Cum alegi jocurile de logică potrivite pentru copilul tău, în funcție de vârstă

de WTA.ro

Copiii învață extrem de multe lucruri prin joacă. De fapt, jocurile distractive și educative în același timp reprezintă cea mai bună și cea mai valoroasă metodă de învățare, atunci când cei mici încep să se dezvolte și să descopere lumea înconjurătoare.

Indiferent că are patru sau paisprezece ani, un copil va avea o mulțime de lucruri de învățat din jocurile sale preferate. De aceea, dacă ai chiar tu un copil pe care vrei să-l ajuți să crească armonios sau vrei să oferi un cadou, cu ideile de mai jos nu poți da greș.

Jocurile de logică sunt printre cele mai prețioase pe care le poți alege; cu ajutorul lor, juniorul se va familiariza cu ideea de gândire critică, de argumentare și de perspicacitate.

Iată cum să alegi corect jocurile de logică în funcție de vârsta copilului!

  • 0-3 ani

În primii ani de viață, tot ceea ce-l înconjoară pe micuțul tău este fascinant. Acesta  este uimit de culori, de sunete, de forme și de texturi, aspecte pe care le descoperă pe parcurs. Pentru a-l introduce ușor în lumea jocurilor de logică, îi poți pune la dispoziție jocuri cu sunete și lumini, cu butoane ce pot fi apăsate pentru a obține anumite reacții și rezultate (o anumită melodie, un cuvânt rostit de jucărie) etc.

În această etapă, prichindeii au nevoie de jocuri simple, cu elemente recognoscibile. De exemplu, jocuri în care trebuie să introducă diverse corpuri geometrice în forme decupate.

  • 4-6 ani

Cele mai citite articole

Pe măsură ce cresc, cei mici deprind abilități noi și pot aborda jocuri mai dificile. Cu toate acestea, este important ca jocurile să rămână simple și mai ales distractive, pentru a capta și pentru a reține atenția celor mici.

În această perioadă din viața lor, le poți oferi jocuri de logică din care nu lipsesc animalele, anotimpurile, culorile și locurile. Puteți lua parte împreună la jocuri de memorie, jocuri „caută și completează”, jocuri de tip „găsește diferențele dintre imagini” sau jocuri de îndemânare, în care micuțul trebuie să pună anumite obiecte într-un anumit fel. Jocurile concepute după metoda Montessori pot fi o adiție foarte bună și ele. Toate acestea vor contribui enorm la dezvoltarea juniorilor!

  • 7-10 ani

Dacă ai un copil cu vârsta cuprinsă între 7 și 10 ani, trebuie să știi că acesta are nevoie de jocuri mai complicate, care să îl provoace și care să îl intrige. Este un moment perfect pentru a-l introduce în jocuri de tip mister, puzzle, domino, cub Rubik, sudoku și alte jocuri care îi pun creierul în funcțiune mai mult decât până acum.

De asemenea, este intervalul perfect pentru a învăța jocuri de cărți care încurajează dezvoltarea logicii și a gândirii complexe, dar care se joacă în echipe sau cu adversari. Tabinet, Macao, Whist, Rentz sau Șeptică pot fi variante bune. Puteți juca împreună și Rummy sau diferite board games potrivite vârstei sale: Carcassonne, Catan, Monopoly, Activity, Nume de cod și așa mai departe.

  • 11-14 ani

Cu un set deja stabil de cunoștințe, adolescenții vor reacționa cel mai bine la jocuri palpitante și solicitante, precum un escape room cu o tematică de care sunt pasionați. Aceștia vor fi nevoiți să lucreze în echipă și să găsească indicii, dar se vor și distra pe cinste alături de prieteni – un element esențial în această perioadă a vieții lor.

Tot în această perioadă, o idee bună sunt și jocurile video care implică strategie sau rezolvarea de mistere și situații complexe.

În final, dacă vrei să îți susții copilul și să îl vezi dezvoltându-și abilitățile din ce în ce mai mult, încurajează-l să trăiască experiențe cât mai diverse, atât când vine vorba despre jocuri, cât și în alte sfere ale vieții sale.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa