146
Andrei Ducu Predescu s-a născut în Târgu Jiu şi a urmat Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“, profilul matematică-informatică.
„Nu că mi-a plăcut matematica sau informatică, ci am fost atras de tehnologie şi de artă şi am încercat să le combin. Colegii făceau glume pe seama mea, că eu desenam la orele de matematică “, spune Andrei. El a intrat în anul 2008 Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“, asta şi la sugestia unor colegi de liceu şi prieteni.
„Am stat un an la facultate şi am înţeles, cumva, că situaţia economică în România nu era la acel moment cea mai bună şi mi-am dat seama că perspectivele sunt destul de limitate în design-ul de interior, aşa că mi-am luat bocceluţa şi am plecat. Am stat o perioadă în Spania, iar oamenii de acolo sunt asemănători cu românii şi am zis că, dacă tot plec, să merg într-o ţară cu o cultură diferită. Scandinavia este diferită ca urmare a faptului că studiile pentru cetăţenii europeni sunt gratuite şi asta a contat foarte mult în luarea deciziei, pentru că nu am fost un copil ţinut în puf. Am muncit din prima zi de când am ajuns în Danemarca, pentru a putea să studiez acolo. Am început de la spălat vase şi a durat cam trei ani până când am intrat într-un birou de arhitectură“.
Andrei a studiat Academia de proiectare şi tehnologie din Copenhaga.
Licenţiat în tehnologia arhitecturală şi managementul construcţiei
Andrei Ducu Predescu a lucrat până în anul trei de facultate, când a trebuit să urmeze un stagiu de practică. A fost primit la o companie importantă de la nivel internaţional. „Am intrat acolo ca practicant. Am stat cam şase luni acolo. A fost o dezamăgire. Venind de la facultate, am avut anumite aşteptări, dar am intrat în maşinăria corporatistă, unde constaţi că nu eşti mare lucru. A fost, totuşi, o experienţă foarte bună. Apoi am început să lucrez pentru o altă companie, în timp ce îmi concepeam şi lucrarea de dizertaţie pentru absolvire. Facultatea a durat trei ani şi jumătate şi am obţinut licenţa în tehnologia arhitecturală şi managementul construcţiei, la specializarea «Design consultancy»“.
Tânărul s-a specializat în „Building Information Modelling“ (BIM), un fel de proiect tehnic al clădirii care permite atât la construcţia clădirii, cât şi la asigurarea mentenanţei un clădiri într-un mod mai facil. În Danemarca, acest sistem este obligatoriu la toate clădirile care depăşesc valoarea de 1 milion de euro. După ce am terminat facultatea, Andrei a fost angajat ca BIM manager. „Cred că eram cel mai tânăr BIM manager la compania „ARROW Architects“ din Copenhaga. Am lucrat la o clădire mare în Vilnius (n.r. – capitala Letoniei)“, ne relatează tânărul gorjean.
Master în Danemarca şi Suedia
După aproximativ doi ani, Andrei s-a gândit să îşi continue studiile şi a început cursurile de master. După şase luni a fost cooptat ca „Student Assistant“ în cadrul universităţii din Aalborg. Studiile masterale au durat doi ani „Am obţinut la master nota 12, care este maximă“, explică Andrei. A urmat, apoi, o experienţă în Olanda. Andrei a lucrat ca designer în cadrul companiei MVRDV, din Rotterdam. Mai multe clădiri la care a lucrat alături de alţi colegi au fost premiate la competiţiile de profil. „Lucram la proiecte care intrau în competiţie. Era o muncă cruntă. Intram în birou la ora 10 dimineaţa şi plecam la 3-4 dimineaţa, asta timp de două luni“, ne mărturiseşte Andrei.
