Vegetarianismul a devenit în ultimele decenii tot mai popular, inclusiv în România. Multe persoane consideră că se pot hrăni mai sănătos dacă se rezumă la alimente preparate din plante, ouă, pește și lapte. Altele aleg o astfel de dietă din considerente morale. Mâncărurile vegetariene se bucură însă de succes și printre omnivori. Multe dintre ele sunt atât de apetisante și gustoase, încât nu lasă pe nimeni indiferent. Totuși, vegetarienii se confruntă deseori cu lipsa de inspirație în bucătărie. Astfel, chiar dacă ai la dispoziție ingrediente de calitate, trebuie să cunoști destule rețete în care le poți combina astfel încât să obții preparate delicioase.
1.Gnocchi cu brânză cu mucegai albastru și ciuperci
Rețeta: fierbe gnocchii, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. În timp ce fierb pastele, feliază 500 g de ciuperci și călește-le în ulei și unt timp de 5 minute. Adaugă în vasul de gătit doi căței de usturoi și, după 2 minute, pune și pastele. Amestecă bine, stinge focul și adaugă brânza albastră și pătrunjel.
2. Paste caponata
Călește o ceapă și doi căței de usturoi în ulei, apoi adaugă un amestec 250 g de vinete și ardei gras, împreună cu 400 g de roșii tocate și o lingură de capere. Asezonează compoziția și fierbe-o înăbușit timp de 10 minute, până se îngroașă. Fierbe 350 g de paste, apoi pune-le peste legume. Adaugă busuioc și servește imediat.
3. Tăieței cu legume
Fierbe 200 g de tăieței conform instrucțiunilor de pe ambalaj, scurge-i și lasă-i deoparte. Fă un dressing din:
- 3 linguri de ulei de măsline;
- 1 lingură de oțet;
- ½ linguriță de miere;
- 1 linguriță de ghimbir ras;
- 2 căței mici de usturoi pisați;
- 1 ardei iute tocat fin;
- 2 lingurițe de apă caldă;
- sare și piper:
Amestecul dressingul cu doi morcovi rași, un castravete feliat subțire, ½ legătură de coriandru și două linguri de arahide prăjite și tocate grosier. Adaugă pastele peste acest mix și amestecă.
4. Clătite cu ciuperci
Cele mai citite articole
Încinge într-o tigaie ulei și pune 200 g de ciuperci, două linguri de sos de soia, ½ lingură de pudră de condimente, ½ lingură de ulei de susan și zahăr. Amestecă până când ciupercile sunt gata și sosul gros. Încălzește clătitele și umple-le cu amestecul de ciuperci.
5. Tăieței cu broccoli și ciuperci
Fierbe două cuiburi mari de tăieței cu ou alături de un cub de supă, timp de două minute, apoi adaugă o inflorescență de broccoli și fierbe încă două minute. Păstrează o ceașcă de supă, apoi scurge tăiețeii și legumele. Într-o tigaie, gătește ciupercile în ulei până devin aurii. Adaugă usturoi, fulgi de chili și ceapă verde tocată, amestecă și, după un minut, adaugă tăiețeii și broccoli. Adaugă trei linguri de supă și amestecă din nou. Servește tăiețeii presărați cu nuci caju.
6. Orez cu halloumi și conopidă picantă
Fierbe o conopidă mică timp de 5 minute, apoi, în ultimele 2 minute, adaugă în vasul de fiert 150 g de baby spanac. Scurge și pune deoparte. Călește o ceapă roșie, în ulei, adaugă halloumi și, după cinci minute, un cățel de usturoi mare, o linguriță de ghimbir ras, turmeric și pudră de curry, după gust. Adaugă 150 g de orez basmati, conopida și spanacul, asezonează și servește cu chili presărat.
7. Năut cu ardei gras
Scurge năutul dintr-o conservă și pune-l într-o tigaie mare cu ulei încins, în care ai călit o ceapă și ½ ardei gras tăiat fâșii. Adaugă ½ cutie de roșii tocate la conservă, un cățel de usturoi feliat, turmeric, piper, sare, boia și puțin chimen. Poți adăuga și alte condimente de pe shopius.ro, în funcție de preferințe. Amestecă ușor până ce sosul scade puțin. Servește cald sau rece, după preferință.
Poți mânca bine și gustos fără rețete complicate. Cele șapte rețete vegetariene de mai sus se prepară rapid și îți încântă papilele gustative și mai rapid.