Am auzit că se vrea învățământ online la Neamț. Am râs.
În primul rând, majoritatea cadrelor didactice din Neamț nu au competențe pentru a lucra online, deoarece preocupările lor de formare profesională continuă au fost cu totul altele decât acelea de a ține pasul cu tehnologia IT.
Puținele cadre didactice care știu câte ceva despre mediul online, de asemenea, nu sunt pregătite și nu au calculatoarele pregătite pentru a asigura protecția datelor cu caracter personal ale copiilor. Furnizorii de imagini cu copii pentru zona de pedofilie de pe internet adoră astfel de sisteme nesecurizate.
Copiii, de asemenea, nu sunt pregătiți să învețe în online, părinții nici atât, multe dintre calculatoarele persoanelor din Neamț sunt nesigure pentru că nu au sisteme de protecție informatică. Ca să nu nu mai vorbim despre faptul că foarte mulți copii sau cadre didactice nici nu au dispozitivele necesare pentru a se integra într-un sistem de învățământ online.
Cele mai citite articole
Nu avem cunoștință nici măcar de o unitate de învățământ din Neamț care să aibă pentru cadrele didactice și elevi măcar adrese de e-mail securizate pe domeniul .ro al unității de învățământ. Toți folosesc metode de comunicare gratuite de pe la gmail, yahoo etc. Totul este o mare harababură în zona educațională online din Neamț și nici nu credem că au măcar un specialist care să îi consilieze să nu se apuce de construit greșit zona de educație online.
Am mai putea adăuga și numărul foarte mic de formatori autorizați în domeniul IT din Neamț, care ar putea sprijini o formare de scurtă durată și de calitate măcar la nivelul cadrelor didactice.
Dacă ne uităm și la modul absolut penibil în care instituțiile de stat fac achizițiile publice pe domeniul formării profesionale IT unde un formator cu expertiză nu vine să predea o oră cu câțiva euro cât ar avea voie o școală să ofere e clar că va ieși o mare bâjbâială. Un fel de baba oarba pe culoarele educației online.
Așadar, anticipăm mari probleme pe această linie educațională și un start total greșit făcut după mintea unor nespecialiști, iar un start prost va duce inevitabil la un sistem educațional online nefuncțional sau defectuos.
Iosub Robert
P.S.: Autorul are calitate de formator/examinator în domeniul IT.
Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO