Cum să alegi un psihoterapeut bun

de WTA.ro

Sunt mai multe considerente pe baza cărora poți alege un psihoterapeut bun și totul depinde în final de tine. Oamenii ştiu adesea intuitiv dacă preferă să lucreze cu un terapeut de sex masculin sau cu un terapeut de sex feminin. Acest tip de alegere are legătură cu istoria copilăriei, în special cu părinţii. Este o alegere importantă care merită ceva timp pentru a reflecta asupra ei. De exemplu, la PsiConcept contează mai puțin acest detaliu pentru că vei primi un tratament personalizat.

 Abordarea teoretică

În general, cei care caută un terapeut nu au nici cea mai mică idee despre diferenţele dintre diferitele abordări de psihoterapie disponibile pe piaţă. Abordările sunt multe. Este dincolo de sfera acestui articol să le descriem. Mă voi limita doar la oferirea unei ultra simplificări pentru a-i îndruma pe cei care nu ştiu nimic despre acest subiect.

·         Cei care simt că comportamentul lor este condus de motive inconştiente şi care doresc să-şi clarifice istoria evolutivă pot fi interesaţi de o abordare tranzacţională psihodinamica, psihanalitică sau analitică.

·         Cei care nu cred în inconştient, dar sunt interesaţi să-şi schimbe modul de gândire, pot fi interesaţi de abordarea cognitivă.

·         Oamenii care nu doresc să exploreze trecutul, ci pur şi simplu doresc să-şi schimbe comportamentul aici şi acum, pot fi interesaţi de abordările comportamentale sau strategice.

·         Cei care simt că vor să lucreze la nivelul emoţiilor fără a conceptualiza excesiv, pot fi atraşi de abordarea Gestalt.

·         Cei care intenţionează să lucreze la nivel familial şi nu doar individual pot avea nevoie de o abordare sistemico-relatională.

Personal, nu aş economisi pe costurile psihoterapiei. Tot pentru că avantajele pe care le aduce au o valoare economică pe termen lung. Multe alegeri greşite la locul de muncă, în cupluri, cu copii – sunt evitate de o persoană care şi-a recăpătat bunăstarea psihologică. Acestea fiind spuse, componenta economică este evident un element care trebuie luat în considerare la alegerea unui terapeut. În orice caz, economicul nu este neapărat echivalent cu cel preferabil. La psihoterapie, poți rezolva orice problemă, inclusiv cum să îți controlezi furia.

Citește și – Tratamente in atacurile de panica

Cât de aproape este de casă sau de serviciu 

Amplasarea cabinetului terapeutului este cu siguranţă un factor care trebuie luat în considerare. Cu toate acestea, nu aş privilegia proximitatea faţă de alţi factori, cum ar fi competența terapeutului, abordarea care urmează şi relaţia de încredere. Este mai bine să conduci o oră pentru a ajunge la terapeutul potrivit pentru tine, decât să te mulţumeşti cu un terapeut mai puţin potrivit, care este la doar 5 minute de casă. Mai mult, am constatat că și călătoriile cu autobuzul sau maşină pentru a ajunge şi a părăsi cabinetul terapeutului reprezintă momente preţioase de reflecţie: pregătirea pentru sesiune mai întâi şi asimilarea învăţăturilor dobândite în timpul sesiunii.

Sfaturile cunoştinţelor

Adesea, atunci când căutăm un nou furnizor, un mecanic, de unde să cumpărăm un computer sau unde să ieşim la cină,  cerem prietenilor, rudelor şi cunoscuţilor să ne sfătuiască. În acest fel folosim experiența altor oameni. De asemenea, în căutarea unui terapeut, o strategie bună este de a întreba persoanele în care aveţi încredere, care sunt înscrise deja sau au fost înscrise la psihoterapie, cum sunt sau cum s-au simţiţi cu psihoterapeutul lor. În cazul unei evaluări pozitive, va fi necesar să se solicite specificarea motivelor satisfacţiei cuiva.

Te-ar putea interesa