S-a întors în Danemarca şi i s-a propus să ocupe postul de asistent universitar la Universitatea Aalborg, unde a predat „Design-ul iluminatului inteligent“, la care s-au adăugat diferite proiecte. Unul dintre acestea a constat în transformarea unei zone din Danemarca în „capitala europeană a luminii“. Andrei a continuat să studieze, în paralel, şi a urmat un alt master la Universitatea Lund din Suedia, unde a studiat „Climatic Design“.
„Ţi se face dor, inclusiv de vorbitul în limba ta“
Andrei a aflat de diferite programe de finanţare atunci când a venit la întâlnirea de zece ani de la terminarea liceului şi atunci s-a înfiripat ideea de a se întoarce acasă pentru a încerca ceva pe cont propriiu.
„Au fost mai mulţi factori care m-au influenţat în luarea deciziei de a studia în România. În primul rând îmi doream foarte mult să lucrez pentru mine şi să aduc în România o serie de lucruri noi. Am zis că tot acest know-how să-l aduc acasă şi să-l împărtăşesc. Am venit acasă la întâlnirea de zece ani şi au început să-mi povestească de diferite forme de finanţare. I-am lăsat mamei mele temă să se intereseze şi m-a sunat în toamna anului trecut să-mi spună despre posibilitatea de a accesa proiecte prin Start-Up Diaspora. Ce a constat mai mult în decizia de a mă întoarce a fost dorinţa de a încerca să fac ceva în România, unde mediul de bussines este destul de liber, în sensul că este loc pe piaţă“, ne povesteşte tânărul român.
Andrei ne mărturiseşte că şi dorul de casă l-a determinat să ia decizia de a se întoarce în Târgu Jiu: „Dorul de casă a fost mereu în sufletul meu. Nu a plecat nimeni de drag din România. Normal că ţi se face dor, inclusiv de vorbirea în limba ta. Am crescut în Târgu Jiu, mergeam la căţărat pe munţii, iarna la schi la Rânca şi la Rusu. Poate de asta am decis să vin la Târgu Jiu. Nu e adevărat ceea ce spun unii că nu s-a schimbat nimic în România în 30 de ani. Doar dacă nu stai aici poţi să vezi aceste schimbări“.
S-a izbit de birocraţia din România şi asta îl nemulţumeşte cel mai mult: „Inclusiv deschiderea firmei a fost o aventură. Ca să deschizi o companie în Copenhaga durează cinci minute“. În schimb, târgujianul se bucură de faptul că tinerii din România sunt din ce în ce mai implicaţi, iar „generaţia mea, de 30-35 de ani, are un spirit civic şi doar aşa se poate schimba ceva“.
Îşi doreşte să se extindă
A început să vină în România din luna mai, pentru a-şi amenaja atelierul „Tataie Studio“, care a început să funcţioneze din luna septembrie. Valoarea proiectului lui Andrei este de peste 150.000 de lei. „Este un studio de design, care încearcă să folosească design-ul digital în joncţiune cu tehnicile tradiţionale, cum ar fi smălţuirea, care se face manual. Cu timpul sperăm să ne extindem şi în alte modalităţi, nu doar printare 3 D, cum ar fi CNC, decupare laser şi aşa mai departe. Îmi doresc să fac din «Tataie Studio» un brand de genul «Hei», ceea ce înseamnă un produs de calitate. care este relativ accesibil. Visul meu ar fi ca în România să ne gândim la sustenabilitate, la a cumpăra produse care ne ţin zeci de ani, cu estetică modernă“, a precizat Andrei Ducu Predescu. Acesta este angajat pe salariul minim pe economie în cadrul firmei sale.
În atelierul său, Andrei realizează produse din ceramică (ceainice, ulcioare, căni), lampadare, vaze , insigne, etichete din porţelan. Târgujianul a reuşit să-şi vândă produsele în Copenhaga şi în cadrul unor vernisaje, dar şi prin comenzi speciale venite online. „Planul următor este de a realiza mobilier. Este nevoie de o altă aparatură, dar tehnica este aceeaşi“, ne explică Andrei.
Cele mai citite articole
Citeste mai mult pe aici