În 2011, o excursie cu şcoala, în Danemarca, a mers cât se poate de prost. Mai mulţi copii au căzut în apa îngheţată şi au murit. Inimile lor au încetat să mai bată timp de câteva ore. Totuşi, în cel mai mare caz de acest fel, toţi cei şapte copii au revenit la viaţă, scrie BBC.
Katrine a pornit într-o excursie alături de alţi 12 colegi de clasă.
„Era vreme rea, iar vântul sufla cu putere. Barca pur şi simplu s-a răsturnat în mijlocul mării”, spune unul dintre colegii lui Katrine. „Am ajuns sub barcă, iar când am revenit la suprafaţa a început coşmarul”, declară Katrine.
„Toată lumea ţipa şi totul părea ireal”, adăugă tânăra, potrivit BBC.
Temperatura apei era doar de 2 grade Celsius, iar elevii se aflau la sute de metri depărtare de ţărm.
„Nu puteam să înot, iar unul dintre colegii mei a venit spre mine. Dar în câteva minute, am ajuns în moarte clinică”, spune Casper, unul dintre supravieţuitori.
Inima lui Casper, unul dintre cei şapte copii care erau morţi, se oprise din punct de vedere teoretic. Totuşi Katrine a înotat şi a ajuns la ţărm, în ciuda faptul că intrase în şoc hipotermic.
„În acele momente m-am gândit că o să mor”, a povestit Katrine.
Cele mai citite articole
Până când medicii au ajuns la faţa locului, copii erau deja morţi de două ore. „Erau reci ca gheaţa”, a declarat Michael Jaeger Wansche, unul dintre medicii care au intervenit. „Atunci când o persoană este atât de rece cum erau ei, ştim bine că putem încerca metode de resuscitare”, a continuat Wansche. „Sunt morţi, dar nu cu adevărat”, a mai spus medicul.
Hipotermia extremă care a oprit inima copiilor le-a încetinit şi metabolismul, acest lucru însemnând că organele pot funcţiona din nou dacă temperatura corpului este readusă la normal.
Inimile copiilor au început să bată din nou după şase ore de la accident. Totuşi, două milioane de celule nervoase mor în fiecare minut dacă nu primesc oxigen.
După mai multe zile, Casper şi ceilalţi copii s-au trezit.
„Tomografiile nu au arătat anomalii. Acest lucru este incredibil”, a spus Wansche. „Cazul este semnificativ pentru că nu au mai fost niciodată atât de multe victime cu hipotermie care au fost resuscitate cu succes”, a continuat medicul.
Accidentul a schimbat viaţa tuturor celor implicaţi.
„Sunt foarte fericită că trăiesc. Este greu să explic pentru că am fost atât de aproape să pierd totul”, a mai spus Katrine.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].
Citeste mai mult pe aici