De ce avem nevoie de vitamine?

de WTA.ro

Vitamina C este esentiala pentru organism din mai multe motive: ajuta la regenerarea tesuturilor, la construirea sistemului imunitar, micsorand riscul de cancer, boli de inima sau inflamatoare. Ajuta sa incetineasca sau sa previna deteriorarea celulelor, precum si la absortia fierului din plantele consumate in mancaruri in organism.

In momentul in care nu avem suficienta vitamina C in organism, putem suferi de anemie, sangerari la nivelul gingiilor, infectii si vindecari intarziate ale ranilor.

Cel mai bun mod de a consuma vitamina C este prin intermediul alimentelor. Cele mai bune surse de vitamina C sunt fructele si legumele. Cantitatea zilnica recomandata de vitamina C, pentru barbati, de 90 de miligrame si, pentru femei, de 75 de miligrame, iar cantitatea maxima este de 2.000 de miligrame.

Puteti sa va asigurati in fiecare zi cantitatea ideala de vitamina C prin consumul de fructe si legume, cum ar fi: consumul de citrice si alte fructe ( kiwi si capsuni) si legume, cum sunt varza sau broccoli. Papaya este fructul cu cel mai mare continut de vitamina C: 190 mg/ o bucata. Capsunile au un aport de 90 mg de vitamina C, in timp ce portocalele contin numai 80 mg.

Din fericire, vitamina C se gaseste in multe dintre alimentele pe care le consumam, asa ca deficienta este foarte rara. Din pacate, vitamina C se distruge usor prin preparare sau gatit. Cum ar trebui sa fie preparate alimentele pentru a pastra vitamina C? Simplu: mancati fructele si legumele crude, dar aveti grija sa fie cat mai proaspete. Preparati alimentele bogate in vitamina C in cat mai putina apa.

Desigur puteti apela si la suplimetele de vitamina C, insa studiile clinice au demonstrat ca acestea nu ajuta la prevenirea racelilor, asa cum credeam, desi pot contribui la micsorarea duratei acestora.

Persoanele sanatoase care mananca multe fructe si legume, nu au nevoie de astfel de suplimente.
Ca orice alt medicament, Vitamina C are si contraindicatii: excesul de vitamina C este eliminat in urina, dozele mai mari pot cauza dureri de cap, urinari frecvente, diaree si greata.

Te-ar putea interesa