Ministrul Fondurilor Europene vrea să investească în resursa umană

de WTA.ro
Ministrul Fondurilor Europene vrea să investească în resursa umană Lucian Alecu

Marți, 26 noiembrie 2019, a avut loc, la Sinaia, Comitetul de Monitorizare pentru POCU, în prezența ministrului Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș și a reprezentanților Comisiei Europene, precum și a tuturor actorilor relevanți în procesul de implementare a Programului Operaţional Capital Uman 2014 – 20120 (POCU).

„Trebuie să ne îndreptăm atenția asupra resursei umane, pentru că viitorul nostru depinde de modul în care vom ști să investim banii europeni pentru dezvoltarea acestei resurse. În cadrul discuțiilor de astăzi, îmi doresc să depășim elementele formale și să găsim împreună cele mai adecvate căi de acțiune pentru a sprijini beneficiarii în implementarea proiectelor finanțate. Sprijinind beneficiarii, Programul Capital Uman își va dovedi cu adevărat eficiența și va răspunde obiectivelor pentru care a fost creat”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş, în debutul reuniunii Comitetului de Monitorizare pentru POCU.

Din perspectiva evoluției Programului, o amplă prezentare a fost făcută de Vladimir Rovințescu, director general AM POCU și preşedintele Comitetului de Monitorizare, care a arătat faptul că, în acest an, POCU a declarat la Comisia Europeană toate cheltuielile curente. Referitor la stadiul implementării Programului pe care îl coordonează, Rovințescu a expus situația la zi, astfel: 118 apeluri de proiecte lansate; 4,86 miliarde euro valoarea apelurilor lansate; 1.287 contracte de finanţare semnate; 3,95 miliarde euro valoarea contractelor de finanțare semnate și 1,32 miliarde euro valoarea plăţilor efectuate către beneficiarii POCU.

Preşedintele CM POCU le-a reamintit celor prezenţi faptul că, până la finalul lunii octombrie , Autoritatea de Management pentru POCU a declarat către Autoritatea de Control şi Plată suma de 378 milioane euro, urmând ca, la începutul lunii viitoare aplicația de plată să fie transmisă, spre decontare, Comisiei Europene. Ca urmare a acestui demers, a fost eliminat riscul de dezangajare privind acest Program Operațional.

După prezentarea Raportului Grupului Tehnic de Lucru pentru accelerarea implementării Axelor Prioritare aferente Programului, reprezentanții AM POCU au făcut o radiografie detaliată asupra progreselor înregistrate de la ultimul Comitet de Monitorizare. A fost prezentată, de asemenea, situaţia autorizării cererilor de rambursare atât la nivelul Organismelor Intermediare, cât şi al Autorităţii de Management.

În cadrul CM POCU au fost prezentate, de asemenea, progresele din perspectiva comunicării Programului Operațional Capital Uman, pe parcursul acestui an. Comisia Europeană a fost reprezentată la CM POCU de Dna. Sandrine de Buggenom, şefa Unităţii Geografice pentru România şi Bulgaria, DG Employment. În agenda reuniunii CM POCU figurează, totodată, vizitarea unor proiecte-exemple de bune practici finanțate prin programul Operațional Capital Uman în județul Prahova.

 

Ce este comitetul de monitorizare

Comitetul de monitorizare (CM) este structura partenerială care contribuie la buna gestionare a unui Program Operațional. Este format din reprezentanți ai autorităților cu atribuții în gestionarea fondurilor europene și ai partenerilor. CM se reunește cel puțin o dată pe an, cu scopul de a analiza implementarea și progresele înregistrate, fiind, în același timp, entitatea consultată cu privire la orice modificare a Programului propusă de Autoritatea de Management.

POCU – Programul Operaţional Capital Uman

Programul Operaţional Capital Uman (POCU) stabilește prioritățile de investiții, obiectivele specifice și acțiunile asumate de România în domeniul resurselor umane. POCU continuă investițiile realizate prin Fondul Social European în perioada 2007 – 2013. Cu o alocare de 4,3 miliarde euro, POCU 2014-2020 finanţează proiecte ce vizează intervenţii integrate în domeniul ocupării forţei de muncă, incluziunii sociale și educaţiei, contribuind la reducerea disparităţilor de dezvoltare economică şi socială dintre România şi Statele Membre ale Uniunii Europene.

Ministrul Fondurilor Europene vrea să investească în resursa umană

Marți, 26 noiembrie 2019, a avut loc, la Sinaia, Comitetul de Monitorizare pentru POCU, în prezența ministrului Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș și a reprezentanților Comisiei Europene, precum și a tuturor…

Orban: Îi vom elibera din funcții pe aceia care nu și-au făcut treaba în cazul navei cu oi eșuate

Premierul Ludovic Orban a declarat că se va face o evaluare pe fiecare din instituţiile aflate în subordinea ministerelor Transporturilor, Internelor şi Agriculturii care au acţionat în cazul navei cu oi…

Cel mai scăzut preț din UE la gazele naturale pentru consumatorii casnici

România şi Ungaria au înregistrat în primul semestru din acest an cel mai mic preţ mediu la gazele naturale destinate consumatorilor casnici (ambele 3,5 euro pentru 100 kWh), cel mai ridicat nivel fiind în Sue…

România își va asuma o țintă de energie regenerabilă de 30,5% până în 2030

România îşi va asuma în faţa Comisiei Europene o ţintă de energie regenerabilă de 30,5% până în 2030, în creştere faţă de obiectivul de 27,9% estimat anterior, au declarat surse din Ministerul…

Pesta porcină africană: Peste jumătate de milion de animale au fost sacrificate

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în prezent în 261 de localităţi din 28 de judeţe, cu un număr de 774 de focare, între care 15 sunt în exploataţii comerciale şi patru în exploataţii de tip A, iar…

Cîţu: Bugetul pe 2019 a fost construit pe informaţii neadevărate, pe o supraestimare a veniturilor

Bugetul de stat pe acest an a fost construit pe informaţii „neadevărate”, pe „o supraestimare” a veniturilor, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. „Bugetul a fost construit pe informaţii…

Românii aruncă zilnic 6.000 de tone de mâncare

Aproximativ 6.000 de tone de alimente se aruncă zilnic, în România, a declarat coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely. Potrivit acestuia, peste 53% din deşeurile alimentare…

Curs valutar 26 noiembrie 2019. Cât costă un euro

Cursul valutar rezultat din cotaţiile anunţate, marţi, de băncile autorizate să opereze pe piaţa valutară: MONEDA SIMBOL RON 1 Euro EUR 4,7765 1 Dolar S.U.A USD 4,3356 1 Dolar australian AUD 2,9381 1 Leva…

România şi Ungaria, cele mai scăzute preţuri din UE la gazele naturale pentru consumatorii casnici, potrivit Eurostat

România şi Ungaria au înregistrat în primul semestru din acest an cel mai mic preţ mediu (exprimat în euro) la gazele naturale destinate consumatorilor casnici (ambele 3,5 euro pentru 100 kWh), cel mai ridicat…

Jumătate din valoarea investiţiilor Enel pentru următorii trei ani e alocată decarbonizării producţiei de electricitate

Trimisul special al AGERPRES George Coman transmite: Enel planifică să dezvolte în următorii trei ani noi capacităţi de generare a energiei electrice din surse regenerabile cu capacitate totală de 14.000 de…

Creatorii de „joburi” în zone defavorizate
Galerie Foto Oameni care până acum câțiva ani nu au lucrat niciodată și nici nu s-ar fi gândit că ar putea deveni angajați-model au fost ajutați să se specializeze în meserii de care este nevoie astăzi. Câteva idei de…
Rectificare bugetară: Veniturile scad cu peste 18 miliarde de lei. Cheltuielile se diminuează cu 2 miliarde de lei

Veniturile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu aproape 18,36 miliarde de lei, în urma celei de-a doua rectificări bugetare pentru 2019, în timp ce cheltuielile scad cu circa 2,09 miliarde de lei, …

Orban vine cu povestea de guvernare “Făt-Frumos” pentru electorat şi cu programul ”Zmeul Zmeilor” la sertar
Galerie Foto Anul viitor se anunţă unul plin de provocări pentru moneda națională, în ton cu incertitudinile legate de evoluția economică a României. Ne aşteaptă un an complicat, pe fondul încetinirii economiei mondiale, …
Deficitul bugetar creşte la 4,3% din PIB la rectificare

Deficitul bugetului general consolidat pentru 2019 se va majora la 4,3% din Produsul intern brut în urma celei de-a doua rectificări bugetare, iar printre ministerele care vor primi fonduri suplimentare se află…

Vești proaste pentru români. Semnalul tras de analiștii financiari

Analiştii financiari anticipează o depreciere a leului pentru orizontul de 12 luni, până la o valoare medie de 4,8597 lei/euro, o rată medie a inflaţiei de 3,6% în noiembrie 2020 şi o majorare a primei de risc a …

Citeste mai mult pe aici

Te-ar putea interesa