De multe ori, bătrânețea aduce cu sine o serie de provocări care schimbă ritmul vieții cotidiene a vârstnicilor. Limitarea interacțiunilor sociale, survenită odată cu pensionarea sau cu pierderea partenerului de viață, și afecțiunile comune bătrâneții cu impact major asupra bunei desfășurări a activităților cotidiene sunt două dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă vârstnicii.
Pentru a le depăși mai ușor și pentru a se simți mai bine din punct de vedere fizic și psiho-emoțional, seniorii, în special seniorii rămași singuri, au nevoie de sprijinul persoanelor din jur. Uneori, chiar și o simplă vorbă bună le poate schimba în bine starea emoțională.
În cele ce urmează vom vorbi despre 3 modalități prin care tinerii îi pot ajuta pe vârstnici să aibă parte de o bătrânețe demnă și liniștită:
Comunicarea constantă
Ieșirea din câmpul muncii și pierderea partenerului de viață sau a altor rude apropiate cu care ar fi putut comunica limitează sau, în anumite cazuri, chiar anulează posibilitatea bătrânilor de a avea o viață socială împlinită. Tocmai din această cauză, sentimentul de apartenență la o comunitate poate avea serios de suferit, ceea ce, în timp, poate duce la instalarea depresiei, tulburare psiho-emoțională frecvent întâlnită în rândul persoanelor în vârstă.
În acest context, una dintre principalele modalități prin care tinerii pot veni în sprijinul persoanelor în vârstă este comunicarea constantă, de preferat față în față. O după-amiază de weekend în care seniorii au ocazia să-și povestească tinerețea sau, pur și simplu, ce au mai făcut în ultima vreme poate contribui semnificativ la starea lor de bine. De asemenea, un apel telefonic zilnic sau săptămânal îi face să simtă că altcuiva îi pasă de ei și vrea să-i asculte cu adevărat.
Ajutor practic în viața de zi cu zi
Chiar dacă seniorii se pot deplasa singuri și pot duce la bun sfârșit diferite sarcini gospodărești – de la curățenia săptămânală, până la efectuarea cumpărăturilor -, ajutorul practic în viața de zi cu zi, oferit de tineri, poate face o diferență importantă în viața lor.
Astfel, faptul că o persoană tânără se oferă voluntară pentru a face și a duce la domiciliu cumpărăturile sau rețeta unui vârstnic, precum și faptul că îl ajută cu plata facturilor lunare îi ușurează acestuia semnificativ viața cotidiană.
Sprijin medical
Nu de puține ori, bătrânețea este asociată cu diferite afecțiuni, așa cum sunt cele cardiovasculare, diabetul, tulburările psiho-emoționale. Vârstnicii care se confruntă cu anumite boli trebuie să-și urmeze cu rigurozitate tratamentul prescris de medic, să-și monitorizeze starea de sănătate în funcție de indicațiile medicale – de exemplu, pacienții cu diabet trebuie să-și ia glicemia în fiecare zi.
În acest context, tinerii îi pot sprijini pe cei vârstnici și din punct de vedere medical: prin însoțirea la medic, prin ridicarea rețetei, prin apeluri telefonice zilnice în care să-i întrebe dacă și-au luat medicamentele pentru ziua respectivă.
Concluzie
Deși bătrânețea este o perioadă sensibilă a vieții pentru numeroși vârstnici rămași singuri, persoanele tinere îi pot ajuta pe aceștia să aibă parte de o viață sigură și liniștită – prin gesturi uneori mici, simple, dar care fac diferența.
În ceea ce privește sprijinul acordat vârstnicilor din familie, o opțiune pe care tinerii o pot lua în considerare este cazarea într-un cămin de bătrâni din București, întrucât aici beneficiază de servicii medicale de top, de condiții similare cu cele din hoteluri, de activități recreative și sociale care îi fac să simtă că aparțin unei comunități. În plus, seniorii cazați într-un cămin pentru bătrâni pot fi vizitați regulat de persoanele apropiate.
Așadar, există numeroase modalități prin care tinerii îi pot ajuta pe cei în vârstă, fie că aceștia le sunt sau nu rude, să se bucure de o bătrânețe liniștită și sigură.