

O cameră rece este cea mai mare unitate de refrigerare utilizată într-o unitate HoReCa.

Uneori, aceste camere frigorifice mai sunt denumite și walk-in cooler. Pot să fie comparate, fără a greși prea mult, cu niște frigidere sau congelatoare de mari dimensiuni care pot conține mai multe rafturi sau alte tipuri de suporturi pe care pot să fie stocate mărfuri perisabile, toate în siguranță într-un astfel de echipament frigorific cu totul special.

Spre deosebire de majoritatea altor echipamente frigorifice comerciale, camerele frigorifice sunt în general fixe și necesită o instalare specializată. De obicei, alimentele precum carnea, lactatele, peștele și legumele sunt păstrate într-o cameră rece.

De ce să cumperi o cameră rece pentru unitatea ta?

Camerele frigorifice au următoarele avantaje majore față de frigiderele sau congelatoarele tradiționale profesionale:

Mărimea generoasă: o capacitate vastă de stocare internă. Deoarece capacitatea este atât de mare, camerele frigorifice pot fi semnificativ mai economice în funcționare dacă le comparăm cu echipamentele profesionale de refrigerare mai mici. Nu este nevoie să cumperi, să cureți și să întreții mai multe unități de răcire de dimensiuni reduse dacă ai o astfel de cameră frigorifică (de refrigerare, congelare, congelare rapidă).

Amplasarea în interiorul sau exteriorul unității: poți poziționa o cameră rece aproape oriunde există spațiu disponibil. Multe camere frigorifice sunt amplasate în exterior, lăsând restul magazinului sau bucătăriei profesionale libere, de aceea sunt perfecte pentru locațiile de dimensiuni mai mici, dar care dispun de o curte interioară.

Totuși, dacă este instalată în exterior, o cameră frigorifică poate necesita un acoperiș rezistent la intemperii pentru a o proteja de factorii climatici agresivi.

Permite o distribuție mai bună a stocului de mărfuri: deoarece alimentele sunt păstrate pe rafturi și suporturi speciale, aceste produse sunt mult mai ușor de găsit și organizat în comparație cu alte tipuri de depozitare. Când vine vorba de reaprovizionarea frigiderului principal dintr-o bucătărie profesională ori a unei vitrine frigorifice dintr-un magazin alimentar, camera frigorifică face ca rotația și organizarea stocului să fie mult mai ușoare.

Sigură și fiabilă: datorită valorii potențiale a conținutului unei camere frigorifice, aproape toate modelele de camere frigorifice au caracteristici încorporate pentru a preveni atât deteriorarea produselor stocate în interior, cât și furtul acestora. 

Caracterul practic: camerele frigorifice sunt extrem de accesibile și ușor de utilizat.

Odată instalate, aceste echipamente frigorifice spectaculoase sunt extrem de benefice pentru companii. Cu toate acestea, există câteva considerații și criterii importante de care trebuie să fii conștient înainte de cumpărare.

Cameră de răcire sau congelare? 

Camerele frigorifice sunt astfel proiectate, încât să fie utilizată fie ca frigidere, cât și pe post de congelatoare. Unele versiuni de vârf pot îndeplini ambele funcții.

Cameră frigorifică cu unitate de răcire integrată sau la distanță?

O cameră frigorifică integrată are încorporat tot ce are nevoie pentru a funcționa în bune condiții. Adesea un astfel de model complet este numită „plug-and-play”. O cameră frigorifică cu răcire de la distanță ține zgomotul și aerul fierbinte pe care-l degajă departe, utilizând o rețea de conducte. Ca atare, instalarea unei camere frigorifice la distanță ar putea dura mult mai mult timp. 

Rafturile și alte suporturi pentru stocarea mărfurilor

Sunt accesorii care asigură accesul ușor la alimente și maximizează cantitatea ce se poate depozita corect în camera frigorifică. 

În funcție de dimensiunea camerei frigorifice, se pot configura de obicei rafturile după cum este necesar, așa că în mod normal rafturile sunt vândute separat de către companiile distribuitoare. 

Este important să se rețină și că o cameră frigorifică este un mediu destul de dur (există aici umezeală și acizi alimentari, precum și un grad de uzură care poate provoca rapid ruginirea rafturilor, dacă nu sunt realizate din materiale adecvate). În general, cele mai frecvente două tipuri de rafturi pentru camere frigorifice sunt PVC-ul și aluminiul anodizat. Ambele sunt rezistente la coroziune.

Temperatura ambiantă și clasa climatică

Ușor uitată de către antreprenori, temperatura ambiantă maximă este cea mai ridicată temperatură a camerei / mediului exterior în care camera frigorifică poate funcționa înainte ca temperatura internă să fie afectată.

Majoritatea camerelor frigorifice standard pot funcționa la temperaturi de până la +32 grade Celsius (Clasa Climatică 4). Dacă există temperaturi ambientale mai ridicate, camerele reci mai puternice pot funcționa la temperaturi externe de până la 43 grade Celsius ( Clima Climatică 5).

Ventilația

Toate camerele reci funcționează prin transferul căldurii din interior în exterior. Camerele frigorifice nu diferă între ele, cu excepția faptului că la cele de dimensiuni generoase există mult mai multă capacitate care necesită o răcire adecvată. Prin urmare, camerele walk-in tind să necesite o cantitate considerabilă de ventilație pentru o funcționare eficientă.

Din acest motiv, dacă este poziționată într-o zonă restrânsă, este posibil ca o cameră frigorifică compactă să nu aibă suficientă ventilație pentru a menține temperatura setată și chiar se poate defecta.

Dacă vrei să comanzi o cameră frigorifică pentru unitatea ta, apelează cu încredere la TC Romania Crown Cool!

Te-ar putea interesa