Familia lui Ion Creanga.

de WTA.ro
familia lui ion creanga

Originea si contextul familial al lui Ion Creanga

Ion Creanga, unul dintre cei mai iubiti scriitori romani, s-a nascut in anul 1837, in satul Humulesti, din Moldova. Familia lui Creanga era una tipica pentru acea perioada, marcata de o profunda credinta ortodoxa si de o viata dedicata muncii agricole. Parintii sai, Stefan si Smaranda Creanga, au avut sapte copii, Ion fiind al doilea. Stefan Creanga era preot in satul Humulesti, aspect ce a influentat profund educatia si formarea tânarului Ion. Mama sa, Smaranda, provenea dintr-o familie de tarani liberi, cunoscuta in sat pentru harnicie si respectarea traditiilor.

Educatia si influentele timpurii

Desi venit dintr-un mediu umil, Ion Creanga a beneficiat de o educatie solida. Initial, a fost instruit de tatal sau in lecturile religioase, iar ulterior a urmat scoala primara in Humulesti. Datorita inteligentei sale, la varsta de 14 ani, Ion a fost trimis la Socola, pentru a studia la Seminarul Teologic. Acesta a fost un punct de cotitura in educatia sa, introducandu-l in studiul literaturii clasice si in cercul intelectualilor vremii. Imprietenirea cu Mihai Eminescu, care avea sa devina cel mai mare poet roman, a fost un alt element definitoriu in formarea sa literara si personala.

Viața de familie

Ion Creanga s-a casatorit in anul 1864 cu Ileana Grigoriu, o tanara dintr-o familie respectabila de negustori. Relatia lor, desi a fost marcata de momente fericite, nu a fost lipsita de dificultati, culminand cu despartirea lor dupa aproape 12 ani de casnicie. Din aceasta unire au rezultat patru copii, dar doar doi au supravietuit copilariei: Constantin si Ecaterina.

Implicarea in educatie si literatura

Cele mai citite articole

Dupa finalizarea studiilor, Ion Creanga a ales cariera didactica, devenind invatator. A predat initial la scoala de baieti din Brosteni, apoi la Targu Neamt si Iasi. Interactiunea lui cu copiii in timpul acestor ani i-a oferit inspiratia pentru multe dintre povestirile sale, inclusiv celebra opera "Amintiri din copilarie".

In cariera sa literara, Ion Creanga a fost sustinut si incurajat de prietenul sau, Mihai Eminescu, care pe atunci era redactor la revista "Timpul". Sub influenta si cu sprijinul lui Eminescu, Creanga a inceput sa publice povesti, devenind rapid unul dintre cei mai apreciati scriitori romani. Creatiile sale, pline de umor si intelepciune, reflecta viata rurala romaneasca si valorile traditionale, fiind apreciate de cititori de toate varstele.

Moștenirea și recunoașterea postumă

Ion Creanga a lasat in urma o opera literara vasta, care continua sa fie studiata si iubita de generatii intregi de romani. Operele sale au fost traduse in multiple limbi, consolidandu-i faima internationala. Despre importanta lui in cultura romana, criticul literar G. Calinescu a scris ca opera lui Creanga reprezinta "o veritabila enciclopedie a vietii rurale romanești din secolul al XIX-lea".

Ion Creanga a decedat in 1889, insa casa lui din Humulesti a fost transformata in muzeu, pastrand vie memoria si spiritul operelor sale. Fiecare an, mii de turisti si admiratori ai scriitorului viziteaza acest loc, redescoperind frumusetea simpla si profunda a povestilor sale. Prin contributia sa literara, Creanga ramane un simbol al culturii si identitatii nationale romane.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa