Infertilitatea reprezintă incapacitatea concepției unui copil după cel puțin un an de încercări.
Este posibil ca aceasta să apară datorită unuia dintre membrii cuplului care nu pot contribui la concepție, incapacitatea persoanei de gen feminin de a duce sarcina la termen sau o combinație de mai mulți factori.
Indiferent de cauză, infertilitatea este un fenomen foarte des întâlnit, cei de la Organizația Mondială a Sănătății menționând că există aproximativ 48 milioane de cupluri și 186 milioane de persoane care trăiesc cu infertilitate, la nivel global [1].
Problemele de infertilitate nu sunt datorate numai persoanelor de gen feminin, bărbații putând prezenta și ei numeroase cauze de infertilitate, majoritatea având însă legătură cu lichidul seminal și spermatozoizii..
În continuarea acestui articol vom discuta despre 4 dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității și ce tratamente sunt disponibile pentru această problemă.
4 cauze ale infertilității
Chiar dacă există numeroase afectiuni care pot duce la apariția infertilității, acestea tind să afecteze doar anumite părți ale sistemului reproductiv, creând astfel o listă mai mică de cauze principale.
În cazul persoanelor de gen feminin, cauzele cele mai frecvente de infertilitate includ:
Probleme de ovulație
Ovulația înseamnă eliberarea lunară a unui ovul de la nivelul unui ovar. Cu toate acestea, există cazuri când acest ovul nu este eliberat, reprezentând astfel cauza cea mai frecventă de infertilitate în rândul femeilor.
Această incapacitate de eliberare a ovului poate fi datorată anumitor afecțiuni cum ar fi:
- Sindromul ovarian polichistic;
- Glandă tiroidă hiperactivă;
- Hiperprolactinemie, etc.
Probleme ale trompelor uterine
Rolul principal al acestor trompe este de a asista la transportarea ovulului de la nivelul ovarului la uter.
Cele mai citite articole
Dacă trompele sunt blocate atunci spermatozoizii nu pot ajunge la ovul iar acesta nu poate ajunge mai departe către uter.
Este posibil ca femeia să nu poată concepe dacă există probleme la nivelul trompelor uterine sau la nivelul uterului, aceste probleme putând fi datorate:
- Endometriozei;
- Fibromului submucos;
- Intervențiilor chirurgicale, etc.
Anumite medicamente și radioterapie
Există anumite tratamente care pot afecta fertilitate unei femei cum ar fi cele cu radiații, în special cele situate în zona organelor reproducatoare, sau medicamente cum ar fi cele folosite în chimioterapie.
În ceea ce privește persoanele de gen masculin, majoritatea problemelor tind să se axeze în jurul unei singure cauze:
Probleme asociate cu spermatozoizii
Spermatozoizii anormali reprezintă una dintre principalele cauze ale infertilității masculine.
Fie că este vorba de un număr mic al acestora, de absența totală a lor sau de mobilitate limitată, există numeroase cauze care pot duce la apariția acestor anomalii, cum ar fi:
- Infecții testiculare;
- Cancer testicular;
- Tulburări de ejaculare;
- Anomalii genetice, etc.
Tratamentul pentru infertilitate
Chiar dacă infertilitatea este o problemă foarte des întâlnită, vestea bună este că există numeroase forme de tratament atât pentru bărbați cât și pentru femei.
Pentru bărbați, opțiunile acestora includ de cele mai multe ori tratament medicamentos, tratament chirurgical sau schimbări ale stilului de viață.
Pentru femei însă, acestea au la dispoziție mai multe opțiuni cum ar fi:
- Inseminarea artificială – fertilizarea în vitro fiind o metodă de reproducere asistată, fertilizarea realizându-se în condiții asistate și controlate în laborator, embrionii fiind apoi implantați în uter.
- Stimularea ovulației prin medicamente – aceasta reprezentând principala formă de tratament pentru persoanele cu probleme de fertilitate datorate tulburărilor de ovulație, medicamentele fiind folosite în acest caz pentru a regla sau pentru a induce ovulația.
- Tratamentul chirurgical – folosit deseori pentru tratarea endometriozei, a țesuturilor cicatriciale intrauterine, a fibroamelor de mari dimensiuni și a altor probleme uterine, această formă de tratament este folosită pentru a restaura fertilitatea.
Dacă sunt suspectate anumite probleme de fertilitate, atunci este recomandată apelarea la un consult medical specializat, medicul putând evidenția cauza exacta a problemelor și tratamentul corespunzător fiecărui caz în parte.
Referințe:
- Infertility. World Health Organization, 14 Sept. 2020, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infertility.