Măști faciale pentru îndepărtarea punctelor negre – un remediu natural, eficient pentru igienizarea porilor
Puncte negre – sunt leziuni de dimensiuni foarte mici, care apar în situația în care porii sunt încărcați cu impurități (surplus de sebum, celule moarte, bacterii) ale pielii. Fiind porii blocați, partea vizibilă a lor la contactul cu aerul capătă o culoare neagră, generată de oxidarea melaninei din sebum.
Combinația dintre sebum și celulele moarte provoacă înfundarea porilor și împiedică oxigenarea normală a pielii.
Punctele negre apar în majoritatea cazurilor în zona T a feței, mai exact pe nas, frunte și bărbie. Acestea sunt zone ale pielii unde se regăsesc surplus de sebum. Acestea mai sunt cunoscute ca și comedoane. Acestea pot fi:
- Deschise (puncte negre): sunt cele mai obișnuite leziuni, fiind formate în urma contactului dintre aer și sebum;
- Închise (puncte albe): sunt de fapt microchisturi sau puncte de grăsime ce se formează în urma surplusului de sebum. Acestea rămân albe deoarece porii sunt acoperiți de celulele epidermice și nu intră în cont cu aerul.
Factorii care generează apariția punctelor negre
Apariția punctelor negre este generată de multiple cauze, cu precădere la persoanele ce dețin un ten gras și utilizează produse uleioase în rutina de îngrijire zilnică. Printre principalii factori care favorizează formarea punctelor negre, menționăm:
- Dereglări hormonale ce conduc la apariția hipersecreției de sebum;
- Alimentația necorespunzătoare bazată pe grăsimi și zahăr în exces;
- Utilizarea unor produse de îngrijire nepotrivite tenului;
- Umiditatea ridicată din mediul exterior;
- Consumarea în exces a produselor lactate poate fi o cauză a apariției acestor puncte negre, dar încă nu este dovedită științific această ipoteză;
- Administrarea unor medicante ca anticoncepționalele sau alte medicante care au o influență asupra hormonilor din organism;
- Bacterii ca Propionibacterium acnes ce pot fi luate de pe pernă, prosop sau chiar din aer.
Primul pas pentru înlăturarea punctelor negre ține de rutina de îngrijire a pielii zilnică. O curățare adecvată este esențială pentru igienizarea porilor. De asemenea, există numeroase remedii naturiste ce pot fi utilizate pentru eliminarea punctelor negre.
Se pot folosi ingrediente naturale la îndemână din propria bucătărie pentru prepararea unor gomaje, băi cu aburi sau măști. Aceste remedii naturiste trebuie constant folosite pentru a se obține rezultate clare, într-o perioadă scurtă de timp.
Vă prezentăm cele mai populare 10 măști faciale pentru îndepărtarea punctelor negre, utilizând ingrediente naturale, bogate în antioxidanți și alte substanțe benefice pentru piele.
Se recomandă o baie cu aburi pentru câteva minute în vederea deschiderii porilor, înainte de a aplica aceste măști de față. O infuzie cu ceai verde și mușețel este ideală pentru pregătirea tenului.
Mască de față pentru eliminarea punctelor negre cu Albuș de Ou – Zeamă de lămâie
Această mască exfoliantă are ca efect îndepărtarea celulelor moarte și micșorarea porilor. De asemenea, igienizează porii și îi protejează de factorii nocivi din mediu. Este o mască potrivită pentru tenul gras, cu tendințe acneice.
Ingrediente
- 1 Albuș de Ou – prezintă proprietăți astringente ce au efect de “strângere” a porilor;
- 2 lingurițe zeamă de lămâie – conține antioxidanți puternici ce igienizează porii și ajută la reglarea nivelului de sebum al feței;
- 1 șervețel de hârtie foarte subțire.
Albușul se bate cu sucul de lămâie și se aplică direct pe fața curată, pe zonele cu puncte negre. După aplicarea măștii se aplică șervețelul de hârtie peste zona cu probleme și se lasă 10 – 15 minute. După ce albușul de ou s-a uscat, se îndepărtează șervețelul. Acesta va reuși să scoată punctele negre din pori. Se clătește bine cu apă rece, pentru ca porii să rămână închiși.
Măști faciale pentru îndepărtarea punctelor negre cu Avocado – Roșii
Este o mască potrivită pentru tenul gras și mixt, eficientă în eliminarea punctelor negre. Are un rol în:
- Igienizarea porilor și închiderea lor;
- Ameliorează semnele provocate de acnee și grăbește procesul de vindecare a acestora;
- Revitalizează tenul prin conținutul bogat de vitamine și minerale al ingredientelor.
Ingrediente
- ½ avocado copt – conține peste 20 de vitamine ce ajută la menținerea unui ten sănătos și tânăr;
- ½ roșie coaptă – conține licopen, un antioxidant eficient, ce contribuie la diminuarea porilor dilatați și are rol esențial în regenerarea celulară a pielii.
