România a urcat, în acest an, pe poziția 32 în clasamentul global PwC Paying Taxes 2020, parte a raportului Doing Business al Băncii Mondiale. În ediția de anul trecut, România s-a plasat pe poziția 49.
România devansează, în acest an, alte țări din Europa Centrală și de Est, precum Cehia (locul 53), Slovacia (55), Ungaria (locul 56), Polonia (76) și Bulgaria (97). Cele mai bune performanțe regionale continuă să le înregistreze Țările Baltice: Estonia (poziția 12), Letonia (16), și Lituania (18).
Evoluția României se datorează reducerii cu 20 de puncte procentuale, de la 40% la 20%, a ratei totale de impozitare pentru o companie medie. Conform metodologiei utilizate în cadrul raportului, rata totală de impozitare ia în calcul doar obligațiile fiscale ale unei companii medii/angajator ca pondere în profit.
”Acest salt al României în clasamentul global s-a produs ca urmare a îmbunătățirii semnificative a unuia dintre indicatori, respectiv cel care măsoară rata totală de impozitare. Este vorba de un efect al transferului contribuţiilor de asigurări de la angajatori la angajați care a diminuat artificial sarcina angajatorilor. România este singura țară din Uniunea Europeană care a mutat aproape integral contribuțiile la angajați, dar, așa cum știm, angajatorii plătesc și contribuțiile care le revin angajaților. Astfel, în practică, obligațiile fiscale ale companiei au rămas similare”, declară Daniel Anghel, Liderul serviciilor fiscale și juridice, PwC România.
În ceea ce privește ceilalți indicatori, situația este neschimbată față de clasamentul realizat anul trecut. Astfel, timpul necesar pentru plata obligațiilor a rămas la același nivel de 163 de ore pe an. Comparativ la nivel regional este nevoie, în medie, de 213 de ore. O companie medie din România trebuie să efectueze 14 plăți anual, similar cu situația de anul trecut și cu media regională de 14,4 plăți.
“Multe state au reușit în ultimii ani să facă plata taxelor mai simplă datorită tehnologiei. Fie că este vorba de metode de raportare și plată care ușurează viața contribuabililor, fie de monitorizare și control care eficientizează combaterea fraudei, digitalizarea administrației fiscale contribuie la o conformare fiscală mai bună și, implicit, la o colectare mai mare a taxelor. Din această perspectivă observăm că România nu a făcut progrese de la un an la celălalt. Anunțul recent al autorităților privind demararea licitației pentru achiziția SAF-T este un pas foarte important în direcția digitalizării administrației fiscale”, explică Daniel Anghel.
Raportul global evidențiază avantajele semnificative pe care le oferă administrațiile fiscale
contribuabililor dacă adoptă tehnologia. Atât în Brazilia, cât și în Vietnam, timpul
necesar pentru a respecta obligațiile fiscale a fost cu 23% mai mic în 2018 decât în 2017 și în alte state au înregistrat reduceri mari ale numărului de plăți de impozite.
La nivel regional, se observă deteriorarea poziției Poloniei, care a coborât 8 locuri față de anul trecut, ca urmare a creșterii numărului de raportări fiscale. Aceeași evoluție a înregistrat Bulgaria care a coborât 5 poziții, Cehia a coborât opt poziții și Slovacia 7. În schimb, Ungaria și-a îmbunătățit mult poziția în clasament, urcând 30 locuri, până pe 56.
La nivel global, ușurința cu care o companie medie își poate plăti taxele și impozitele a rămas relativ stabilă la nivelul tuturor celor patru indicatori: timpul necesar (234 ore), numărul de plăți (23,1), rata totală de impozitare (40,5%) și un indice de înregistrare (60,9 din 100).
Despre raportul Paying Taxes 2020
Clasamentul, aflat la a 14a ediție, include 190 de țări și se bazează pe analiza indicatorilor valabili pentru anul 2018 și ia în calcul numărul plăților realizate de o firmă medie pentru a-și îndeplini obligațiile fiscale, orele necesare conformării cu legislația fiscală și rata totală de impozitare, adică ponderea impozitelor, taxelor și contribuțiilor suportate de o firmă ca procent din profituri.
Despre PwC
Misiunea PwC este de a construi încredere în cadrul societății și de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din rețeaua PwC ajută oamenii și organizațiile să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Suntem o rețea de firme prezentă în 157 de țări cu mai mult de 276.000 de profesioniști ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri. Spuneți-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră și descoperiți mai multe informații despre noi vizitând site-ul www.pwc.ro. PwC se referă la rețeaua de firme PwC și/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică.
Deficitul bugetar poate fi ţinut anul viitor în jurul nivelului prevăzut de normele europene numai prin amânarea creşterii pensiilor cu 40%, măsură programată la 1 septembrie 2020, spune economistul-şef al…
Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a încheiat un contract de 3,38 milioane lei fără TVA pentru „servicii de consultanţă şi supervizare execuţie lucrări”, potrivit unui…
Rectificarea bugetară pregătită de Guvernul Orban vine cu o reducere, pe sold, a veniturilor bugetului general consolidat cu aproape 18,36 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile scad cu circa 2,09 miliarde de lei….
România a urcat, în acest an, pe poziția 32 în clasamentul global PwC Paying Taxes 2020, parte a raportului Doing Business al Băncii Mondiale. În ediția de anul trecut, România s-a plasat pe poziția…
Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Hammerer Aluminium Industries Holding Gmbh din Austria preia compania Hydro Extrusion SRL, în condiţiile în care această operaţiune este o concentrare…
Leul s-a apreciat joi cu 0,04 de bani în raport euro (-0,01%), moneda europeană fiind cotată la 4,7788 lei, faţă de 4,7792 lei miercuri. De asemenea, leul a câştigat teren şi în faţa dolarului american,…
Majoritatea românilor consideră că salariul corect pe care l-ar merita pentru nivelul de experienţă pe care îl au şi domeniul în care lucrează este de maximum 3.000 de lei, arată un studiu realizat de o platfor…
Exporturile de bunuri şi servicii ale României s-au ridicat anul trecut la 84,48 miliarde de euro. O cifră modestă dacă este să ne raportăm la performanţele celorlalte ţări din fostul bloc comunist. De…
În cazul în care cheltuielile publice nu vor fi reduse, va fi imposibilă menţinerea deficitului sub 3%, a atenţionat Bogdan-Octavian Cozmâncă, vicepreşedintele Consiliului Fiscal (CF). „Tăierea…
Pe vremea când făceau marcaj la PSD din opoziţie, parlamentarii liberali susţineau că este bine venită o reducere a taxei pe valoarea adăugată, de la 19%, cât este în prezent, la 16%, iar în ceea ce priveşte…
Cel mai scump credit din Uniunea Europeană se găseşte în România din cauză că avem un grad de intermediere scăzut, iar profitul se face din marjă, a afirmat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie…
Euro se apropie, din nou, de 4,78 lei, transmite Antena 3. Banca Naţională a României a anunţat, miercuri, un curs de referinţă de 4,7792 lei/euro, în creştere cu 0,06% faţă de valoarea atinsă…
Noul preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) este Robert Viorel Chioveanu, a anunţat instituţia. „Prim-ministrul, domnul Ludovic Orban, prin…
Citeste mai mult pe aici