Într-o locuință normală în România, există următoarele costuri de utilități cu plată de obicei lunară, genul de utilități pe care le considerăm de bază în viața noastră actuală de zi cu zi: curent electric, apă curentă & întreținere (dacă este apartament la bloc), servicii TV (cablu sau satelit), servicii internet fix, servicii telefonie (fixă sau / și mobilă) plus gaze naturale, dacă există racord la o astfel de rețea. Facturile pot fi individuale pentru aceste servicii sau sub forma unor pachete, dacă există mai multe servicii contractate la același furnizor (de exemplu TV – internet – telefonie, respectiv curent electric – gaze naturale).
Poate cea mai importantă resursă este însă curentul electric. Cam toate aparatele electronice și electrocasnice depind de curentul electric, cu ajutorul căruia se pot realiza inclusiv funcții de gătit (cuptoare și plite electrice), încălzire, răcorire (aer condiționat), chiar apă caldă (până și centralele pe gaze naturale au nevoie și de curent electric). Nu putem folosi TV-ul sau internetul fix dacă nu avem conectate dispozitivele la rețeaua de curent. Practic, nu ne putem imagina viața modernă în zilele noastre fără energie electrica.
Totuși, care sunt principalii consumatori de curent electric într-o locuință? Înainte de toate, trebuie menționat aparatul frigorific (frigider, combină frigorifică, side by side etc.). Acesta este în multe locuințe principalul consumator de curent, pentru că practic funcționează permanent. Dacă avem în plus un congelator separat, consumul va fi și mai mare pentru această nevoie de a păstra alimentele la rece.
Mai departe, consumatori importanți sunt uscătorul de rufe, cuptorul electric, aparatul de aer condiționat, mașina de spălat rufe, plita electrică dacă este cazul. Adăugăm fierul de călcat, aspiratorul, alte aparate electrocasnice mici. Acestea au de obicei folosire ocazională, dar pot consuma mult curent electric în momentele de utilizare.
TV-ul consumă foarte puțin curent electric, la fel ca și modemul / routerul, echipamentele pentru internet și cablu TV, eventual computertul de tip desktop. Într-o familie în care există mai multe dispozitive IT&C, să nu uităm că încărcăm bateriile la priză chiar și de mai multe ori pe zi – telefoane mobile de tip smartphone, tablete, console de jocuri, laptopuri. Toate se adună, deci rezultă un cost relevant per total, într-o lună.
Despre prima utilizare a electricității, adică iluminarea, avem vești bune: dacă sunt folosite becuri LED în mod exclusiv, consumul este extrem de redus. Și ajungem astfel și la metodele de reducere a costurilor asociate energiei electrice. În primul rând, trebuie alese electronic și electrocasnice moderne, eficiente energetic. Diferența de consum foarte fi extrem de mare! Apoi, reducem consumul și prin utilizarea rezonabilă a dispozitivelor – doar atunci când avem nevoie de acestea cu adevărat (exemple: nu lăsăm TV-ul deschis când nici măcar nu mai suntem în cameră, nu menținem aerul condiționat pornit cu geamul deschis etc.). Importantă este și alegerea unui furnizor de energie electrică ce oferă costuri avantajoase – se pot compara ofertele pe internet, iar trecerea la un alt furnizor este extrem de simplă pentru orice consumator casnic din România.