Ce este un media convertor?

de WTA.ro

Media convertoarele au un rol esențial în cadrul rețelei de internet, având numeroase beneficii în cazul rețelelor extinse. Un media convertor este un dispozitiv de mici dimensiuni și reprezintă o soluție eficientă pentru întreprinderile care au nevoie de extinderea transmisiei și optimizarea transferului de date, folosind infrastructura existentă. Un astfel de dispozitiv asigură flexibilitate, permițând conectarea cablurilor de cupru cu cele de fibră. Există o mulțime de tipuri de convertoare media pe piață și sunt utilizate la scară largă, în toate industriile. Află mai multe despre ce înseamnă un media convertor și care sunt avantajele folosirii unui astfel de dispozitiv.

Ce este un media convertor?

Un media convertor este un dispozitiv de mici dimensiuni, care este prevăzut cu mai multe porturi. Acesta are rolul de a conecta suporturi media în mod normal incompatibile, realizând conversia semnalelor de date între cablul de fibră optică și cablul de cupru sau invers. De asemenea, unele convertoare media pot conecta canale de fibră SM (singlemode) cu canale de fibră MM (multimode). 

Convertoarele media conectează dispozitive aflate la peste 100 metri distanță. Unele pot converti numai medii, fără a ajusta viteza, iar altele, numite convertoare de viteză, ajustează atât media, cât și viteza. Totuși, acestea din urmă sunt asociate cu o latență mai mare, ceea ce le face inadecvate pentru anumite activități mai sensibile.  

Beneficiile unui media convertor

Cele mai citite articole

Avantajele utilizării unui media convertor sunt:

  • Extinderea conexiunii pe distanțe mari – un cablu UTP este limitat la 100 de metri, în timp ce un media convertor fibră optică poate extinde transmisia până la 80 km sau mai mult.
  • Protejarea datelor de interferențe – legăturile pe bază de cupru pot fi compromise de interferențele electromagnetice, ceea ce nu se întâmplă și în cazul cablurilor din fibră optică. 
  • Conservarea investiției în infrastructură – un convertor media îți permite să folosești în continuare echipamentele hardware pe bază de cupru în care ai investit, în timp ce extinzi rețeaua.
  • Conversia vitezei – cu un convertor media, poți converti viteza de transmisie de la 10 la 100 Mbps sau de la 100 la 1000 Mbps. 
  • Alimentare prin Ethernet sau PoE – routerul Wi-Fi, camerele de supraveghere IP și alte dispozitive pot fi alimentate prin Ethernet sau PoE. Astfel, nu mai este nevoie de alt circuit de alimentare.

Tipuri de media convertoare

Există mai multe tipuri de media convertoare pe piață, în funcție de caracteristicile acestora (funcții, mijloace de transmisie, viteză):

  • Convertoare media de la cupru la fibră – acestea permit conectarea echipamentelor bazate pe cupru prin fibră optică. 
  • Convertoare media de la fibră la fibră – acestea permit conectarea fibrelor multimode cu cele singlemode, dar și a celor dualmode cu cele singlemode.  
  • Convertoare media PoE – pot alimenta diferite dispozitive și echipamente (telefoane, camere supraveghere) prin cablare UTP.
  • Convertoare media comerciale și industriale – convertoarele media comerciale sunt concepute pentru birouri și alte medii în care temperatura este controlată. Convertoarele media industriale sunt special concepute pentru a rezista la temperaturi extreme și șocuri. 
  • Convertoare media gestionabile și non-gestionabile – convertoarele media gestionabile asigură administratorilor control total asupra datelor și posibilitatea de a gestiona erorile. Convertoarele media non-gestionabile nu necesită configurare, fiind mai ușor de instalat, însă nu permite același control și monitorizare precum cele gestionabile.
  • Convertoare stand-alone și pe bază de șasiu – convertoarele pe bază de șasiu se folosesc în locații precum camera cu echipamente și permit o varietate de configurații. Convertoarele stand-alone sunt utilizate în legăturile point-to-point.

Așadar, un media convertor are un rol fundamental în ceea ce privește funcționarea optimă a rețelei de internet extinse. Poți achiziționa media convertoare de pe ethercom.ro.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa