(P) Căderea părului în timpul sarcinii și după naștere: 5 metode de prevenire și remedii

de WTA.ro

Căderea părului, denumită și calviție, este o problemă frecvent întâlnită și în rândul femeilor. Multe dintre ele se confruntă cu acest fenomen în timpul sarcinii, când în organism apar numeroase modificări, dar și la aproape 3 luni după naștere. Pe parcursul perioadei de graviditate, faza de odihnă a firului de păr (telogenă) este întârziată de mărirea nivelului de estrogen, care stimulează și prelungește etapa creștere a părului (anagenă). După naștere, căderea părului la femei survine ca o consecință a normalizării valorilor de estrogen, permițând firelor de păr să intre în faza de repaus, când se desprind foarte ușor. Aceasta este o condiție temporară, însă multe femei se îngrijorează cu privire la pierderea podoabei capilare, de aceea îți vom prezenta mai departe câteva metode de prevenire și remedii pentru combaterea căderii părului.

Consumă cât mai multe fructe și legume

Nivelul crescut de estrogen din corp pe perioada sarcinii afectează diferit fiecare femeie în parte. Dacă pentru unele dintre viitoarele mămici estrogenul are un efect de boost și îndesire a firului de păr pe parcursul celor nouă luni și apoi o prezintă o cădere excesivă la 1-5 luni după naștere, în cazul altor femei pierderea părului apare pe perioada sarcinii și se menține postpartum.

O dietă bogată în fructe și legume are efecte benefice atât asupra sarcini cât și a podoabei capilare. Astfel de alimente conțin flavonoizi și antioxidanți care stimulează creșterea părului și oferă protecție foliculilor de păr. Așadar, asigură-te că ai o alimentație sănătoasă, bogată în minerale, vitamine, fier, dar și proteine pentru că nu trebuie să uiți că firul de păr este compus din keratină.

Evită să agresezi firul de păr

Telogen effluvium se numește căderea părului la femei după naștere și afectează 40-50% dintre mame. Chiar dacă este vorba de o condiție normală cauzată de sarcină, este recomandat să încerci să minimizezi pierderea în exces a podoabei capilare printr-o îngrijire atentă. În acest sens, atât pe parcursul lunilor de graviditate cât și după nașterea bebelușului, încearcă să nu stresezi părul prin coafuri foarte strânse, cum ar fi cocul, coada de cal sau împletiturile, evită uscarea frecventă cu foehnul sau folosirea constantă a produselor de styling. De asemenea, părul ud este foarte sensibil, iar un pieptene cu dinții deși va agresa firul de păr, provocând ruperea sa.

Eliberează-te de stres

În orice moment al vieții, stresul influențează negativ organismul unei persoane și este unul dintre factorii care conduc la căderea părului. Situația este cu atât mai dificilă în sarcină sau în perioada postpartum, pentru că stresul accelerează procesul de pierdere a părului. Așadar, este indicat să te relaxezi și să îi oferi timp organismului să se liniștească. Eliberarea de stres îți va îmbunătăți starea generală de sănătate și pe cea mentală, previne apariția problemelor în sarcină sau instalarea depresiei postnatale și te ajută să ai o relație mult mai bună cu cei din jur.

Folosește produse cosmetice profesionale

Cele mai citite articole

Uită de șamponul clasic sau balsamul care conține sulfați, parabeni ori coloranți sintetici în cele nouă luni de sarcină și după naștere și încearcă produse care conțin ingrediente care au o eficiență ridicată împotriva căderii părului. În acest sens, poți utiliza un șampon anticădere ce conține procapil care îmbunătățește circulația la nivelul scalpului și extract din rădăcină de Maca ce protejează părul și stimulează creșterea sa. De asemenea, îndreaptă-ți atenția către produse care să includă ingrediente precum biocapigen, apigenină, redensyl, complexul de vitamine B sau vitaminele A, C, D, E. Toate au rolul de a întări rădăcina și de a proteja firul de păr, astfel că le poți folosi cu încredere pe perioada sarcinii sau atunci când te afli deja în rolul de mămică.

Încearcă o coafură nouă

Dacă ești adepta schimbărilor frecvente de look, nu ar fi rău să încerci o coafură nouă pe perioada sarcinii și după ce naști. În primul rând, unele tunsori fac părul să pară mult mai bogat și acesta poate fi un mare plus atunci când te confrunți cu pierderea excesivă a podoabei capilare. Apoi, părul tuns mai scurt se întreține mult mai ușor și se coafează repede, ceea ce înseamnă că nu se va mai rupe chiar atât de simplu.

Căderea părului la femei în timpul sarcinii sau postpartum este un fenomen absolut normal și temporar. Există și situații când acest fenomen poate ascunde alte probleme, dar un consult la medicul specialist te poate ajuta să scapi de orice grijă. Ține cont însă de aceste lucruri simple și acordă atenție îngrijirii părului ca să fii sigură că vei diminua efectul schimbărilor hormonale asupra organismului tău.

Citeste mai mult pe aici

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa