Sfaturi utile care îţi asigură dezvoltarea profesională pe termen lung

de WTA.ro

Un adevărat profesionist, indiferent de domeniul său de activitate, înţelege importanţa dezvoltării profesionale permanente, ca bază pentru a răspunde noilor provocări ale mediului în care lucrează, dar şi ca modalitate de perfecţionare a propriilor abilităţi. Dacă şi tu ai în vedere dezvoltarea profesională ca obiectiv pe termen lung, iată câteva sfaturi practice care te vor ajuta în acest sens. 

Fii bine informat

În mod evident, cea mai uşoară modalitate de a te dezvolta profesional şi de a acumula noi cunoştinţe şi abilităţi este să înveţi din experienţa altora. De aceea este important să fii la curent cu cele mai noi informații din domeniul tău de activitate, să citeşti interviurile din presă ale marilor jucători de pe piaţa pe care activezi, dar şi să citeşti carti despre afaceri relevante pentru profesia ta. Acesta este un prim pas pe care îl poate face oricine pentru a-şi dezvolta abilităţile profesionale şi a fi mereu pregătit pentru o viitoare promovare. 

Alătură-te unei asociaţii profesionale

Aproape orice branşă are o asociaţie profesională. Alăturându-te unei astfel de organizaţii, ai posibilitatea de a te întâlni cu alte persoane care au aceeaşi meserie ca tine şi puteţi face schimb de bune practici sau de experienţă, în beneficiul comun. 

Acceptă noi provocări 

Nimic nu te învaţă mai multe decât propria ta experienţă. De aceea este important, ca să îţi poţi dezvolta abilităţile profesionale, să accepți noi provocări, chiar şi atunci când simţi că nu eşti cu desăvârşire pregătit. Orice provocare aduce cu sine, pe lângă lecţii preţioase, şi noi oportunităţi de a avansa sau de a face anumite lucruri diferit. Nu lăsa oportunităţile să treacă pe lângă tine, aşteptând momentul potrivit. Adevăraţii lideri fac din orice moment un moment potrivit să se afirme. 

Găseşte-ţi un mentor în interiorul companiei 

Cu siguranţă în interiorul companiei pentru care lucrezi, chiar dacă este una mai mică, există un coleg sau un superior pe care îl admiri sau care are o experiență profesională demnă de invidiat. Această persoană poate juca, în mod oficial sau mai puţin oficial, rolul de mentor. În situaţiile dificile când îţi lipseşte perspectiva sau simţi că ai intrat într-o rutină şi nimic nu te mai entuziasmează, o astfel de persoană te poate inspira să iei măsurile concrete potrivite pentru a depăşi impasul. De la înălţimea experienţei sale profesionale, presărată cu reuşite, dar şi eşecuri, acest mentor îţi poate oferi o viziune diferită, care să te ajute să te dezvolţi profesional şi să devii mai bun în domeniul tău de activitate. 

Nu refuza niciodată ajutorul colegilor

Munca în echipă este o modalitate excelentă de a-ţi dezvolta abilităţile profesionale. De obicei, în orice echipă există persoane cu profiluri diferite, specializate în domenii diferite de activitate. Lucrând împreună cu persoane din diferite arii de expertiză pentru un proiect comun, de exemplu, ai foarte multe de învăţat despre cum munca ta îi ajută pe ceilalţi şi despre felul în care ea se înscrie în mecanismul de funcţionare al companiei. De asemenea, este important, dacă vrei să te caracterizezi ca fiind un profesionist, să ceri ajutorul colegilor atunci când o problemă îţi depăşeşte competenţele sau să nu le refuzi ajutorul celor care vor să intervină în favoarea ta. Colaborând cu alţi experţi, poţi învăţa lucruri noi, care să îţi schimbe anumite perspective sau rutine, ceea ce nu poate fi decât benefic pentru cariera ta.

Atunci când desfăşori o activitate destul de mult timp, este uşor să intri într-o anumită rutină şi să te mulţumeşti făcând doar ce trebuie să faci. Cu toate acestea, puţine lucruri sunt mai satisfăcătoare decât constatarea propriei evoluţii. Având un plan de dezvoltare profesională şi ţinând cont de sfaturile de mai sus, te poţi dezvolta în sensuri la care nici nu te-ai gândit vreodată, bucurându-te de succes!

Sursă foto: Pexels.com

Te-ar putea interesa