Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a făcut o vizită fulger în Bistrița-Năsăud, printre instituțiile cărora le-a trecut pragul numărându-se și Casa Județeană de Pensii. Aici, ministrul a stat de vorbă cu funcționarii care se ocupă de calculul pensiilor internaționale și a aflat că întâmpină și aceștia dificultăți în soluționarea cererilor venite de la românii din străinătate.
”În toată țara sunt întârzieri de până la trei în calculul pensiilor internaționale. Este nevoie de o decizie pe care o voi lua împreună cu președintele Casei Naționale de Pensii pentru a reorganiza echipele caselor județene astfel încât, la pensii internaționale, să se implice mai multe persoane față de 1-2 cât văd că sunt încadrate pe fiecare casă, având în vedere volumul mare de solicitări de la românii plecați în străinătate. Sunt întârzieri care merg și până la trei ani, parte din ele neimputabile caselor de pensii românești, ci cauzate de comunicările dificile cu instituțiile omoloage din alte țări. Cea mai spinoasă situație o avem cu Italia”, a spus Violeta Alexandru.
Ea s-a referit și la copiii ai căror părinți se mută dintr-un județ în altul sau chiar într-o altă țară. Nemulțumită că aceștia nu sunt bine monitorizați de statul român – care obișnuiește prin instituțiile sale să nu treacă de granița județelor – Violeta Alexandru a spus că se va implica pentru ca situația să se schimbe întrucât o preocupă mult soarta acestor copii.
Cele mai citite articole
Violeta Alexandru a criticat pe de altă parte activitatea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, spunând că va reorganiza instituția întrucât aceasta s-a transformat într-o plătitoare de subvenții în conturile firmelor care angajează șomeri, deși ar fi nevoie de mai multă implicare pentru ca oamenii să-și găsească locuri de muncă potrivite calificării lor. Alexandru a spus că ANOFM îi lipsește ”atitudinea proactivă”.
Ministrul demis al Muncii a recunoscut pe de altă parte că banii alocați prin buget direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului sunt insuficienți, dar a sugerat să se găsească soluții pentru reducerea costurilor.
”Nevoia de o bugetare suplimentară trebuie să meargă în paralel cu o evoluare a modului în care sunt gestionate aceste servicii în prezent. Sunt soluții pentru optimizarea costurilor, pentru a regândi anumite tipuri de servicii într-o altă formă și posibil cu alte tipuri de costuri, mai ales pentru adulții cu dizabilități intelectuale unde România este cu mult în urmă față de ce standard și ce mod de lucru au toate țările UE. Completarea acestor fonduri trebuie să meargă concomitent cu o reformă a tipurilor de servicii, cu accent pe adulții cu dizabilități și pe bătrâni acolo unde avem un deficit și un mod de lucru mai degrabă nereformat decât reformat”, a spus ea.
În ce privește informația potrivit căreia nu ar fi putut intra în sediul DGASPC Cluj, Violeta Alexandru a spus că este una falsă, ea menționând că a intrat în instituție și a obținut toate informațiile de care avea nevoie.
La conferința de presă a participat și prefectul Stelian Dolha. El a remarcat că are în comun cu ministrul dorința de a îmbunătăți serviciile de care are nevoie cetățeanul.
De la Bistrița, ministrul s-a întors din nou la Cluj.