Pasta obținută din amestecul celor două ingrediente se aplică pe fața curată timp de 15-20 de minute. În primele minute există posibilitatea să se simtă mici înțepături, dar acesta lucru înseamnă că masca acționează asupra zonei cu probleme. La final, se clătește cu apă rece sau ceai de mușețel. Pentru rezultate cât mai vizibile, se recomandă aplicarea acestei măști de 2 ori pe săptămână.
Mască de față pentru eliminarea punctelor negre cu Miere de albine – Scorțișoară
Este o mască ce ajută tenul să își recapete suplețea și contribuie la îndepărtarea punctelor negre. Asocierea dintre scorțișoară și miere se dovedește a fi eficientă în curățarea porilor de impurități. Ca beneficii, masca are un rol important în:
- Curățarea în profunzime a porilor, lăsându-i igienizați și protejați;
- Calmează roșeața sau pielea afectată de acnee;
- Contribuie la iluminarea tenului;
- Hidratează pielea deteriorată și îi conferă o strălucire sănătoasă.
Ingrediente
- 2 lingurițe miere de albine – are proprietăți antibacteriente și calmante pentru tenul afectat de acnee;
- 1 linguriță scorțișoară – este un bun antimicrobian ce îndepărtează celulele moarte și alte impurități și lasă porii curați;
- 2-3 dischete demachiante subțiri sau fâșii de vată.
Se amestecă cele două ingrediente până se obține o pastă omogenă. Se aplică în zonele afectate de acnee și puncte negre. Peste stratul de mască se aplică ferm 1 dischetă sau puțină fată. Se lasă pentru acționare timp de 4 – 5 minute. La final, se dezlipesc de pe față și se clătește cu apă călduță sau ceai de mușețel. După această mască se recomandă aplicarea unei creme hidratante.
Măști faciale pentru îndepărtarea punctelor negre cu Argilă – Apă
Această mască se recomandă persoanelor ce au un ten gras cu tendințe acneice. Este cunoascut faptul că argila este un ingredient benefic pentru piele ce:
- Curăță delicat pielea, eliminând celulele moarte;
- Igienizează și micșorează porii;
- Reglează nivelul de sebum și îndepărtează surplusul de pe piele;
- Tratează acneea și vindecă semnele acesteia.
Ingrediente
- 1 lingură pudră de argilă albă – conține minerale ce detoxifică pielea și o lasă curată și hidratată;
- 1 lingură apă.
Cele mai citite articole
Pasta obținută se aplică pe tenul curat evitând zona ochilor și a buzelor. Când masca începe să se usuce, se îndepărtează cu apă călduță, din abundență. În acest fel, se vor înlătura și impuritățile, iar porii vor rămâne curați.
Mască de față pentru eliminarea punctelor negre cu Lapte/Iaurt simplu – Miere
Această mască facială ajută la îndepărtarea impurităților din pori, fiind bogată în antioxidanți. De asemenea, combinația de miere cu lapte este ideală pentru buzele uscate. Beneficiile acestei măști faciale sunt următoarele:
- Reîmprospătarea tenului și redarea luminozității naturale;
- Calmarea pielii iritate;
- Stimularea producției de colagen și refacerea țesuturilor celulare;
- Eliminarea celulelor moarte și a bacteriilor din pori.
Ingrediente
- 1 lingură miere – conține antioxidanți și enzime, ce ajută la deschiderea porilor și îndepărtarea punctelor negre;
- 1 linguriță lapte – acidul lactic are proprietăți antibacteriene și este eficient în ameliorarea petelor datorate îmbătrânirii premature a celulelor.
Se amestecă cele două ingrediente până se omogenizează pasta. Aceasta se aplică pe zonele profund afectate de puncte negre și se lasă 15 minute să acționeze. La final, se clătește cu apă caldă și se tamponează delicat cu un prosop moale.
Măști faciale pentru îndepărtarea punctelor negre cu Mălai – Lapte – Ou
Este o mască exfoliantă ce lasă tenul curat și catifelat. Această mască este delicată cu pielea uscată, având efecte de tonifiere și întinerire. Mălaiul este un ingredient minune ce ajută la înlăturarea punctelor negre și ameliorează semnele acneice. Printre beneficiile măștii de față enumerăm:
- Exfoliază delicat pielea, eliminând celulele moarte și surplusul de sebum din pori;
- Ajută la refacerea celulară a pielii, impulsionând producția de colagen;
- Hidratează pielea și o revitalizează prin intermediul conținutului nutritiv al ingredientelor;
- Previne apariția ridurilor și a petelor generate de îmbătrânirea prematură a pielii.
Ingrediente
- 4 linguri mălai – conține vitamine, ce ajută la regenerarea țesuturilor celulare și contribuie la menținerea elasticității pielii.
