Cu pământurile sale fertile, de un roșu-cărămiziu, din care se înalță măslini seculari și viță de vie, așezările din piatră cu aer medieval, plajele virgine și coastele stâncoase ale mării, nu este de mirare de ce Puglia este considerată una dintre cele mai pitorești destinații europene.
Regiunea italiană ce formează tocul cizmei, Puglia este vastă și te încântă prin combinația reușită între tradițional și notele sublime de modernitate, în special în stațiunile Peninsulei Salento sau în capitala Bari. Descoperă regiunea în noul sezon turistic 2020 prin Ofertele Early Booking de la AeroVacanțe la tarife tentante de la 426 euro/persoană! Pachetele de vacanță includ: 7 nopți de cazare cu mese conform programului ales, transport avion București-Bari-București, transfer aeroport-hotel-aeroport, taxe aeroport și asistență turistică.
Este destul de greu să faci un top al celor mai spectaculoase locuri pe care le găzduiește frumoasa Apulia, așa cum îi spun localnicii. Polignano a Mare – cu a sa plajă dominată de stânci verticale, Matera – cu enigmaticele case troglodide săpate în stâncă, Alberobello – dominat de trulli cu acoperișurile țuguiate, barocul Lecce, pitorescul Galipoli sau orașul alb, Ostuni, sunt doar câteva dintre minunile cu care te încântă Puglia și pe care trebuie să le descoperi în tihnă, la pas, în stil tipic mediteranean.
Lecce – Florența Sudului
Unul dintre locurile pe care nu trebuie să le ratezi în Puglia este Lecce, un adevărat muzeu în aer liber, fondat în urmă cu 2000 de ani, pe care și-au lăsat amprenta grecii, romanii, normanzii și suebii ce au ridicat aici palate semețe, biserici, piețe și clădiri albe. Arhitectura și atmosfera medievală inegalabilă i-au adus orașului supranumele de Florența Sudului.
Mândru de moștenirea sa unică, Lecce se situează în topul celor mai frumoase orașe baroce din lume, monumentele sale grandioase și bine pătrate atrag ca un magnet mii de turiști dornici de experiențe culturale.
Monumente de neratat!
Centrul istoric numit și „Doamna Barocă” este un labirint de străduțe împăienjenite, amintind foarte bine de unele orașe ale Greciei. Pătrunde în zona veche prin impozanta Porta Napoli, cea mai bine păstrată dintre cele trei porți care mai pot fi văzute astăzi în oraș. Odată ce ai călcat în Lecce cel istoric, ai impresia că ai călătorit cumva în timp: străzile tăcute sunt traversate de calești de epocă pline de turiști.
Toate clădirile ridicate aici sunt mărturii ale barocului-leccese, un stil arhitectural unic ce a înflorit în Lecce pe la jumătatea secolului al-XVI-lea, abundența de ornamente sculptate în piatra albă-gălbuie, copleșindu-te prin detaliile surprinzătoare.
Pierde-te pe aleile înguste până la Piazza del Duomo, unde se înalță marea Catedrală Lecce realizată din piatră galbenă ca miere, asemănătoare celor din Medinele Antice ale țărilor islamice. Piața este înconjurată de Palazzo Vescovile din 1632, Seminarul arhitectului Giuseppe Cino și numeroase magazine de suveniruri, pizzerii aglomerate și cafenele boeme în care să-ți tragi sufletul …
Continuă cu Piazza Sant`Oronzo în capătul căreia se află Colonna, una dintre coloanele de marmură ce marcau cândva sfârșitul drumului roman ce ducea spre Sudul Italiei – Via Appia. În inima pieței găsești statuia de marmură a Sfântului Oronzo, patronul orașului, iar la doi pași de aceasta, arheologii au scos la iveală rămășițele unui Teatru Roman din secolul II d.Hr.
O altă bijuterie arhitecturală a orașului Lecce este Castello, un edificiu din anul 1539 ce a fost dezvoltat pe un plan trapezoidal cu scopul de a servi activităților militare și transformat mai târziu în teatru. Astăzi, acesta este cel mai important complex de evenimente culturale, la parterul său regăsindu-se și Museo della Cartapesta, unde sunt expuse operele de artă ale artiștilor locali.
Lecce este doar unul dintre orașele-perlă pe care le găzduiește regiunea Puglia, o destinație care în ultimii ani a început să câștige tot mai multă popularitate. Turiștii din toate colțurile Europei aleg să își petreacă vacanțele estivale aici, atrași de arhitectura unică, de peisajele pitorești și plajele idilice cu nisip fin de la Marea Adriatică și Marea Ionică.
de Mădălina Isar
Sursa foto: pixabay.com
Citeste mai mult pe aici