5 moduri simple prin care să ai grijă de sănătatea ochilor

de WTA.ro

Vederea influențează calitatea vieții și modul în care îți desfășori activitățile zilnice. Ai grijă de sănătatea ochilor pe tot parcursul vieții, nu doar odată cu înaintarea în vârstă. Iată ce poți face pentru a-ți proteja vederea într-un mod eficient. 

Cum să ai grijă de sănătatea ochilor tăi

Problemele oculare minore pot da simptome precum disconfort, senzație de ochi uscați și obosiți, roșeață, iritații și sensibilitate la lumină. De asemenea, te poți confrunta cu vedere neclară (vicii de refracție), infecții, glaucom, cataractă sau afecțiuni severe, precum dezlipirea retinei sau chiar pierderea vederii. 

Pentru a avea grijă de sănătatea ochilor tăi, poți recurge la câteva modalități simple, la îndemâna oricui: mergi la controale oftalmologice și corectează viciile de refracție; poartă o pereche de ochelari de soare în fiecare anotimp, nu doar vara; relaxează-ți vederea și adoptă un stil de viață sănătos. 

Mergi periodic la controale oftalmologice

O afecțiune oftalmologică descoperită precoce are șanse mai mari de a fi tratată eficient. Programează-te la un consult de specialitate, dacă ai simptome asociate cu o problemă oculară. În plus, este recomandat să mergi la un control oftalmologic de rutină o dată la trei ani.

Unele afecțiuni oculare nu au manifestări evidente, însă acestea pot fi descoperite în urma unui consult optometric sau oftalmologic. Astfel, problemele pot fi corectate sau tratate din timp, cu rezultate mult mai bune. 

Corectează-ți problemele de vedere cu ochelari sau lentile

Afecțiuni precum miopie, hipermetropie, astigmatism și prezbiopie determină vederea neclară fie de aproape sau la depărtare, fie la orice distanță. Viciile de refracție pot fi corectate eficient cu ochelari de vedere sau cu lentile de contact cu dioptrii. 

Cele mai citite articole

În urma unui consult optometric, primești o prescripție pe baza căreia poți achiziționa ochelari sau lentile de contact potrivite pentru tine. Nu alege niciodată metoda de corecție fără un control prealabil. De asemenea, respectă recomandările specialistului referitoare la modul de purtare a ochelarilor și de igienizare a lentilelor de contact. 

Protejează-ți ochii de razele ultraviolete

Arsurile solare pot fi observate ușor la nivelul pielii, însă acestea pot afecta și ochii. Expunerea îndelungată și repetată la radiațiile ultraviolete UVA și UVB pot da simptome precum: lăcrimare, roșeață, umflarea pleoapelor și leziuni oculare. Mai mult, efectele negative ale razelor UV pot duce la apariția cataractei și a tumorilor maligne sau la diminuarea vederii.

Astfel, ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu. Aceștia protejează ochii de acțiunea razelor ultraviolete dăunătoare. Asigură-te că perechea pe care o achiziționezi are un grad de protecție adecvat: filtrele UV încep de la categoria 0  (oferă cea mai mică protecție), și ajung la categoria 4 (cea mai înaltă protecție, indicată pentru zonele montane sau când reflexiile sunt puternice).

Nu forța vederea și ia pauze regulate

Dacă lucrezi multe ore la calculator sau privești mult timp de aproape (la telefon, la o carte etc.), trebuie să iei pauze frecvente. Regula 20-20-20 presupune ca la fiecare 20 de minute în care stai cu ochii ațintiți asupra monitorului sau unui obiect aflat aproape de tine, să te uiți cel puțin 20 de secunde la o distanță de 20 de pași (15-16 metri).

Mai mult, aranjează-ți spațiul de lucru, astfel încât calculatorul să se afle la aproximativ 50 de centimetri de tine, în timp ce telefonul ar trebui să fie la o distanță de 40 de centimetri. În același timp, când te concentrezi asupra unui lucru, clipești mai puțin. Din acest motiv, trebuie să îți propui să clipești conștient mai des.

Menține un stil de viață sănătos

Stilul de viață este, de asemenea, foarte important pentru sănătatea oculară. Adoptă sau păstrează o alimentație echilibrată și fă exerciții fizice regulate. Nu consuma alcool în cantități exagerate și, în special, nu fuma. În plus, ține sub control afecțiuni care pot afecta vederea, cum ar fi diabetul. 

Ai grijă de sănătatea ochilor, pentru că are un efect puternic asupra calității vieții și stării tale de bine. Acordă atenție manifestărilor care pot indica o afecțiune oculară și cere sfatul unui specialist oricând este nevoie. 

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa