Dacă vrei să începi să construiești o casă, atunci ar trebuie să știi că există reguli destul de clare în acest sens, pe care ar fi bine să le respecți, pentru a te bucura de un rezultat potrivit. Din acest motiv, cel mai adesea beneficiarii aleg să lucreze alături de o echipă de profesioniști, tocmai pentru că aceștia cunosc atât legislația, cât și micile secrete ce țin de lucrările de șantier.
Ce resurse ar trebui să ai la îndemână înainte de a construi?
Realizarea lucrărilor de construcții implică multă răspundere, pe care doar specialiștii și persoanele foarte bine pregătite și-o pot asuma. Din acest motiv ar trebui să te documentezi înainte. O platforma de constructii care să îți ofere informațiile de care ai nevoie, începând de la documentele și autorizațiile necesare înainte de a începe construcția, sfaturi utile, și terminând cu date de contact ale specialiștilor din domeniul construcțiilor, e foarte utilă în acest sens.
Mai apoi, ar trebui să te intereseze colaborarea cu un inginer proiectant, cu un structurist, conlucrarea cu echipe specializate de muncitori și nu în ultimul rând, alegerea unui diriginte de șantier care să organizeze lucrările.
Când se începe construcția casei?
După ce ai stabilit toate detaliile de colaborare cu acești specialiști, poți începe demararea procedurii de realizare a documentației. Va fi nevoie în acest punct să te implici alături de specialiști, deoarece primii pași în vederea construirii nu țin de pregătirea terenului, ci de obținerea autorizației de construire. Iată care sunt etapele prin care poți realiza acest lucru.
Realizarea unui studiu geotehnic al terenului
Înainte de a începe construirea, va fi nevoie să știi care sunt caracteristicile terenului de fundare. Pentru aceasta este nevoie să soliciți realizarea unui studiu geotehnic al terenului, prin care se vor extrage probe din sol, astfel încât să se facă determinarea caracteristicilor acestuia. Poți afla în acest fel dacă terenul este bun, dacă este potrivit pentru realizarea unei construcții și dacă este nevoie de soluții speciale de fundare la nivelul acestuia.
Realizarea proiectului tehnic
După ce obții rezultatele studiului geotehnic, următorul pas este acela de a realiza documentația tehnică în vederea obținerii autorizației de construire. Din fericire, legislația ne impune realizarea proiectelor cu ajutorul proiectanților specializați, cu drept de semnătură, tocmai pentru că răspunderea la acest nivel este foarte mare. Practic, inginerul proiectant întocmește calculele necesare pentru realizarea unei clădiri sigure, o analizează și proiectează din punct de vedere structural pentru a rezista în timpul încărcărilor și solicitărilor la care ar putea fi supusă.
Echipa de proiectare este cea care va corobora informațiile din studiul geotehnic cu cele din calculele efectuate, astfel încât întreaga documentație tehnică să poată fi depusă la primărie, în vederea solicitării autorizației de construire.
Obținerea autorizației de construire
Autorizația de construire se obține ulterior realizării proiectului tehnic și studiului geotehnic, dar și după obținerea certificatului de urbanism. Vei avea nevoie de avizele specifice care țin de salubritate, electricitate, gaze și alimentare cu apă. Cu toate aceste documente este nevoie să mergi la primărie și să le depui într-un dosar, pentru ca mai apoi să poți obține autorizația de construire.
Condiții climatice de luat în seamă înainte de a construi
O dată ce autorizația este eliberată, poți începe să faci pregătirile la nivelul terenului. Va fi nevoie să cureți zona și să apelezi la firme de închiriere a utilajelor de construcții, cum ar fi excavatoarele, macaralele, compactoarele sau buldoexcavatoarele, care să te ajute să lucrezi cât mai eficient.
De îndată ce terenul este curățat, poți începe de fapt să construiești efectiv, delimitând limitele proprietății și trasând conturul construcției în vederea realizării excavației pentru fundație.
Nu uita că o casă trebuie construită atunci când vremea permite acest lucru, în speță primăvara, vara sau toamna, deoarece iarna nu sunt îndeplinite condițiile potrivite pentru a lucra. Iarna poți realiza lucrări la interior, așa că programează lucrările de construire cât mai mult în sezonul cald.