- 1 ou – are un conținut bogat de nutrienți benefici pentru procesul de revitalizare a pielii uscate;
- 2 linguri lapte – compușii din lapte oferă o luminozitate naturală și lasă pielea catifelată și curată.
Se bate oul bine și se amestecă cu mălaiul și laptele. Se aplică masca pe zonele cu probleme, evitând zona ochilor. Se masează ușor, cu mișcări circulare și se lasă timp de 10 minute să acționeze. Se clătește la final cu apă călduță și se tamponează cu un prosop moale.
Mască de față pentru eliminarea punctelor negre cu Ovăz – Iaurt – Suc de lămâie
Este una dintre cele mai eficiente măști de față potrivite pentru îndepărtarea celulelor moarte. Masca are proprietăți de curățare și de hidratare a pielii, fiind potrivită atât pentru tenul uscat cât și pentru cel gras. Printre beneficiile acestei măști, menționăm:
- Elimină celule moarte și bacteriile de pe stratul superior al pielii, lăsând porii igienizați;
- Calmează pielea iritată și tratează acneea;
- Revitalizează tenul și menține pielea elastică și fermă;
- Reglează nivelul de sebum al pielii;
Ingrediente
- 2 linguri tărâțe de ovăz măcinate – are proprietăți antiinflamatoare, având un rol esențial în calmarea inflamațiilor și substanțe precum saponine ce ajută la curățarea în profunzime a porilor;
- 1 linguriță zeamă de lămâie – conține numeroase vitamine, în special vitamina C, ce acționează la nivelul rănilor pielii și stimulează vindecarea acestora;
- 1 lingură iaurt – este o sursă importantă de calciu, ce ajută la hidratarea și protejarea pielii de factorii toxici.
Pasta rezultată în urma amestecului dintre cele 3 ingrediente se aplică pe zonele afectate pentru 20 de minute. La final, se clătește cu apă rece din abundență.
Măști faciale pentru îndepărtarea punctelor negre cu Bicarbonat de sodiu – Zeamă de lămâie
Este eficientă în exfolierea delicată a pielii și previne apariția punctelor negre. Această mască se recomandă tenului gras.
Este important ca această mască să fie aplicată o singură dată pe săptămână, deoarece poate usca tenul. Este de preferat aplicarea măștii faciale seara, pentru ca pielea să aibă timp suficient să se regenereze peste noapte.
Ingrediente
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu – are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii, ce combate acneea și are un rol important în echilibrarea pH-ului pielii;
- 1 linguriță suc de lămâie – are rol antibacterian și astringent, ce curăță eficient porii și contribuie eficient la menținerea elasticității pielii.
Aceste două ingrediente se amestecă până se obține o pastă. Se aplică pe zonele cu puncte negre pentru 10-15 minute, după care se clătește cu apă călduță.
Mască de față pentru eliminarea punctelor negre cu Cărbune digestiv – Gelatină pudră – Apă
Această combinație de ingrediente este ideală pentru curățarea de puncte negre a feței. Se recomandă aplicarea acestei măști pe tenul gras, ce prezintă pori dilatați. Cărbunele se dovedește a fi o soluție potrivită de curățare a pielii. Printre beneficii, enumerăm:
- Curățarea în profunzime a pielii și eliminarea surplusului de sebum;
- Redă luminozitatea naturală și aspectul elastic și ferm al pielii;
- Tratează acneea și calmează iritațiile pielii;
Ingrediente
- 2 capsule de cărbune digestiv – Stimulează producția de colagen și ajută la eliberarea porilor;
- 1 linguriță pudră de gelatină – are un conținut ridicat de aminoacizi din colagen ce ajută la revitalizarea tenului și la dobândirea unui aspect luminos și sănătos;
- 2 linguri apă caldă.
Cărbunele digestiv se mărunțește până devine praf și se amestecă cu pudra de gelatină și apa caldă. Se aplică masca pe zonele cu puncte negre pentru 25 de minute. Se îndepărtează masca cu apă rece și se folosește pentru tamponare un prosop moale.
Măști faciale pentru îndepărtarea punctelor negre cu Pastă de dinți – Bicarbonat de sodiu – Apă fierbinte
Este o modalitate eficientă pentru distrugerea bacteriilor și eliminarea punctelor negre. Ingredientele au proprietăți antibacteriene și ajută la prevenirea infectării porilor.
Ingrediente
- 1 linguriță pastă de dinți – elimină acumulările de grăsime din pori și lasă zona catifelată și netedă;
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu – ajută la curățarea și detoxifierea pielii, contribuind la reglarea nivelului de sebum;
- 2 linguri apă caldă.
Ingredientele se amestecă până se omogenizează pasta. Cu ajutorul unei periuțe de dinți se aplică această pastă pe zona cu probleme și se masează ușor. Se lasă maxim 10 minute pentru acționare, apoi se îndepărtează cu apă călduță.