Surse. Cine e favorit pentru şefia CSM. Epoca Savonea continuă prin interpuşi. Predoiu, ministru-spectator

de WTA.ro

Lia Savonea, preşedintele CSM în ultimele 12 luni, a ajuns la finalul mandatului, însă influenţa sa va continua la vârful Justiţiei. În ultimul an, judecătoarea Savonea, apropiată de Florin Iordache, Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă, a pus umărul la schilodirea statului de drept. Mandatul său expiră la finalul lunii decembrie, deşi  mai multe instanţe din ţară au cerut revocarea sa înainte de termen, ca urmare a atitudinii anti-Justiţie. Cele mai mari şanse pentru şefia CSM le are judecătoarea Nicoleta Margareta Ţînţ, aflată tot în sfera de influenţă a Liei Savonea, susţin surse judiciare pentru „Adevărul“. „Deşi mulţi magistraţi şi politicieni au prezentat-o drept o judecătoare echidistantă, un rău acceptabil, Ţînţ e din gaşcă cu Lia Savonea şi Florin Iordache, cele mai toxice personaje din Justiţe în ultimii ani“, explică surse din vârful sistemului judiciar pentru „Adevărul“. Chiar dacă mandatul său în fruntea CSM expiră la finalul lunii decembrie, Lia Savonea va rămâne în Consiliu ca simplu membru.

„Cel care ar fi meritat şefia CSM e judecătorul Bogdan Mateescu, însă ar fi fost nevoie de implicarea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru a strânge o majoritate favorabilă. La fel cum Ana Birchall şi grupul magistraţilor corecţi din CSM au blocat-o pe Adina Florea, omul Liei Savonea pentru  şefia Secţiei Speciale, şi Predoiu s-ar fi putut implica pentru o conducere reformistă a CSM, însă a preferat să nu se amestece. Predoiu crede că lucrurile în Justiţie se vor regla de la sine, însă fără efort nu se poate face nimic. Spre exemplu, şi Corina Corbu, preşedintele Curţii Supreme, era în tabăra odioasă, dar până la urmă a fost adusă pe drumul cel bun tot de Birchall“, susţin sursele citate.

Bogdan Mateescu s-a numărat printre puţinii judecători din CSM care i s-au opus  Liei Savonea. De asemenea, Mateescu a criticat deciziile impuse de fostul ministru Tudorel Toader şi a taxat asaltul PSD la Justiţie în ultimii trei ani. Drept urmare, Sectia Specială, controlată de tandemul Savonea –PSD, a cerut Înaltei Curţi să redeschidă o anchetă pe numle său care fusese închisă în 2018.

Savonea a abandonat-o pe Florea

Cele mai citite articole

Odată cu trecerea PSD în Opoziţie, preşedintele CSM, Lia Savonea, omul de casă al social-democraţilor, a abandonat-o pe Adina Florea, după ce, timp de jumătate de an, s-a luptat să o instaleze în fruntea Secţiei Speciale pentru magistraţi. Plenul CSM a încercat de 7 ori să valideze rezultatele concursului pentru şefia Secţiei Speciale, câştigat de Adina Florea, dar s-a lovit de opoziţia fostului ministru al Justiţiei, Ana Birchall, exclusă între timp din PSD. Lia Savonea a avut o relaţie extrem de apropiată cu Florin Iordache şi cu Viorica Dăncilă, liderii PSD care au susţinut Secţia Specială. Însă Viorica Dăncilă a fost debarcată de la şefia partidului, iar Florin Iordache a fost tras pe linie moartă.Şi noul preşedinte interimar al PSD, Marcel Ciolacu, i-a transmis Liei Savonea că partidul nu o mai susţine pe Adina Florea, au declarat  surse politice pentru „Adevărul“. Drept umare, Florea a făcut un pas înapoi.

Ce se va întâmpla cu Secţia Specială?

Atât PNL, cât şi PSD aşteaptă alegerile pentru şefia CSM. Dacă noua conducere a CSM va susţine desfiinţarea Secţiei Speciale, partidele vor susţine demersul în Parlament. Dacă nu, în fruntea Secţiei Speciale va fi instalat un magistrat fără proptele politice. „În cazul în care noua conducere a CSM va susţine desfiinţarea Secţiei Speciale, PSD se va conforma. În caz contrar, vom încuraja ca Secţia să fie condusă de un magistrat independent şi  să funcţioneze sub autoritatea procurorului general“, susţin surse din conducerea PSD pentru „Adevărul“.  Secţia Specială a fost criticată şi în rapoartele MCV, dar şi de Comisia de la Veneţia, iar în 27 noiembrie, desfiinţarea ei a fost aprobată tacit de Camera Deputaţilor, însă Senatul este cameră decizională. La Senat, social-democraţii au aproape singuri majoritate.

Citeste mai mult pe aici

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa