Orban vrea ca extinderea rețelelor de gaze să se realizeze din fonduri europene

de WTA.ro
Orban vrea ca extinderea rețelelor de gaze să se realizeze din fonduri europene

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică, la Horezu, că înfiinţarea şi extinderea reţelelor de gaze reprezintă o prioritate pentru Guvern şi că va negocia cu Uniunea Europeană ca aceste investiţii să se realizeze din fonduri europene.

„Încă de pe acum, anunţ românii, în special din localităţile care nu sunt racordate la reţeaua de gaz, că am solicitat ca în exerciţiu financiar 2021-2027 să fie eligibile pentru finanţare, practic, înfiinţările de reţele de gaz sau extinderile de reţele, că mai sunt localităţi unde sunt începute reţele de gaz, dar nu au fost extinse. Din 2012, practic, aproape că nu s-a mai întâmplat nimic în domeniul gazelor, iar România, care este una dintre ţările cu cele mai bogate resurse de gaz natural, nu are conectată la reţea decât 36 % din populaţie. Am dat exemplul Ungariei, care are peste 90% din populaţie conectată la reţeaua de gaze, în condiţiile în care nu au resursele noastre de gaz, dimpotrivă, resursele lor sunt foarte mici. Deci, reprezintă o prioritate pentru noi şi vom solicita ca înfiinţările de reţelele de gaze în localităţi şi extinderile de reţele de gaz să fie finanţate din fondurile europene”, a spus premierul.

Orban a precizat că la viitoarele alocări de fonduri europene se are în vedere şi un Program Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 3, însă, în opinia sa, mai întâi ar trebui finalizate investiţiile începute în precedentele programe.

„Primul nostru obiectiv este să negociem cu mare atenţie acordul de parteneriat cu Uniunea Europeană prin intermediul căruia vom stabili în ce direcţie se vor îndrepta banii europeni la care avem dreptul prin viitorul buget al Uniunii Europene, pe perioada 202 -2027. Un PNDL 3 cu siguranţă va fi. PNDL 3 trebuie să vină oarecum complementar cu finanţările pe care le primim de la nivel european, adică tipurile de proiecte care vor fi finanţate de la nivel european, proiecte de dezvoltare locală. Toată lumea vorbeşte de PNDL 3. Eu am însă altă viziune. Întâi trebuie să închidem PNDL 1, trebuie să închidem PNDL 2, să nu ne mai batem joc de investiţii, să demarăm mii de investiţii pentru care nu există finanţare sau să lăsăm investiţiile să se degradeze, să nu fie finalizate şi, până la urmă, să nu aibă cetăţenii niciun beneficiu de pe urma unor bani cheltuiţi. În momentul în care te apuci de o investiţie trebuie să aloci”, a afirmat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, există proiecte care au fost demarate, însă nu şi finalizate din cauza unei „lipse acute de finanţări”.

„Deci, concentrarea noastră va fi pe a finaliza PNDL 2 şi PNDL 1, pentru că încă există proiecte din PNDL 1 care nu au fost finalizate din cauza unei lipse acute de finanţări. Uitaţi-vă ce au făcut anul acesta. Au deschis un front de lucru fără să asigure resursele financiare. Noi am fost obligaţi la Ordonanţa de Urgenţă de rectificare a bugetului să creştem bugetul Ministerului Dezvoltării cu peste 2 miliarde astfel încât să putem să onorăm facturile pentru lucrările care au fost efectuate în cadrul PNDL 2”, a mai adăugat Orban.

Premierul Orban a participat, duminică, la evenimentele organizate de filiala Vâlcea a Partidului Naţional Liberal pentru comemorarea lui I. Gh. Duca. El a depus o coroană de flori la statuile liderului liberal din Râmnicu Vâlcea şi Horezu şi a asistat la slujba de pomenire de la Biserica Urşani, unde se află mormântul lui I. Gh. Duca.

