Implementarea soluțiilor IT în cadrul companiei: Echipă proprie sau externalizarea serviciilor?

de WTA.ro

Merită construirea unei echipe interne pentru următorul tău proiect de dezvoltare IT? Sau ar trebui să alegi să externalizezi? Nu va fi prea riscant?

Fie că reprezinți un startup cu o idee de produs inovatoare sau un business care caută transformarea digitală, dezvoltarea este o parte esențială a acestei inițiative. Deoarece este o activitate care consumă mult timp și efort, este posibil să cântărești viabilitatea dezvoltării interne față de externalizare.

Este bine să discutăm despre ambele opțiuni, oferindu-ți o imagine amplă asupra beneficiilor și dezavantajelor ambelor perspective.

Echipă proprie

Creșterea unei echipe interne de dezvoltare software aduce un control sporit asupra dezvoltării pentru afacerea ta și un angajament intens al proiectului în cadrul echipei. Reunești oameni de încredere care au o înțelegere cuprinzătoare a culturii corporative și a specificului afacerii tale. Cu toate acestea, trebuie îndeplinite anumite condiții pentru ca acesta să funcționeze:

  • timp mare, buget și resurse de gestionare la dispoziția ta;
  • muncă post-livrare suficientă, sau alte proiecte în linie pentru a angaja echipa ulterior.

Beneficiile echipei interne

Control deplin asupra proiectului. Ai vizibilitate asupra progresului de zi cu zi, știi la ce lucrează angajații și poți reacționa prompt dacă există obstacole.

Flux de comunicare lin. Aceleași ore de lucru, discuții față în față și posibilitatea unui feedback rapid din partea angajaților au ca rezultat o viziune software partajată și un timp de reacție mai rapid al echipei de dezvoltare la implementarea modificărilor.

Securitate sporită. Datele și know-how-ul tău de afaceri nu sunt partajate cu terți și păstrezi toate cunoștințele acumulate în timpul proiectului în cadrul companiei, ceea ce minimizează șansele de scurgere a informațiilor.

Suport nelimitat după livrare. Echipa ta internă rămâne dedicată proiectului tău după livrare și este întotdeauna disponibilă pentru întreținere suplimentară, remedierea erorilor și actualizări la cererea ta.

Dezavantajele echipei interne

Lansare lentă. Angajarea unui dezvoltator durează, în medie, 30-35 de zile, iar sarcina este complicată de cererea mare pentru aceștia. Trebuie să concurezi cu alte companii și să oferi condiții de muncă mai bune pentru a atrage talente de top. Trebuie și să te asiguri că aceștia se potrivesc între ei prin abilități și personalitate pentru a fi eficienți ca echipă.

Cheltuieli pentru menținerea unei echipe interne și riscul de cifră de afaceri. Salarizarea, impozitele, asigurările, instruirea și întreținerea infrastructurii IT sunt dificile pentru buget. În plus nu ai garanții că angajații nu te vor părăsi mijlocul proiectului.

Expertiză limitată. Este posibil să ai nevoie de competențe suplimentare pe măsură ce se desfășoară proiectul. Va dura mai mult timp pentru a face față resurselor existente (și, eventual, investiții în formare suplimentară) și pentru a echilibra viteza de dezvoltare.

Externalizarea serviciilor

Astăzi, principalul motor pentru externalizarea dezvoltării de software nu este doar reducerea costurilor. Tot mai multe companii caută să acopere nevoile complexe de dezvoltare prin externalizare. Totul se referă la optimizare: în loc să cheltuiască resurse vaste pentru creșterea competențelor necesare în interior, le pot obține imediat și la un cost mai bun.

Externalizarea este o potrivire bună pentru startup-uri fără dezvoltare stabilită și pentru întreprinderile non-IT care doresc transformarea digitală, în care timpul și bugetul nu favorizează extinderea departamentului IT cu o echipă de dezvoltare la scară largă.

Beneficii pentru externalizare

Costuri reduse. Fără cheltuieli inerente dezvoltării interne legate de recrutare, salarii, menținere și multe altele.

Lansare rapidă a proiectului. Vei obține o echipă reunită, ai cărei membri probabil știu deja cum să lucreze unul cu celălalt din proiectele anterioare, astfel încât să nu riști să ai dificultăți de colaborare interioară și să nu fii nevoit să îți petreci timpul alegând fiecare angajat.

Eforturi reduse de management. Vei obține o echipă autogestionată, care îți eliberează resursele pentru a te concentra pe activități de afaceri la nivel înalt.

Flexibilitate. Este mai ușor să scalezi o echipă externalizată în sus și în jos, în funcție de nevoile proprii. Un furnizor se va ocupa de adăugarea specialiștilor potriviți în echipă atunci când proiectul crește și necesită mai multe mâini de gestionat.

Dezvoltare simplificată și rezolvare eficientă a problemelor. Te conectezi la procese stabilite, multe dintre ele fiind deja automatizate și rafinate în conformitate cu cele mai bune practici și cunoștințele acumulate, datorate unei varietăți de proiecte la care ei au avut șansa de a participa.

Dezavantajele externalizării

Mai puțin control asupra proiectului. Procesul de dezvoltare nu este la fel de transparent ca în cazul dezvoltării interne, ceea ce poate pune în discuție performanța furnizorului.

Posibilitatea unei încălcări a confidențialității. Partajarea informațiilor comerciale poate avea unele riscuri care decurg din factorul uman, precum și pe canalele de comunicare nesigure.

Prezența sau absența riscurilor legate de externalizare depinde de furnizorul pe care îl alegi. Îți recomand să eviți furnizorii cu cele mai mici prețuri (poate aduce consecințe nedorite discutate mai sus). Optând pentru un furnizor mai recunoscut, poți plăti mai mult (însă mult mai puțin decât pentru o echipă internă), dar vei obține economii pe termen lung din buna calitate a muncii lor. Ca soluție, alegând serviciile KodingTech te plasezi în cea mai echilibrată și optimă alegere pentru afacerea ta, datorită unei expertize îndelungate și varietății tehnologice oferite.

Cred că expunerea acestor beneficii și dezavantaje ale ambelor perspective pentru implementarea soluțiilor IT te vor ajuta să alegi ceea ce este mai eficient și potrivit pentru bunul mers al afacerii tale.

Te-ar putea interesa