Consiliul Concurenţei va monitoriza piaţa carburanţilor, astfel încât eliminarea supraaccizei să ducă la o scădere corespunzătoare a preţurilor în benzinării, a declarat, pentru AGERPRES, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii de concurenţă.
„Vom monitoriza piaţa pentru a vedea comportamentul actorilor economici începând cu momentul în care se reduce acciza. Din istoricul pe care îl avem analizând acest sector a reieşit că modificările s-au transmis până acum în preţ. Adică atunci când acciza a fost majorată, la fel s-a întâmplat cu preţul la pompă, iar, când acciza a fost redusă, produsele petroliere s-au ieftinit corespunzător. Deci istoria nu ne face să fim alarmişti”, a arătat Chiriţoiu.
Potrivit acestuia, companiile petroliere riscă amenzi usturătoare dacă nu ieftinesc carburanţii la pompă, odată cu reducerea accizei.
Vara trecută, Consiliul Concurenţei a publicat rezultatele unei analize pe piaţa carburanţilor, din care a reieşit că există o concurenţă redusă în acest sector, fapt care se reflectă asupra nivelului preţurilor în benzinării.
Liderul pieţei, OMV Petrom, care deţine jumătate din cota de piaţă, este cel care dictează de fapt preţul, iar restul companiilor aşteaptă mişcările strategice ale Petrom pentru a decide modul în care modifică preţul carburanţilor.
În urma anchetei, Consiliul Concurenţei a recomandat ca toate companiile petroliere să afişeze simultan majorarea preţurilor la carburanţi, astfel încât firmele să nu se influenţeze reciproc.
Întrebat dacă până acum s-au făcut paşi pentru ca aceste propuneri ale autorităţii de concurenţă să se concretizeze, Chiriţoiu a răspuns: „Până acum, nu. Dar vom avea discuţii cu reprezentanţii noului Guvern şi vom prezenta măsurile recomandate de noi”.
Consiliul Concurenţei susţine elaborarea unui act normativ prin care să se stabilească numărul creşterilor de preţ săptămânale, zilele în care se pot efectua aceste creşteri şi ora modificării, valabile pentru toate companiile de pe piaţă. În schimb, reducerile de preţ pot fi operate oricând.
Parlamentul a aprobat, miercuri, eliminarea supraaccizei la carburanţi începând cu 1 ianuarie 2020.
Această reducere va însemna că acciza la carburanţi în România va fi mai mică decât minimul impus la nivel european.
În legătură cu acest aspect, premierul Ludovic Orban a arătat că vor exista discuţii cu oficialii Comisiei Europene.
Premierul Ludovic Orban a declarat că cel mai important proiect de infrastructură care va fi realizat în Bucureşti este autostrada de centură. „Solicit sprijinul prefecturii şi primarilor care sunt prezenţi…
Primarul Capitalei, Gabriel Firea, a afirmat că prim-ministrul Ludovic Orban dă dovadă de „superficialitate în a trata actul de guvernare la nivel naţional, cât şi guvernarea locală”, declaraţie făcută după…
Premierul Ludovic Orban a declarat că nu e normal ca persoane care s-au pensionat şi încasează pensie să beneficieze şi de un venit din sectorul public. „Sunt de acord cu interzicerea cumulului salariului cu …
Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că Executivul are în vedere eliminarea pensiilor speciale, cu excepţia celor ale magistraţilor şi ale cadrelor militare. „Vreau să menţin un angajament ferm, şi a…
Modificarea formatului contractelor individuale de muncă în sectorul de Sănătate astfel încât salariaţii să poată fi concediaţi automat în caz de suspiciuni legate de plăţi informale este o măsură…
Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a identificat o serie de deficienţe la nivelul unităţilor din subordine, care vor fi comunicate instituţiilor abilitate pentru luarea măsurilor care se impun,…
Eurodeputatul Corina Creţu şi-a exprimat îngrijorarea că ar putea fi făcute reduceri masive în Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. Aceasta a declarat că este propusă o formulă de calcul…
Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că vor avea loc reduceri de personal în ministere şi instituţii publice, acestea trebuind să înceapă să fie în slujba cetățenilor. „Vreau ca instituţiile…
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va organiza, în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020, mai multe sesiuni de asistenţă pentru contribuabili şi reprezentanţii acestora, în cadrul cărora vor…
Preţul mediu plătit de către români pe un bilet de avion, în perioada sărbătorilor de iarnă, este de 151 de euro, iar zborurile cu plecare în decembrie 2019 vor înregistra, până la finalul anului, creşteri…
Intervenţia Băncii Naţionale a României pentru susţinerea cursului leu în raport cu moneda unică europeană a costat România peste un miliard de euro, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la…
Curtea de Conturi a României şi Banca Mondială au semnat în această săptămână un Acord de Servicii de Consultanţă Rambursabile pentru o durată de 34 de luni, potrivit unui comunicat al Curţii de…
Un număr de 13,819 milioane de pasageri au tranzitat, în 2018, Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, în creştere cu 7,9% comparativ cu 2017, ceea ce îl plasează pe locul 34 în clasamentul celor mai aglomerate…
Consiliul Concurenţei va monitoriza piaţa carburanţilor, astfel încât eliminarea supraaccizei să ducă la o scădere corespunzătoare a preţurilor în benzinării, a declarat, pentru AGERPRES, Bogdan Chiriţoiu,…
Citeste mai mult pe aici