AGERPRES

Violeta Alexandru: Statul nu oferă părinților nicio perspectivă de viață de familie ușoară

Prima soluţie pentru criza demografică este creşterea infrastructurii de sprijinire a familiei, prin situarea creşelor şi grădiniţelor apropiate de locurile de muncă, ceea…

Orban vrea ca extinderea rețelelor de gaze să se realizeze din fonduri europene

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică, la Horezu, că înfiinţarea şi extinderea reţelelor de gaze reprezintă o prioritate pentru Guvern şi că va negocia cu Uniunea Europeană ca aceste investiţii să se re…

Ministrul Muncii consideră că principiul corect pentru stabilirea pensiilor este cel al contributivității

Principiul corect al stabilirii pensiilor trebuie să fie cel al contributivităţii, chiar dacă unele categorii profesionale au oportunitatea unui acces mai uşor la decizii în ceea ce priveşte beneficiile speciale…

TAROM cumpără nouă avioane noi

Managementul companiei TAROM a semnat contractul de leasing pentru achiziţia unui număr de nouă avioane noi tip ATR 72-600, cu 72 de locuri, care vor fi folosite pentru zboruri regionale, interne şi externe, şi vor…

E-Distribuţie Dobrogea a modernizat cu 8,4 milioane de lei staţiile de transformare Palas Sud şi Ecluză, din judeţul Constanţa

E-Distribuţie Dobrogea a investit 8,4 milioane de lei pentru modernizarea staţiilor de transformare Palas Sud din Constanţa şi Ecluză din Ovidiu, informează vineri compania. Potrivit unui comunicat al…

Întreaga ramură a economiei forestiere, la un pas de blocaj economic

Întregul sectorul forestier va intra într-un blocaj total în câteva zile, ca urmare a situaţiei actuale privind Hotărârea de Guvern 1004/2016, ce se va aplica de la data de 31 decembrie 2019, avertizează Nostra…

Leul s-a depreciat în raport cu euro și a câștigat teren în fața dolarului american

Leul s-a depreciat, vineri, în raport cu euro, cursul afişat de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4,7799 lei, în creştere cu 0,05 bani (+0,01%) faţă de cotaţia din şedinţa anterioară, când moneda…

Soldul creditului neguvernamental a crescut în noiembrie 2019

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în luna noiembrie 2019 cu 0,1% (-0,1% în termeni reali) faţă de luna octombrie 2019, până la nivelul de 268,672 miliarde de lei, confor…

Depozitele rezidenților au crescut în luna noiembrie 2019

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna noiembrie 2019 cu 1,8% faţă de luna octombrie 2019, până la nivelul de 356,611 miliarde de lei şi cu 9,9% (5,9% în termeni reali) faţă de…

Prețul energiei în România pe piața spot, cel mai mic din regiune

Preţul energiei pe piaţa bursieră spot din România este cel mai mic din regiune, ţara noastră exportând peste 300 de MW vineri în jurul prânzului, potrivit datelor Transelectrica şi OPCOM. Astfel, energia…

Contrabanda cu ţigări creşte la final de an
Galerie Foto Piața neagră a țigaretelor a înregistrat în noiembrie prima creștere din 2019, de 1,8 puncte procentuale faţă de septembrie, până la 12,3%. Majorări ale contrabandei în acest domeniu au avut loc în…
Turiștii străini au cheltuit 5,5 miliarde de lei în România în primele nouă luni din 2019

Numărul total de turiști străini cazaţi în România în primele nouă luni din 2019 a fost de circa 2,106 milioane persoane, iar cheltuielile acestora au depăşit 5,485 miliarde lei, conform datelor…

ROBOR, la cel mai mare nivel din ultima jumătate de an

Indicele ROBOR, cel în care se calculează ratele la bănci, a fost cotat la 3,21%, cel mai mare nivel din ultima jumătate de an. Analiștii economici anticipează, pentru urmatoarele 12 luni, o creștere de 4%, transm…

Contractul pentru realizarea șoselei de centură Zalău a fost scos din nou la licitație

Contractul pentru proiectarea şi execuţia Variantei de Ocolire Zalău a fost scos din nou la licitaţie, valoarea acestuia ridicându-se la 188,35 milioane de lei, fără TVA, a anunţat Compania Naţională de…

Majorarea tarifelor la polițele RCA ar putea provoca falimentul industriei de transport rutier

Decizia Guvernului de a modifica Legea RCA ar putea conduce la falimentul industriei de transport rutier, susţine Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR). „Uniunea Naţională a…

Citeste mai mult pe aici

Te-ar putea interesa