Un aparat PCR pentru testarea virusului, cea mai recentă achiziție a Primăriei Reșița! Banii pentru Custom și Zilele Reșiței merg către lupta antivirus!

de WTA.ro

modelmic

UPDATE: Conform unei informații de ultim moment, aparatul PCR va ajunge chiar mâine la Reșița.

…………………………………………

Bugetul prevăzut de administrația locală reșițeană pentru derularea unor evenimente sau manifestări publice, cum ar fi Custom sau Zilele Reșiței, a fost redirecționat pentru combaterea epidemiei de coronavirus. Conform primarului Ioan Popa, suma alocată în acest sens se apropie până în acest moment de un milion de lei, bani folosiți pentru dotarea spitalului cu diverse echipamente, achiziția de eurocontainere pentru trierea pacienților, acțiuni de dezinfecție pe raza orașului, dotarea scărilor de bloc cu dozatoare cu dezinfectanți. Cea mai nouă achiziție a Primăriei Reșița, destinată SJUR, este un aparat de testare a virusului.

„Am comandat un PCR de pe Primărie, astăzi l-am plătit și trebuie să ajungă în două săptămâni, un laborator de testare a virusului, pe care  îl donăm spitalului. A costat vreo 260.000 de lei. Am făcut și câteva intervenții la Spitalul de pneumologie, unde sunt deja internate două persoane pozitive COVID, am făcut niște pereți de separare, niște uși ca să poată să creeze o zonă de carantinare, de izolare, le-am dat și un nebulizator să poată să își igienizeze interioarele de la Infecțioase.

Am avut întâlniri și cu medicii de la Spitalul Județean, ieri am fost și la ATI și am avut o întâlnire cu echipa de acolo, le-am solicitat să îmi spună de ce au nevoie să vedem în ce măsură îi mai putem sprijini și pe ei și la laborator, să mă edific pe partea de analize, pentru că în afară de PCR-ul pe care l-am comandat încercăm să mai aducem, tot la sugestia laboratorului de analize de la Spitalul Județean, un tip de testări rapide, care nu testează prezența virusului, ci prezența anticorpilor în organism, în trei faze, incipientă, de izbucnire a virusului și în faza post negativare. Sunt niște teste foarte interesante, nu au o precizie de 100% ca PCR-ul, dar sunt destul de bune în special pentru personalul medical, pentru că există și foarte multe cazuri asimptomatice și atunci în momentul în care omul iese din criză poate veni să lucreze la spital, poate ajungem și în situații de genul acesta.

Cele mai citite articole

Așteptăm să ne vină marfa din China, cele 10.000 de măști plus 2000 de teste COVID, în rest în oraș am luat trei tone de dezinfectant și dispensere pe care urmează să le punem în cele 1.500 de scări de bloc”, a precizat pentru Reper 24, primarul Ioan Popa.

Edilul a adăugat că i se pare normal și firesc sprijinul acordat în aceste zile de administrația locală Spitalului Județean de Urgență, deși acesta nu se află în administrarea Primăriei Reșița:

„Am disponibilizat resursă financiară din bugetele care erau prevăzute pentru Zilele Reșiței, pentru Custom, pentru alte evenimente anulate, și mi se pare normal să facem asta. Țin să reamintesc public că în urmă cu doi ani, noi am solicitat Consiliului Județean să ne transfere Spitalul Județean, printre alte 4-5 obiective, Căminul de bătrâni, Sala Polivalentă, Unitatea Militară. Am solicitat să îl preluăm pe modelul Oradea, pentru că până la urmă acest spital deservește preponderent reșițenii și eu aș fi găsit mai inteligent să îl gestionăm  noi, decât CJ, dar nu s-a vrut. Din această cauză, intervențiile noastre sunt limitate, de criză. Noi nu putem să investim resursă bugetară în infrastructură sau așa mai departe, dar în situații de genul acesta, de criză, putem să intervenim și noi și o facem cu cea mai mare plăcere”.

Primarul Ioan Popa a mai explicat că la nivelul municipiului Reșița, sunt dezinfectate săptămânal spații publice cum ar fi parcurile sau locurile de joacă, lucru care se va face de acum înainte și în scările de bloc.

Noi am încercat să menținem curățenia și igiena în oraș, Supercom spală străzile cu soluții care conțin hipoclorit, la 2-3 zile. Mijloacele de transport în comun se igienizează la fiecare capăt de cursă, pe elementele pe care se pun mâinile, iar seara se face cu nebulizatorul fiecare autobuz la baza”, a mai adăugat edilul reșițean.

 

Karina TINCUL

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa