Alex Lungu locuiește de câțiva ani în Marea Britanie.
Este născut la Hunedoara și practică Strogman, un sport de forță și putere. Își spune Alex Hunedoreanul.
„Numele meu este Alex Lungu. Sunt un tânăr ca oricare altul, cu ambițiile și și dorințele lui. Uneori, reușesc, alteori nu. Totuși, nu renunț, pentru că sunt foarte ambițios. Părinții ne-au învățat, pe fratele meu și pe mine, să nu renunțăm niciodată. Ei ne-au dat această lecție. Ei au plecat din Hunedoara în Anglia, activau în domeniul sănătății. Am plecat din țară după ce am terminat clasa a V-a, părinții mei au decis să ne stabilim în Anglia, evident pentru un trai mai bun și mai multe oportunități”, povestește sportivul.
După ce a ajuns în Anglia, a început să practice mai multe sporturi:
„Dintotdeauna am fost sportiv, mereu am încercat să ating un nivel înalt de performanță. Am jucat rugby, am încercat mereu să fiu cât mai bun, meci de meci, în echipa școlii, care a câștigat campionatul dedicat școlilor. Mi-a plăcut foarte mult acest sport, școala m-a trimis la clubul de rugby din orașul în care locuiam, Abingdon.
După un an de muncă multă, am fost invitat să reprezint județul la acest sport, iar la scurt timp după acest sezon am fost invitat să particip la niște probe impuse de clubul faimos din Anglia, de la London Wasps si Oxford Harlequins, dar din păcate, nu am reușit, să trec mai departe. Au urmat probleme financiare pentru clubul la care jucam, astfel că acesta s-a închis. Eu am fost mereu o fire sportivă, care se regăsește în sport. Pentru mine, sportul e ca o meditație. Am început cu boxul, am trecut la kickboxing, karate și apoi MMA. Am luptat 4 ani în cușcă, am avut multe performanțe alături de antrenorul și echipa din care făceam parte. Din păcate, antrenorul meu a trecut printr-o perioadă mai grea, a renunțat pentru o perioadă”.
A urmat o perioadă grea pentru Alex, dar a descoperit și sportul care i-a schimbat viața:
„Între timp, eu am ajuns la facultate, studiind Contabilitate, Finanțe și Economie. După ce am terminat primul an, am intrat într-o perioadă lungă de depresie trecând prin momente grele, duceam lupte grele cu mine însumi. Simțeam că nu mai am niciun scop în viață, nu ma mai simțeam eu, nu puteam să înțeleg de ce mi se întâmplă mie, de ce am fost ales să trec printr-o perioadă așa de întunecată, pur și simplu, nu înțelegeam. Din fericire, am reușit! Am redevenit un luptător, o persoană de neînvins, un campion al luptei cu depresia, nu am mai lăsat pe nimeni și nimic să mă doboare. A durat peste doi ani. Nu am practicat niciun sport.
Cele mai citite articole
Am avut șansa ca imediat după ce am ieșit din depresie să întâlnesc un fost soldat din forțele speciale din Scoția care practica Strongman, sportul pe care am ajuns să îl iubesc. Pot spune că acest sport mi-a schimbat viața, mă voi implica cu tot ce pot ca să ajung să pot reprezenta România la cel mai înalt nivel de Strongman. Îmi doresc, cum spun sportivii, să-mi pot pune țara natală pe harta acestui sport și să arăt și eu lumii cât de minunată este România mea. Acest sport mi-a salvat viața și cred că este și de datoria mea să fac tot ceea ce pot să ajut, la rândul meu, oameni cu probleme, care au suferit și suferă de depresie și anxietate. Una din trei persoane se confruntă cu aceste probleme”.
Despre Strongman, antrenamente și participarea la Campionatul Mondial under 23:
„Strongman înseamnă Om puternic. Sunt organizate competiții de forță. Sunt probe precum tractarea camionului, ridicatul pietrelor, ridicarea buștenilor, îndreptări cu haltera și multe alte probe care pot arăta și demonstra cât de puternic poate fi corpul uman. Acest sport mă definește, îmi arată care îmi sunt forța și limitele. Fiecare antrenament sau concurs mă face să devin mai puternic, mai ambițios, iar dorința mea este ca într-o bună zi să urc pe podium la concursul pentru „Cel mai puternic om din lume”, iar pe termen scurt – să obțin titlul de „Cel mai puternic om din România”. Am participat la mondialele de juniori reprezentând România și am fost foarte mândru când am văzut steagul țării noastre ridicat în sala de concurs. Acum mă pregăresc pentru a stabili un record național la ridicarea bușteanului.
La început, mă antrenam într-o sală de forță, unde am progresat foarte repede. Cum v-am mai spus, am fost ales de un campion european, care a participat ani la rând la concursul de „Cel mai puternic om din lume” sau „World’s Strongest Man”, numele său – Laurance Shahlaei, care m-a ajutat să progresez și să câștig numeroase competiții și să am perfomanțe la nivel înalt. Între timp, mi-a devenit mai mult decât un antrenor, mi-e prieten și mă ajută zi de zi – de la nutriție până la planul de antrenament. Călătoresc, vizitez și alte săli din alte orașe, unde au echipament special pe care pot să exersez cât mai mult. Mă antrenez de patru ori pe săptămână la sală, iar apoi în celelalte zile am antrenamente ușoare, de refacere a corpului, gen înot sau mers la pas rapid, fac saună. Am sponsori care mă ajută cu alimentația, pentru că făcând efort foarte mare, pregătu-mă pentru competiții ajung la un consum de alimente ce conțin 10.000 de calorii zilnic. Două companii îmi asigură săptămânal un kinetoterapeut și psihoterapeut, dar și un maseur care se ocupă de masaj profund al țesutului muscular.
Am ajuns la Campionatul mondial under 23 (sub 23 de ani) după o performanță bună la concursul de „Cel mai puternic din UK”, iar la scurt timp am primit invitația de la faimosul strongman Glenn Ross să particip la Campionatul mondial de Juniori, Federatia Ultimate Strongman, unde am reușit să ajung în top 10 cei mai puternici din lume, eu Alex Hunedoreanul.
Este visul meu să reprezint Hunedoara, România. Sunt primul hunedorean care practică acest sport și, mai ales, la un nivel atât de înalt”.
Planuri de viitor:
„România, țara noastră, dispune de un potențial uriaș în cea ce privește acest sport. Aici, mulți bărbați ridică greutăți, ca să își verifice forța. Există un număr mare de oameni care sunt pasionați de acest sport. Mircea Pîrjol și Adriana Geamănu, doi oameni minunați, dragi mie, au ajutat ca acest sport să devină cunoscut în România, l-au promovat, au descoperit noi talente, îmi doresc să mă alătur lor, ca să pot ajuta, la rândul meu, să promovez acest sport. Mi-aș dori, ca după ce această pandemie va trece, să putem organiza concursul de „Cel mai puternic om din România” chiar la noi în județ.
Pe viitor, dacă se poate, aș dori să deschid o sală de forță care să includa toate echipamentele speciale specifice Strongmanului.”
Post-ul Alex Hunedoreanul – Strongman apare prima dată în Hunedoara Libera.