Legile bumerang. PNL a lovit, PNL încasează

de WTA.ro
Legile bumerang. PNL a lovit, PNL încasează Victor Stroe

Guvernul PNL anunţă o adevărată apocalipsă, un deficit bugetar uriaş, în cazul în care TVA ar coborî, iar alocaţiile pentru copii ar creşte. Ciudat sau nu, scăderea taxei pe valoarea adăugată a fost propusă chiar de cei aflaţi în prezent la putere, dar pe timpul când ei erau în opoziţie. Şi tot liberalii au obţinut atunci o majorare a sumelor primite de copii. Acum, PSD-iştii au cerut o nouă creştere, care a trecut de Camera Deputaţilor, şi în acest moment stă în pixul preşedintelui Klaus Iohannis.

Ministrul Finanţelor, Florin Câţu a declarat că „aşa cum arată lucrurile” în acest moment, „există un risc foarte mare ca atunci când mergem cu bugetul în Parlament să ieşim cu el cu deficit de 6-7-8%”.

Câţu a făcut referire la propunerea legislativă privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16%, începând cu 1 ianuarie 2020, care a primit, marţi, raport favorabil din partea Comisiei pentru buget – finanţe a Camerei Deputaţilor. Proiectul, care aduce modificări Codului fiscal, mai prevede scăderea TVA de la 9% la 5% pentru capitolul „livrarea de alimente destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele”. 

Bugetul ar pierde 18 miliarde de lei

Potrivit ministrului Finanţelor, impactul bugetar al reducerii TVA de la 19 la 16% ar fi de 11,8 miliarde de lei. Acesta a declarat că dublarea cuantumului alocațiilor pentru copii, de la 300 la 600 de lei, propusă de PSD, ar aduce alte costuri suplimentare pentru stat, în sumă de 6 miliarde de lei. Aşadar bugetul ar suferi, ca urmare a aplicării celor două măsuri, o pierdere totală de aproape 18 miliarde de lei.

Scăderea TVA a fost propusă chiar de cei de la PNL, dar pe vremea când ei se aflau în opoziţie. O iniţiativă în acest sens, a deputaţilor liberali Andronache Gabriel, Heiuş Lucian-Ovidiu, Moldovan Sorin-Dan, Neagu Nicolae şi Roman Florin-Claudiu, primea votul Senatului pe 16 octombrie. În expunerea de motive, iniţiatorii susţineau, la acea dată, că măsura va duce la creşterea încasărilor la buget din această taxă.

Susţineau ce contestă azi

Tot pe vremea când erau în opoziţie, liberalii au susţinut, şi chiar au obţinut, majorarea alocaţiilor pentru copii. Adică exact ceea ce contestă azi. Potrivit unui act normativ adoptat în februarie anul acesta, de la 1 martie 2019, copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 2 ani primesc câte 300 de lei pe lună, faţă de 200, cât primeau înainte, iar copiii de până la 18 ani încasează 150 de lei pe lună, faţă de 84 de lei, cât era alocaţia înainte.

„În numele copiilor şi al viitorului României”

Majorările au intrat în vigoare în baza unui amendament propus de deputatul PNL Robert Sighiartău. „Un amendament susţinut de cei 4,3 milioane de copii care trăiesc în România. Avem o alocaţie de 84 de lei, asta înseamnă 2 lei pe zi. O bătaie de joc pentru că, în UE, ne situăm pe ultimul loc, deşi, din punct de vedere demografic, stăm extrem de prost”, argumenta, la acel moment, Sighiartău. „Vă cer respectuos, în numele copiilor şi al viitorului României, să votaţi acest amendament. Nu aveţi absolut nicio scuză să nu votaţi acest amendament”, spunea deputatul, în plenul Parlamentului.

Un deficit bugetar de 8% ar însemna un nivel mai mult decât dublu comparativ cu orice altă ţară UE, şi totodată cel mai slab rezultat al României după 2009, an în care am înregistrat o cotă de 9,1%.

