Să bei cafea sau să nu bei? Cafeaua este o băutură populară făcută din boabe prăjite și apoi măcinate. Este, de asemenea, printre cele mai consumate băuturi din întreaga lume. Milioane de cupe sunt consumate în fiecare an. Unii oameni chiar nu își pot imagina ziua fără o cană de cafea premium. Cafeaua este, de asemenea, unul dintre stimulenții legali datorită faptului că este o sursă de cofeină, care este o substanță psihoactivă din grupul stimulanților. Te ajută sau îți dăunează cafeaua? Merită să bei cafeaua sau ar trebui să o eviți?
Efectele cafelei după consum
În decurs de 10 minute, cofeina va pătrunde în fluxul sanguin și tensiunea arterială și ritmul cardiac încep să crească.
După alte 20 de minute, începi să fii mai alert și nivelul tău de concentrare începe să se îmbunătățească. De aceea, oamenii care beau cafea adoră atât de mult această băutură.
În termen de 30 de minute, capacitatea de exercițiu se îmbunătățește datorită performanței crescute a neuronilor motori.
Totul revine la normal în decurs de 12 ore și, după 12 ore, corpul începe să simtă simptome de sevraj când începe să rămână fără cofeină.
Motive pentru a bea cafea
Iată principalele beneficii pe care cafeaua le aduce. Pe lângă faptul că există un risc mai scăzut de apariție a bolilor grave, cafeaua este bogată în antioxidanți și substanțe nutritive benefice care pot aduce beneficii sănătății.
- Cafeaua este o sursă de antioxidanți
Pentru persoanele care urmează o dietă echilibrată, cafeaua nu ar trebui să lipsească din lista băuturilor consumate zilnic. Iar acest lucru are legătură cu antioxidanții pe care cafeaua îi conține. De fapt, cercetările arată că majoritatea oamenilor care consumă cafea primesc mai mulți antioxidanți din această băutură decât din fructe sau legume.
- Cafeaua poate îmbunătăți performanța fizică
Cofeina din cafea stimulează sistemul nervos, determinându-l să trimită semnale către celulele adipoase pentru a descompune grăsimea corporală. Cofeina crește, de asemenea, nivelul de adrenalină din sânge. Adrenalina este un hormon de luptă conceput pentru a-ți pregăti corpul pentru exerciții intense . Cofeina face ca celulele adipoase să descompună grăsimile, eliberându-le în sânge ca acizi grași liberi și făcându-le disponibile pentru combustibil. Având în vedere aceste efecte, nu este deloc o surpriză faptul că o anumită cantitate de cofeina poate îmbunătăți performanța fizică în medie cu 11-12%.
- Cafeaua te poate ajuta împotriva depresiei și îți oferă un sentiment de fericire
Depresia este o boală gravă de care mulți oameni suferă și care duce la o calitate a vieții redusă semnificativ. Este extrem de frecventă și mulți oameni din lume îndeplinesc, din păcate, criteriile depresiei clinice. Într-un studiu realizat la Harvard, toți cei care au consumat 4 sau mai multe căni de cafea pe zi scad cu aproximativ 20% riscul de a dezvolta depresie.