Stresul te poate împiedica să te odihnești eficient, iar acest lucru poate avea un impact uriaș asupra vieții tale. Privarea de somn vine la pachet cu stări de depresie, iritabilitate si lipsa concentrării.
Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a gestiona stresul este să descoperi ce anume îl declanșează. Însă, uneori, sursele de stres din viața ta par de neînvins pentru că țin de grijile din viața de zi cu zi, de serviciu sau de obligațiile familiale.
De aceea este important să aplici diverse tehnici de gestionare a stresului care să te ajute să recâștigi controlul asupra emoțiilor tale.
Condițiile de dormit afectează calitatea somnului? Absolut!
Confortul este subiectiv, însă cercetările sugerează că dormitul pe o saltea de fermitate medie este cel mai odihnitor datorită alinierii corecte a coloanei vertebrale în timpul somnului.
Așadar, alege cu încredere saltele ortopedice pentru familia ta și vă veți bucura de nopți liniștite. Sunt ideale pentru toate pozițiile de somn pentru că oferă suport coloanei vertebrale pe toată durata nopții.
Ai auzit de ”Metoda Militară”?
Metoda militară este o tehnică care se concentrează pe relaxarea mușchilor și pe respirație. Tot ce trebuie să faci este ca, timp de câteva secunde sa îți încordezi, pe rând, mușchii din diverse zone ale corpului, apoi să îi relaxezi în timp ce respiri adânc.
Apoi imaginează-ți că ești într-un context relaxant, în mijlocul naturii sau legănat într-o barcă, în timp ce te odihnești pe o perna din spuma de memorie.
Răcoarea din dormitor
Ai putea crede că somnul într-o cameră călduroasă este cel mai plăcut lucru din lume. De fapt, nu te puteai înșela mai tare. Temperatura ideală pentru somn nu ar trebui să depășească 20 de grade Celsius. Deși s-ar putea să se simtă prea rece pentru confort pe timpul zilei, temperatura scăzută pe timpul nopții oferă cadrul pentru un somn de mai bună calitate.
Temperatura din dormitor este importantă și pentru a regla nivelul de serotonina, hormonul care joacă un rol foarte important în starea noastră de spirit.
Fă o baie înainte de somn!
Uneori, tot ce îți trebuie pentru un somn liniștit este o baie relaxantă cu puțin timp înainte de a te băga în pat. Apa caldă ajută la reducerea tensiunii musculare și te pregătește pentru orele de somn.
Fără telefon și tabletă în pat!
Deși poate părea dificil, este important să renunți la telefon înainte de culcare. Verificarea constantă a telefonului mobil înainte de culcare amplifică stresul și are un impact negativ asupra somnului. Încearcă să reduci treptat timpul petrecut pe telefon, seara, ascultând muzică, o carte audio, ori un podcast interesant.