PSD dublează alocaţiile din opoziţie

Acum, în decembrie, propunerea creşterii sumelor cuvenite minorilor vine tot din opoziţie, doar că în opoziţie se află, de data aceasta, fostul partid de guvernământ. „Deja am hotărât să venim cu o lege sau un amendament prin care se dublează alocațiile copiilor, deoarece anul trecut l-a făcut și PNL, și nu cred că au ceva împotrivă să facă același lucru și anul acesta. PSD consideră că, în prezent, alocațiile copiilor sunt prea mici”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD. Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat ieri proiectul de lege prin care alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de: 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani; 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Legile bumerang. PNL a lovit, PNL încasează

Guvernul PNL anunţă o adevărată apocalipsă, un deficit bugetar uriaş, în cazul în care TVA ar coborî, iar alocaţiile pentru copii ar creşte. Ciudat sau nu, scăderea taxei pe valoarea adăugată a fost propus

Cameră: Legea societăţilor, modificată. Restricţia unei persoane de a fi asociat unic într-o singură firmă, eliminată

Camera Deputaţilor a modificat, miercuri, în calitate de for decizional, Legea societăţilor 32/1990, fiind simplificate procedurile şi condiţiile de înregistrare a sediului social şi eliminată restricţia…

Cîțu: Un deficit de sub 3% din PIB în prezent ar fi însemnat o frână prea puternică pentru economie

Promisiunea Guvernului faţă de Comisia Europeană este că România va reveni în 2022 la un deficit de sub 3% din PIB, însă acest procent de deficit asumat pentru prezent ar reprezenta o frână mult prea puternică…

Premier Energy, amendă de 1,3 milioane de euro de la Consiliul Concurenței pentru abuz de poziție dominantă

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu 6,3 milioane lei (aproximativ 1,3 milioane euro) distribuitorul de gaze naturale Premier Energy SRL, în calitate de succesor legal al companiei Gaz Sud SA, pentru abuz de…

Curs valutar 18 decembrie 2019: Moneda naţională s-a depreciat în raport cu principalele valute

Banca Naţională a României (BNR) a afişat, miercuri, un curs de 4,7773 lei pentru un euro, în creştere cu 0,04 bani (+0,01%) faţă de cotaţia anterioară, de 4,7769 lei/euro. Leul s-a depreciat şi în raport…

Guvernul creşte salariile şi pensiile, dar taie de la sănătate

Economia României va urca anul viitor, dar şi deficitul va creşte, în timp ce inflaţia se va domoli, conform datelor luate în calcul la elaborarea proiectului de buget, publicat de Ministerul Finanţelor….

Curs valutar 17 decembrie 2019:  Leul s-a apreciat, marţi, în raport cu principalele valute

Moneda naţională s-a apreciat, marţi, cu 0,12 bani în raport cu euro (-0,03%), moneda europeană fiind cotată la 4,7769 lei, faţă de 4,7781 lei luni. De asemenea, leul a câştigat teren şi în faţa…

Forumul Capitalului Românesc, ediția a patra
Galerie Foto La 30 de ani de la căderea regimului comunist, România oamenilor de afaceri numără aproape 2 milioane de antreprenori și numeroase businessuri considerate modele de succes, unele dintre ele performând chiar și…
Hidroelectrica alocă peste 5,3 milioane de lei pentru modernizarea staţiei electrice de 110 kV de la Brădişor

Hidroelectrica va finanţa cu peste 5,3 milioane de lei (fără TVA) modernizarea staţiei electrice de 110 KV aparţinând CHE Brădişor, parte a amenajării hidroenergetice Lotru, a anunţat, marţi, compania…

Scăderea cotei TVA la 16%, aprobată favorabil de Comisia pentru buget a Camerei Deputaților

Propunerea legislativă privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru buget – finanţe a Camerei…

Contradicții pe tema meseriilor viitorului
Galerie Foto Evoluția accelerată a noilor tehnologii pune deja în dificultate specialiștii din întreaga lume, pentru că nu se mai știe pe ce ar trebui să se mizeze. Meseriile viitorului par a fi cele din sfera IT și a…
În 5 ani am luat de la UE doar 10 miliarde euro

La începutul lunii noiembrie, din cele 31 de miliarde de euro alocate României de către Comisia Europeană în cadrul exerciţiului financiar 2014-2020, în ţară intraseră 9,98 miliarde de euro, ceea ce reprezenta …

Două oferte românești la licitația pentru tramvaie organizată de STB

Două companii din industria feroviară românească au depus oferte la licitația pentru tramvaie de 18 metri organizată de STB, scrie Antena 3. Prima vine de la ofertantul unic Electroputere VFU Pașcani,…

Antreprenoriatul, lovit de birocraţie, preţuri şi lipsa infrastructurii

Antreprenoriatul autohton se luptă cu multe probleme, generate şi de contextul internaţional, dar şi de realităţile potrivnice din ţară, acestea din urmă ducând inevitabil către birocraţie şi legislaţia…

Banca numărul 4 mondial, activă în România

Bank of China, a patra cea mai mare instituție bancară din lume, şi-a deschis ieri oficial operațiunile în România, printr-un eveniment de lansare a sucursalei de la București, care a avut loc la Palatul…

Citeste mai mult pe aici

Te-ar putea interesa