APIA: Comisia Europeană va rambursa marţi României peste 1,024 miliarde de euro

de WTA.ro
APIA: Comisia Europeană va rambursa marţi României peste 1,024 miliarde de euro

Comisia Europeană va rambursa marţi României peste 1,024 miliarde de euro, suma reprezentând plăţile în avans efectuate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în perioada 15 octombrie – 30 noiembrie 2019, a declarat, luni, pentru AGERPRES directorul general al APIA, Adrian Pintea.

„Este cea mai mare sumă pe care a dat-o APIA ca avans din 2009 şi până astăzi, respectiv 1,024 miliarde de euro, 2009 fiind primul an în care s-a acordat avans pe schemele de plăţi directe. Declaraţia de cheltuieli pe care o facem la începutul lunii decembrie aferentă perioadei de avans 15 octombrie – 30 noiembrie 2019 se rambursează de către Comisie în a doua zi lucrătoare, respectiv marţi, 7 ianuarie”, a explicat Pintea.

El a precizat că banii vor intra într-un cont al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) deschis la Banca Naţională a României (BNR), urmând ca ulterior să fie viraţi la bugetul statului.

La începutul şedinţei de Guvern, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat că vor intra în contul ministerului peste 1,024 miliarde de euro, conform declaraţiei de cheltuieli APIA.

„Vreau să vă informez că astăzi BNR a confirmat că intră mâine (marţi – n.r.), în contul Ministerului Agriculturii, 1.024.250.000 de euro, conform declaraţiei de cheltuieli APIA. Sunt bani pentru plăţile pe care le-am făcut anul trecut”, a spus, luni, Adrian Oros.

Potrivit datelor APIA, suma totală autorizată pentru plata în avans a subvenţiilor pentru beneficiarii care au depus cererea unică de plată în 2019 a fost de 1,335 miliarde de euro.

Din totalul autorizat la plată, în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2019, suma de 1,319 miliarde de euro reprezintă plăţi efectuate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), respectiv din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) plus cofinanţare de la Bugetul Naţional, pentru un număr de 732.905 de fermieri, respectiv 92,63% din numărul fermierilor eligibili la plata avansului.

De asemenea, 16,55 milioane euro au însemnat măsuri de piaţă, comerţ exterior, promovarea produselor agricole şi ajutoare de stat.

„Prin Decizia de punere în aplicare a Comisiei nr. 6536 a fost stabilit nivelul avansurilor pentru plăţile directe şi pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafaţă şi de animale aferent Campaniei 2019, respectiv de până la 70% în cazul plăţilor directe şi de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală (…) menţionăm că suma de 1,319 miliarde euro, reprezentând plăţi în avans acordate fermierilor în Campania 2019, este cea mai mare sumă autorizată la plata în avans începând cu Campania 2009, anul în care a fost acordată pentru prima dată plata în avans”, preciza APIA la finele lunii noiembrie.

În conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1174/2019, alocarea financiară aferentă României privind plăţile directe acordate fermierilor în Campania 2019 este de 1,943 miliarde de euro.

AGERPRES

APIA: Comisia Europeană va rambursa marţi României peste 1,024 miliarde de euro

Comisia Europeană va rambursa marţi României peste 1,024 miliarde de euro, suma reprezentând plăţile în avans efectuate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în perioada 15…

Curs valutar 6 ianuarie 2020: Leul s-a apreciat în raport cu euro şi dolarul american

Leul s-a apreciat luni în raport cu euro, cursul afişat de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4,7760 lei, în scădere cu 0,29 bani (-0,06%) faţă de cotaţia din şedinţa anterioară, când moneda unică…

România, în primele țări din UE la creșterea prețurilor producției industriale

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în luna noiembrie 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, o scădere de 1% în Uniunea Europeană (UE) şi un declin de 1,4% în zona…

Rezervele internaţionale ale României, în scădere

Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau, la sfârşitul anului trecut, la nivelul de 32,926 miliarde de euro, faţă de 33,817 miliarde de euro la 30 noiembrie 2019, potrivit unui comunicat al…

Companiile de stat, aproape de un prag psihologic: bagi 2 lei și scoți 1
Galerie Foto Pentru mulţi dintre managerii celor 220 de companii unde statul mai este unic acţionar sau majoritar, obţinerea unui profit pare a fi ultima grijă dacă analizăm raportările lor financiare. Potrivit ultimelor date…
Un profesor de economie propune combaterea recesiunii prin vouchere la restaurant

Un profesor de economie de la Universitatea Harvard a făcut o sugestie interesantă cu privire la modul în care guvernele ar putea contracara următoarea recesiune: acordarea de vouchere care să poată fi utilizate pe…

Startup-ul Typing DNA o obţinut o finanţare de şapte milioane de dolari de la mai multe fonduri

Startup-ul românesc de cybersecurity TypingDNA a primit o investiţie totală de 7 milioane de dolari într-o nouă rundă de tip Serie A, condusă de Gradient Ventures, fondul de investiţii specializat în AI…

Ciprul, Israelul şi Grecia au semnat un acord pentru gazoductul EastMed

Liderii din Cipru, Grecia şi Israel au semnat un acord de bază, la Atena, deschizând calea pentru construirea planificată a gazoductului EastMed în Mediterana, informează DPA. Prim-ministrul grec, Kyriakos…

Exporturile de gaze ale Gazprom au scăzut în 2019, chiar dacă producţia a crescut

Exporturile de gaze ale Gazprom către ţările non-CSI (inclusiv China) au scăzut anul trecut cu 1,3% până la 199,2 miliarde meri cubi, comparativ cu nivelul-record înregistrat în 2018, a declarat joi directorul…

Indicele ROBOR la 3 luni a început anul 2020 în creştere uşoară, ajungând la 3,19% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni a crescut vineri la 3,19% pe an, după ce a încheiat anul 2019 la o cotaţie de 3,18% pe an, conform datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR). La începutul anului…

Nu construim autostrăzi, în schimb pierdem DN-uri
Galerie Foto România ar trebui să aibă mai mulți kilometri de drumuri și de cale ferată, de la un an la altul, însă numărul acestora scade, în loc să crească. Explicația este simplă: pe o parte…
Dobânzile bancare, neputincioase şi în 2020

Leul s-a depreciat anul trecut faţă de euro în salturi destul de puternice faţă de euro, dar pe întreg intervalul, căderea a fost una obişnuită, în jur de 2,5%, nivel care ar urma să se repete în cursul lui…

Energia eoliană asigură 37% din producţia de energie a României, miercuri după-amiază

Parcurile eoliene generează peste 37% din producţia naţională de energie electrică, România exportând în jur de 1.500 de MW miercuri după-amiază, potrivit datelor Transelectrica, analizate de…

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în ianuarie peste 5 miliarde de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna ianuarie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 300 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu…

Curs valutar 31 decembrie 2019: Moneda națională s-a depreciat în raport cu euro şi a câştigat teren în faţa dolarului

Leul s-a depreciat, marţi, în raport cu euro, cursul afişat de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4,7793 lei, în creştere cu 0,08 bani (+0,02%) faţă de cotaţia din şedinţa anterioară, când moneda…

Citeste mai mult pe aici

Te-ar putea interesa