Operatorii de telefonie mobilă care activează pe piaţa din România vor percepe un tarif maxim de terminare a apelurilor la puncte mobile de 0,76 eurocenţi/minut, în scădere cu 10% faţă de 0,84 eurocenţi/minut, cât este în prezent, începând cu 1 ianuarie 2020, a anunţat Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Această măsură de reglementare a fost deja consultată cu industria din România şi a primit acum şi avizul Comisiei Europene.
Stabilirea tarifului la 0,76 eurocenţi/minut este o măsură tranzitorie, până la adoptarea unui tarif de terminare a apelurilor la puncte mobile unic la nivel european, preconizată a avea loc până la finalul anului 2020.
Noul tarif va fi perceput de către toţi operatorii de telefonie mobilă desemnaţi cu putere semnificativă pe piaţa serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în propriile reţele publice de telefonie: Lycamobile S.R.L., Orange România S.A., Vodafone Romania S.A., RCS&RDS S.A. şi Telekom Romanian Mobile Communications S.A.
Tariful de 0,76 eurocenţi/minut a fost calculat ca medie a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite în statele membre ale UE, pe baza unui model de cost LRIC pur. Conform prevederilor Directivei (UE) 2018/1972, intrate în vigoare la data de 20 decembrie 2018, până cel târziu la 31 decembrie 2020 se vor aplica tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile unice la nivelul Uniunii Europene.
Tariful stabilit de ANCOM se va aplica pentru apelurile naţionale, pentru apelurile iniţiate din Spaţiul Economic European (SEE), dar şi pentru apelurile iniţiate din afara SEE, dacă acordurile internaţionale în vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare.
Măsurile ANCOM pentru stabilirea tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte mobile au fost consultate la nivel naţional în perioada august – septembrie 2019, agreate cu industria din România în luna octombrie şi notificate Comisiei Europene, BEREC şi autorităţilor naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene.
În data de 15 noiembrie 2019, Comisia Europeană a comunicat ANCOM că nu are observaţii faţă de măsura propusă. În urma parcurgerii procesului de consultare naţională şi europeană, ANCOM a comunicat la sfârşitul lunii noiembrie deciziile furnizorilor. Deciziile sunt disponibile pe pagina de internet a ANCOM.
Operatorii de telefonie mobilă care activează pe piaţa din România vor percepe un tarif maxim de terminare a apelurilor la puncte mobile de 0,76 eurocenţi/minut, în scădere cu 10% faţă de 0,84 eurocenţi/minut,…
Leul s-a apreciat miercuri faţă de moneda europeană, Banca Naţională a României afişând un curs de 4,7744 lei pentru un euro, în scădere cu 0,18 bani (-0,04%) faţă de cotaţia anterioară, de 4,7762…
Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor a dat un raport de admitere unui proiect de lege pentru modificarea Codului fiscal, prin care începând cu 1 ianuarie 2020, supraacciza la carburanţi operată din…
Creşterile economice din ultimii ani generează şi o majorare a numărului de salariaţi. Mediul privat urmează să creeze aproape 90.000 de noi joburi, iar sectorul bugetar, în jur de 10.000. Pentru 2020,…
Banca Naţională a României (BNR) a intervenit pe pieţele valutare pentru a susţine cursul de schimb al leului după ce îngrijorările cu privire la efectele creşterii cheltuielilor guvernamentale asupra…
Peşedintele Consiliul IMM-urilor din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al SMEunited, Uniunea Europeană a IMM-urilor. În urma alegerilor organizate la Bruxelles,…
Guvernul a lansat un proiect de dezvoltare durabilă, proiect cu o investiţie totală de 5 milioane de dolari, având ca orizont anul 2030. România se clasează în prezent, la acest capitol, pe locul 44 din 157 de ţ
Rata şomajului înregistrată la nivel naţional s-a situat, în octombrie, la 2,98%, în scădere cu 0,35 puncte procentuale faţă de aceeaşi lună din 2018 şi cu 0,02 puncte procentuale faţă de luna septembrie,…
Leul s-a apreciat marţi cu 0,15 de bani în raport euro (-0,03%), moneda europeană fiind cotată la 4,7762 lei, faţă de 4,7777 lei luni. De asemenea, leul a câştigat teren şi în faţa dolarului american, care…
Tot ce ştiam despre organizarea muncii în general şi a spaţiilor de birouri în particular se poate schimba în favoarea tuturor, datorită noilor tehnologii. Avantajele sunt multiple atât pentru cei care…
Bucureştiul a coborât 14 poziţii în topul global al Inovaţiei Oraşelor 2019, ajungând pe locul 171, în timp ce Timişoara urcă 36 de poziţii până pe locul 394. Clasamentul, întocmit de organizaţia…
România este ţara cu cel mai mare deficit comercial din regiune şi singura din această zonă care iese pe minus în schimburile cu Uniunea Europeană. Polonezii, cehii şi slovacii înregistrează plusuri în…
Citeste mai mult pe aici