Cozmâncă (Consiliul Fiscal): Deficitul sub 3% nu va putea fi menținut fără reducerea cheltuielilor publice

de WTA.ro
Cozmâncă (Consiliul Fiscal): Deficitul sub 3% nu va putea fi menținut fără reducerea cheltuielilor publice

În cazul în care cheltuielile publice nu vor fi reduse, va fi imposibilă menţinerea deficitului sub 3%, a atenţionat Bogdan-Octavian Cozmâncă, vicepreşedintele Consiliului Fiscal (CF).

„Tăierea cheltuielilor în execuţia bugetară a fost folosită ca un mecanism de ajustare pentru a compensa lipsa de eficienţă în colectarea veniturilor şi/sau supra-bugetarea lor sistematică. Practic, fără trendul descendent al cheltuielilor publice, fără comprimarea sectorului public, nu e posibilă menţinerea deficitului sub 3%, chiar şi în condiţiile în care există nişte măsuri care au crescut veniturile ca pondere în PIB. E o concluzie opusă celei pe care păream să o tragem dacă nu ne uitam strict la evoluţia strict a deficitului. Regulile fiscale sunt tot mai utilizate pe plan internaţional. Rezultatele aplicării în România duc, mai degrabă, la rezultate mixte, în sensul în care funcţia de stabilizare a economiei pare a fi aproape neabordată din punct de vedere fiscal. Un proces de programare bugetară multianuală şi de eficientizare pe venituri şi poate de eficientizare şi prioritizare pe cheltuieli pare a fi una dintre soluţiile cu mare potenţial, în scopul reconstrucţiei spaţiului fiscal necesar pentru cele două funcţii pe care sectorul fiscal le are: de stabilizare a economiei şi de sustenabilitatea datoriei publice”, a spus Cozmâncă.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat, marţi, că execuţia bugetului general consolidat, pe primele 10 luni, arată un deficit de 2,8% din PIB (28,83 miliarde lei), în condiţiile în care veniturile sunt în sumă de 261,1 miliarde de lei, reprezentând 25,3% din PIB, iar cheltuielile sunt în sumă de 289,9 miliarde lei, reprezentând 28,1% din PIB.

„Cheltuielile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 2.090,6 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 16.266,3 milioane lei. Deficitul bugetar estimat pe anul 2019 reprezintă 4,3% din PIB”, se precizează în Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de Ordonanţă privind rectificarea bugetului pe anul în curs.

AGERPRES

Două milioane de sloveni predau lecţii de comerţ exterior pentru 19 milioane de români

Exporturile de bunuri şi servicii ale României s-au ridicat anul trecut la 84,48 miliarde de euro. O cifră modestă dacă este să ne raportăm la performanţele celorlalte ţări din fostul bloc comunist. De…

Românilor li s-a deschis apetitul. Business cu povești de soi
Galerie Foto Producția românească de vin a scăzut în acest an la 4,9 milioane de hectolitri de vin, cu 4% mai puţin decât în 2018, potrivit estimărilor Organizaţiei Internaţionale a Vinului. Chiar și așa, România…
Cozmâncă (Consiliul Fiscal): Deficitul sub 3% nu va putea fi menținut fără reducerea cheltuielilor publice

În cazul în care cheltuielile publice nu vor fi reduse, va fi imposibilă menţinerea deficitului sub 3%, a atenţionat Bogdan-Octavian Cozmâncă, vicepreşedintele Consiliului Fiscal (CF). „Tăierea…

PNL vrea reducerea TVA de la 19 la 16%

Pe vremea când făceau marcaj la PSD din opoziţie, parlamentarii liberali susţineau că este bine venită o reducere a taxei pe valoarea adăugată, de la 19%, cât este în prezent, la 16%, iar în ceea ce priveşte…

Adrian Vasilescu: Cel mai scump credit din Uniunea Europeană se găseşte în România

Cel mai scump credit din Uniunea Europeană se găseşte în România din cauză că avem un grad de intermediere scăzut, iar profitul se face din marjă, a afirmat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie…

Curs valutar. Euro se apropie de 4,78 lei

Euro se apropie, din nou, de 4,78 lei, transmite Antena 3. Banca Naţională a României a anunţat, miercuri, un curs de referinţă de 4,7792 lei/euro, în creştere cu 0,06% faţă de valoarea atinsă…

Un nou președinte în fruntea Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor

Cele mai citite articole

 Noul preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) este Robert Viorel Chioveanu, a anunţat instituţia. „Prim-ministrul, domnul Ludovic Orban, prin…

Românii muncesc până la 59 de ani, după care îi lovesc bolile

Românii muncesc o perioadă de timp mai scurtă decât media europeană, deşi decalajul s-a mai diminuat din 2009 şi până azi. Angajaţii români se îmbolnăvesc mai repede, ei având o activitate în condiţii de…

Ministrul Fondurilor Europene vrea să investească în resursa umană

Marți, 26 noiembrie 2019, a avut loc, la Sinaia, Comitetul de Monitorizare pentru POCU, în prezența ministrului Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș și a reprezentanților Comisiei Europene, precum și a tuturor…

Orban: Îi vom elibera din funcții pe aceia care nu și-au făcut treaba în cazul navei cu oi eșuate

Premierul Ludovic Orban a declarat că se va face o evaluare pe fiecare din instituţiile aflate în subordinea ministerelor Transporturilor, Internelor şi Agriculturii care au acţionat în cazul navei cu oi…

Cel mai scăzut preț din UE la gazele naturale pentru consumatorii casnici

România şi Ungaria au înregistrat în primul semestru din acest an cel mai mic preţ mediu la gazele naturale destinate consumatorilor casnici (ambele 3,5 euro pentru 100 kWh), cel mai ridicat nivel fiind în Sue…

România își va asuma o țintă de energie regenerabilă de 30,5% până în 2030

România îşi va asuma în faţa Comisiei Europene o ţintă de energie regenerabilă de 30,5% până în 2030, în creştere faţă de obiectivul de 27,9% estimat anterior, au declarat surse din Ministerul…

Pesta porcină africană: Peste jumătate de milion de animale au fost sacrificate

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în prezent în 261 de localităţi din 28 de judeţe, cu un număr de 774 de focare, între care 15 sunt în exploataţii comerciale şi patru în exploataţii de tip A, iar…

Cîţu: Bugetul pe 2019 a fost construit pe informaţii neadevărate, pe o supraestimare a veniturilor

Bugetul de stat pe acest an a fost construit pe informaţii „neadevărate”, pe „o supraestimare” a veniturilor, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. „Bugetul a fost construit pe informaţii…

Românii aruncă zilnic 6.000 de tone de mâncare

Aproximativ 6.000 de tone de alimente se aruncă zilnic, în România, a declarat coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely. Potrivit acestuia, peste 53% din deşeurile alimentare…

Citeste mai mult pe aici

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa