Top 20 Cele Mai Căutate Cursuri de Calificare în 2019

de WTA.ro

Statisticile spun că țara noastră pierde anual mai mult de 10 miliarde de euro datorită lipsei de forță calificate.

Lipsesc bunii meseriași, așa încât s-a produs o discrepanță în ultima vreme în ceea ce privește meseriile bănoase.

Vechea zicere conform căreia meseria e brățară de aur începe să fie verificată tot mai mult în practică.

Dacă înainte era o adevărată mândrie să fii posesor de diplomă de învățământ superior (de stat), după ce au apărut o grămadă de universități particulare lucrurile s-au degradat din ce în ce mai mult, dovadă că acum poți să ai și un teanc de 5 – 6 asemenea diplome, dar în fapt să nu prea îți găsești un job bine plătit pe piața muncii.

Concomitent s-a procedat la reducerea până spre extincția totală a școlilor profesionale care furnizau meseriași în diferite domenii.

Iată motivul pentru care în prezent un macaragiu sau un instalator bun poate câștiga chiar mai bine decât un programator cu ani buni de experiență și diplomă de facultate…

Mai mult decât atât, se întâmplă în numeroase cazuri ca un absolvent de învățământ superior care tocmai se angajează să primească cam același salariu cu care este plătit și personalul administrativ din respectiva firmă.

În aceste condiții, oamenii care aleg să rămână în România încep să urmeze în număr tot mai mare cursurile de calificare sau de reconversie profesională.

Specialiștii din domeniul recrutării forței de muncă confirmă faptul că față de ceea ce știam în trecut despre diversele joburi, în multe dintre situații acele lucruri nu mai sunt valabile acum.

Mai exact, atunci când forța de lucru calificată dintr-un domeniu lipsește, prețul muncii crește și invers.

Iată de ce oamenii, indiferent de vârstă, vor ca să facă marele pas și să urmeze cursuri de calificare pentru a se putea angaja în locuri de muncă mai bine plătite.

Se pune întrebarea: Care sunt cele mai căutate cursuri și de ce?

Șocant poate pentru unii, meserii care în trecut erau la coada listei, acum au ajuns în top.

Ne referim evident la acelea din domeniul construcțiilor, ca de exemplu: zugrav, faianțar, instalator sanitar.

Extrem de bine se câștigă acum și ca electrician, frigotehnist, macaragiu, mașinist poduri rulante mașini pentru terasamente, stivuitorist etc.

Alte cursuri solicitate sunt acelea de agent de pază, ofițer protecția datelor personale, auditor de calitate, auditor de mediu, manager de calitate.

Aceste cursuri din domeniul calității și mediului sunt o completare firească a serviciilor și de aceea ele sunt oferite de către firme cu certificare ISO în domeniu calificării forței de muncă a persoanelor adulte care fie nu au nicio meserie și vor să capete abilități într-un domeniu care îi interesează, cât și acelea care vor să își schimbe domeniul de activitate… 

În urma sondajelor făcute, prima categorie de persoane care este doritoare să urmeze astfel de cursuri este cea cu vârsta de peste 45 de ani.

Apoi urmează cei cu vârste între 45 și 45 de ani și tinerii între 25 și 35 de ani. Din păcate în coada listei sunt acele persoane care au până în 25 de ani. Mulți dintre acești tineri au diplome de facultate inutile și preferă să nu se angajeze sau să muncească în locuri de muncă temporar, visând la un job mai bun care, de regulă nu se prea ivește.

Ca nivel al studiilor, primii interesați în a urma cursuri de pregătire profesională pentru adulți sunt aceia cu studii profesionale liceale sau postliceale, urmează apoi aceia cu opt clase și, la final, cei cu studii superioare.

Principalele cursuri de formare la care oamenii au dorit să participe în 2019 au fost:

1. Agent de securitate

România a devenit o țară unde comercianții străini de prestigiu deschid din ce în ce mai multe magazine.

Iar romanii merg la cumpărături cu o frenezie demnă uneori de o cauză mai bună.

Problema este că nu toți au bani pentru a-și procura lucrurile pe care și le doresc, motiv pentru care este nevoie și de oameni de pază în centrele comerciale respective.

Plus că, să fim corecți, dacă pe vremea comunismului, pentru aceia cu studii mai puține meseria de portar era cea dorită, acum cea de paznic i-a luat locul.

2. Lucrător în comerț

Niciodată poate ca până acum a fi vânzător sau casier nu a fost atât de la modă ca în prezent.

Mai ales dacă vorbim de a fi angajat la unul dintre marile lanțuri comerciale care își deschid noi și noi magazine peste tot prin România. 

Unele dintre acestea (mai ales cele germane), oferă salarii destul de atractive pentru ca mulți să își dorească să lucreze în acest sector de activitate.

3. Instalator instalații tehnico-sanitare și gaze

În țara noastră se construiește încă mult, mai ales datorită faptului că românii plecați la muncă în străinătate trimit sume de bani importante acasă.

Oamenii vor confort și de aceea instalatorii sunt la mare căutare și la momentul edificării unor construcții noi, cât și ulterior, pe parcursul utilizării imobilelor în cauză.

Este o meserie bănoasă, așa că nu e de mirare că mulți o caută.

4. Electrician

La fel ca și instalatorii, electricienii sunt din ce în ce mai solicitați pe măsură ce casele noastre se umplu de tot soiul de aparate electrocasnice care pun o presiune deosebită asupra instalațiilor electrice din gospodării.

Se lucrează curat și nu presupune un efort fizic deosebit, ci mai degrabă o foarte bună pregătire teoretică și practică, deoarece se lucrează cu o energie care nu se vede și pe care trebuie să o tratezi cu respectul meritat dacă nu vrei să ai parte de accidente de muncă extrem de grave ce pot merge până la deces.

5. Faianțar

Această meserie este tot mai căutată de aceia care vor o reconversie profesională, deoarece spre deosebire de trecut acum munca se realizează mult mai ușor datorită noilor soluții tehnice din domeniu. Așadar banii (deloc puțini) vin mai repede și cu un efort mai mic, iar clienții nu lipsesc dacă ești un bun profesionist.

6. Parchetar

La fel cu profesia de faianțar, cea de parchetar este foarte bine plătită și extrem de solicitată pe piața muncii, așa încât merită să te califici urmând un curs specializat.

7. Sudor

Un sudor bun a câștigat și pe vremea comunismului venituri bune, iar acum cu atât mai mult cu cât este o adevărată de profesioniști cu adevărat buni în acest domeniu.

Cele mai citite articole

Au apărut noi materiale, noi oportunități pentru persoanele care se orientează către această meserie ce este mult solicitată acum, dar cu certitudine va fi căutată pe scară largă și în anii ce vin.

8. Bucătar

Dacă în urmă cu ceva ani a fi bucătar nu era cine știe ce filosofie, acum cursurile de bucătar profesionist sunt unele dintre cele mai solicitate, deși este o meserie foarte dificilă din toate punctele de vedere.

Concursurile televizate au avut un mare rol în acest sens, oamenii descoperind că este interesant să fii bucătar, mai ales că în prezent și salariile sunt destul de bune.

Există solicitare de profesioniști în acest sector de activitate, deci nu e de mirare că mulți urmează asemenea cursuri de pregătire profesională.

9. Cofetar Patiser

Întotdeauna s-a considerat că, mai ales pentru o fată, a urma un curs de cofetar patiser deschide o bună oportunitate de a lucra într-un domeniu plăcut. 

Aparent este mai simplu să lucrezi într-un laborator de cofetărie unde să prepari prăjituri, bomboane și torturi, decât în bucătăria unui restaurant. 

10. Cosmeticiană

Tot pentru fete, a fi cosmeticiană este un vis care le face pe multe dintre ele ca să urmeze cursuri calificate în domeniu pentru a putea accede în industria de beauty.

11. Florar decorator

Această meserie este la mare modă acum, mai ales pentru acele persoane care au lucrat până acum într-un mediu extrem de stresant și acum vor ceva relaxant. 

E nevoie de aptitudini speciale pentru a fi florar decorator, dar satisfacțiile pe care aceia care profesează în domeniu le au sunt pe măsură.

12. Ospătar

Aceia care vor să lucreze în domeniul horeca, dar nu ca bucătari, se orientează în număr mare către meseria de ospătar, atrași mai mult de bacșișurile pe care le pot obține, decât de salariile propriu-zise.

Deși pare simplu ca să servești clienții, nu este chiar atât de ușor și este nevoie de o pregătire prealabilă pentru a fi un ospătar bun.

13. Inspector în domeniul securității și sănătății în muncă

Iată o meserie din ce în ce mai căutată pe piața muncii, dar care necesită urmarea unor cursuri extrem de complexe, bine structurate, dată fiind responsabilitatea pe care o cere de la persoanele ce o practică.

Mulți se orientează spre acest domeniu deoarece sunt atrași de veniturile mari pe care le pot obține relativ mai ușor (din perspectiva faptului că nu presupune o muncă fizică istovitoare).

14. Operator calculatoare

Această meserie este una la ordinea zilei, dat fiind că pe de o parte oricine are un laptop acasă, iar firmele nu mai pot să fie deconectați de la internet dacă vor să nu dea faliment.

Oportunitățile de angajare în această meserie sunt numeroase, deci nu e de mirare că mulți tineri vor un atestat de claificare în această meserie.

15. Zootehnist

Mai pentru aceia care vor să se mute la țară în viitorul apropiat, un curs de zootehnist este extrem de bun dacă vor să lucreze cu animalele.

Indiferent dacă vor să se angajeze sau să își deschidă propria afacere, este extrem de folositor să înveți de la oameni competenți ce presupune această activitate și să capeți și deprinderile de bază pentru a începe ca să o practici.

16. Contabil

După 1989 a fi contabil (inclusiv de a ști să faci contabilitatea primară a unei firme) a devenit un trend  important.

Chiar și acum a fi contabil este un lucru de mândrie și faptul că poți lucra în domeniu chiar și fără a termina o facultate specializată este un lucru bun.

17. Maseur

Activitatea de maseur este foarte la modă, așa încât multe persoane urmează cursuri de pregătire profesională în domeniu.

Oportunitățile de angajare sunt multiple, la fel și aceea de a lucra ulterior ca freelancer.

18. Administrator pensiune turistică

Românii au descoperit că pot să petreacă vacanțe frumoase și în zonele pitorești din țara noastră, așa încât construcția de pensiuni turistice este în continuu avânt.

Doar că este nevoie de oameni calificați care să poată conduce o astfel de locație. 

Și unde se poate învăța mai bine asta decât în cadrul unui curs specializat, de la formatori care chiar se pricep la asta?

19. Mediator

Iată un curs de formare profesională extrem de interesant, care este urmat chiar și de către vedetele autohtone.

Ce poate să fie mai interesant încât să pui capăt disputelor dintre oameni prin găsirea unui numitor comun?

20. Fotograf profesionist

Pe măsură ce popularitatea internetului este tot mai mare, nevoia de fotografi profesioniști s-a amplificat.

E nevoie de fotografi profesioniști nu doar pentru evenimente speciale din viața oamenilor (nunți, botezuri, petreceri corporate), dar și pentru fotografiile de produs, spre exemplu.

După cum se vede, având în vedere politica de multe ori greșită în domeniul învățământului a avea o diplomă de facultate nu mai este suficient, astfel cei care știu efectiv să fac o meserie manuală au mai multe șanse de a o duce bine.

Nu trebuie ignorat totuși nici faptul că dezvoltarea tehnologiei, a inteligenței artificiale, va conduce la pierderea numeroase locuri de muncă. Așadar, aceia care vor alege cu inteligență cursurile de pregătire profesională pe care să le urmeze, vor avea cele mai mari șanse în viitor.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa