Există două moduri de bază de a realiza podelele unei clădiri. Poți avea fie o bază din beton, fie să optezi pentru podele suspendate, de obicei din lemn. Există diferite avantaje și dezavantaje la aceste tipuri de pardoseală, dintre care unele au un impact asupra eficienței energetice a clădirii și a modului de a le izola. În continuare, vei afla câteva dintre implicațiile fiecărui tip de podea.
De ce casele au podele din lemn?
Chiar dacă podelele din lemn au fost utilizate pentru a preveni umezeala, ridicare nivelului acesteia deasupra solului acționează ca o barieră contra umezelii din sol.
Chiar dacă majoritatea locuințelor au pardoseală din beton, există încă multe podele suspendate, chiar dacă adaptarea lor este prohibitivă de costisitoare și adesea impracticabilă.
Cum se izolează podelele din lemn suspendat?
Există câteva modalități de a izola o podea suspendată, dar cel mai bun, cel mai respirabil mod este de a agăța izolația sub podele. Acest lucru izolează podeaua, dar permite totuși să circule puțin aer, împiedicând umezirea și putrezirea lemnului. De asemenea, poți izola de sus folosind o metodă similară cu o podea din beton, dar trebuie utilizată o izolație respirabilă împreună cu o membrană respirabilă pentru a te asigura că lemnul poate respira.
Cum se izolează podelele solide?
Nu este posibilă așezarea izolației sub o podea solidă, astfel încât orice izolație va trebui să meargă deasupra. Este mai bine să instalezi izolația în timpul construcției proprietății, deoarece orice modernizare poate provoca probleme cu ușile, corpurile și accesoriile din proprietate. Izolația standard a plăcilor rigide este de obicei așezată pe partea superioară a podelei, cu pardoseli noi adăugate deasupra acesteia.
Așezarea izolației este ieftină, dar costurile se acumulează curând dacă trebuie să modifici înălțimile ușilor, dulapurilor montate, caloriferelor și a altor părți ale casei. Izolația este adăugată de obicei numai în timpul lucrărilor majore de renovare.
Te poți întreba dacă ar trebui să izolezi podelele între niveluri, precum și parterul. Răspunsul la acest lucru este că depinde într-adevăr de motivul izolării. Dacă o faci pentru a îmbunătăți numai eficiența energetică, atunci izolația de nivel intermediar nu va avea nicio valoare.
Deoarece atât etajul, cât și parterul sunt încălzite, nu există transfer de căldură între niveluri și, prin urmare, nu se poate face economie de energie. Totuși, există câteva motive întemeiate pentru a izola astfel: izolația va acționa ca o barieră fonică ajutând la prevenirea zgomotului care traversează casa. În plus, va ajuta la prevenirea mișcării căldurii dintr-o încăpere care a fost încălzită în alta unde încălzirea este oprită.
Merită izolarea pardoselii și cât costă?
Izolarea podelei poate deveni costisitoare, pur și simplu pentru cât de perturbatoare este. Costul va varia destul de drastic, în funcție de complexitatea muncii și de cât de mult va avea un efect knock-on, dar poți fi sigur că majoritatea caselor vor costa mii de lei.
Din cauza acestui cost, de obicei nu merită să vă izolezi pardoselile. Economiile sunt de fapt destul de modeste în comparație cu izolarea altor părți ale casei, cum ar fi pereții și mansarda. Cu toate acestea, dacă se desfășoară lucrări de renovare extinse, poate fi un moment bun să te uiți la izolația podelei.