Cum se curăță mașina – 6 sfaturi de la specialiști

de WTA.ro

Curățarea mașinii poate fi plictisitoare, însă, este posibil să-ți demonstrezi exact contrariul, dacă urmezi sfaturile unor specialiști, pe care le-am adunat în rândurile de mai jos. În final, rezultatul va fi unul mai mult decât satisfăcător, astfel încât îți vei dori să te ocupi singur de întreținerea autoturismului cât mai des posibil. 

Iată cele mai bune sfaturi pe care le poți aplica, fără prea mare efort. 

Alege momentul potrivit

Starea vremii ar trebui să fie un criteriu esențial pentru alegerea momentului potrivit în care să-ți speli mașina. Și nu vorbim doar de zilele ploioase în care, ai ghicit, nu e indicat să te apuci de treabă, ci și de cele însorite. Dacă afară este foarte cald, apa pe care o folosești să cureți murdăria adunată pe caroseria mașinii tale sau pe jantele acesteia se va evapora, iar ceara pe care o folosești pentru polish se va usca mult prea rapid, astfel încât în urma acestora nu vor rămâne decât reziduuri. În plus, o caroserie încinsă de soarele puternic s-ar putea să te frigă, așadar, ar fi mai bine să alegi zile mai răcoroase, dacă preferi să-ți speli singur mașina. 

Începe cu interiorul

Până să te apuci să cureți mașina la exterior, dă startul întreținerii sale de la interior. Îndepărtează eventualele ambalaje uitate în buzunarele laterale ale portierelor, golește scrumiera, dacă este cazul, și așază toate monedele aruncate prin torpedou, suportul de pahare sau în alte părți ale mașinii într-un singur loc, unde să știi de ele. Poate îți vei găsi și perechea de ochelari de soare pe care ai rătăcit-o din toamnă. 

Dacă folosești covorașe auto de cea mai bună calitate, o aspirare profundă a acestora va fi suficientă pentru a le curăța perfect de praf, firimituri sau alte reziduuri. Imediat ce le-ai curățat, lasă-le pentru câteva minute la aer, câtă vreme tu continui să aspiri podeaua mașinii, bancheta și scaunele acesteia. Dacă ai un animal de companie care te însoțește, de obicei, în călătoriile cu mașina, poate ar fi o idee bună să ții aproape o mănușă de cauciuc, cu ajutorul căreia vei putea aduna tot părul împrăștiat pe tapițerie.

Nu uita să ștergi cu simț de răspundere bordul și celelalte componente de plastic de la interiorul mașinii, folosind o cârpă din fibre și o soluție specială pentru suprafețe de acest fel. Nu îți recomandăm să folosești substanțe care conțin silicon, pentru că e posibil ca acestea să lase urme. De asemenea, ai mare grijă la substanța folosită pentru ștersul pedalelor, pentru că o soluție împotriva prafului le-ar putea face foarte alunecoase. Mai bine mergi pe varianta clasică a unei cârpe înmuiate în puțină apă.

Treci la spălarea caroseriei

În sfârșit, poate începe distracția cu spumă! Înainte de a aplica detergentul pe mașină, care nu ar trebui să fie unul casnic, îți recomandăm să începi cu o clătire cu apă simplă a caroseriei. Acest pas te va feri de eventualele zgârieturi fine pe care particulele de praf le pot lăsa în timpul în care o cureți energic. În privința detergentului, acesta ar trebui să fie unul dedicat domeniului auto. Cele pe care le folosești în mod normal în casă pot îndepărta stratul protector al vopselei mașinii, fiind mai dure. Imediat ce ai terminat de „săpunit” mașina, poți trece la limpezirea ei, pe care o poți face fie cu ajutorul unor găleți cu apă curată sau cu un furtun conectat la un robinet cu apă rece. Nu uita să ștergi întreaga caroserie cu o cârpă uscată și mișcări circulare, după ce excesul de apă a fost eliminat, pentru a evita apariția petelor.

Folosește o ceară

Nu e necesar să ceruiești mașina la fiecare spălare, ci, măcar o dată pe sezon, adică de 2-4 ori pe an. Poți comanda un kit de ceară pentru mașină și poți urma instrucțiunile producătorului acestuia, aplicând stratul protector cu aceleași mișcări circulare. 

Nu uita de roți

Anvelopele și jantele au nevoie de o simplă periere pentru a scăpa de praful care, inevitabil, se așază pe ele, pe umed sau pe uscat. Există și degresanți speciali pentru roți, dar nu îți sugerăm să investești în produse de acest tip decât dacă este neapărată nevoie și doar în sezonul cald. 

Ocupă-te și de geamuri

Lasă geamurile, parbrizul și luneta pentru final. Le poți face să strălucească doar cu un spray de geamuri pe care îl folosești în mod normal la curățenia casei sau poți apela la bidonul de lichid de parbriz al cărui conținut nu a încăput complet în rezervorul dedicat. Imediat după ce le-ai degresat bine, nu uita să le ștergi cu șervețele uscate sau cu o cârpă despre care știi sigur că nu lasă scame. 

Gata, mașina ta va arăta din nou ca scoasă din showroom, iar tu te vei bucura de călătorii plăcute!

Te-ar putea interesa