După ce în urmă cu un an, acţiunile companiilor româneşti se prăbuşeau din cauza „taxei pe lăcomie”, în aceste zile aceasta urmează să fie eliminată iar Bursa de la Bucureşti este pe cale să devină una din cele mai performante pieţe mondiale, transmite Bloomberg.
Optimismul cu privire la un nou guvern, favorabil pieţelor, a ajutat la transformarea BVB dintr-o paria, într-o favorită, indicele principal BET înregistrând o creştere de 34% în acest an. Acesta este al treilea cel mai performant indice bursier din cele 94 de pieţe urmărite de Bloomberg, creşteri mai mari înregistrând doar indicii burselor din Grecia şi Rusia.
Acţiunile companiilor româneşti profită de pe urma îmbunătăţirii câştigurilor, creşterii economice susţinute şi evaluărilor încă mici după ce indicele BET a atins în ianuarie cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Piaţa bursieră din România beneficiază şi de pe urma deciziei agenţiei FTSE Russell, liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri, de a reclasifica piaţa de capital România de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă. Această decizie a adus noi intrări de fonduri precum şi speculaţii că MSCI Inc. ar putea lua o decizie similară.
Premierul Ludovic Orban a promis că va elimina o parte din politicile controversate ale predecesorului său, inclusiv aşa-numita „taxă pe lăcomie.Guvernul vrea să strângă bani prin listarea la bursă a Hidroelectrica SA şi a altor companii de stat.
„Mai multe companii de stat ar putea fi listate la bursă şi încurajăm Guvernul să utilizeze bursa de valori la potenţialul maxim. Listarea Hidroelectrica ar putea decisivă pentru un upgrade MSCI şi va genera un efect de domino pentru lichiditatea altor companii importante”, a declarat directorul general al BVB, Adrian Tănase.
Cu toate acestea, Alexandru Ilisie, director de investiţii la OTP Asset Management, atrage atenţia că alegerile locale şi parlamentare din 2020 ar putea reprezenta un risc pentru piaţa locală în cursul anului următor. În plus, pentru ca MSCI să urmeze exemplul FTSE şi să reclasifice piaţa de capital din România la statutul de piaţă emergentă, volumul tranzacţiilor trebuie să crească faţă de nivelul actual, subliniază Hasnain Malik de la firma de brokeraj Tellimer din Dubai.
Guvernul a stabilit ca plafonul de lucrători străini pentru anul 2020 să fie de 30.000 de persoane, a anunţat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă. „O altă decizie importantă avută în dezbatere ş…
Modificările aduse de Guvern Ordonanţei 114 ar putea crea mediului de afaceri alte probleme, le-a transmis joi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, reprezentanţilor mediului de afaceri prezenţi la lansarea unui…
După ce în urmă cu un an, acţiunile companiilor româneşti se prăbuşeau din cauza „taxei pe lăcomie”, în aceste zile aceasta urmează să fie eliminată iar Bursa de la Bucureşti…
Leul s-a apreciat, joi, cu 0,33 bani în raport cu euro (-0,07%), moneda europeană fiind cotată la 4,7740 lei, faţă de 4,7773 lei miercuri. De asemenea, leul a câştigat teren şi în faţa dolarului american,…
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va înregistra, în acest an, venituri de 2,365 miliarde lei, cheltuieli totale de 2,279 miliarde lei, o cifră de afaceri de 2,019 miliarde lei şi un profit brut de 86…
Guvernul PNL anunţă o adevărată apocalipsă, un deficit bugetar uriaş, în cazul în care TVA ar coborî, iar alocaţiile pentru copii ar creşte. Ciudat sau nu, scăderea taxei pe valoarea adăugată a fost propus
Camera Deputaţilor a modificat, miercuri, în calitate de for decizional, Legea societăţilor 32/1990, fiind simplificate procedurile şi condiţiile de înregistrare a sediului social şi eliminată restricţia…
Promisiunea Guvernului faţă de Comisia Europeană este că România va reveni în 2022 la un deficit de sub 3% din PIB, însă acest procent de deficit asumat pentru prezent ar reprezenta o frână mult prea puternică…
Consiliul Concurenţei a sancţionat cu 6,3 milioane lei (aproximativ 1,3 milioane euro) distribuitorul de gaze naturale Premier Energy SRL, în calitate de succesor legal al companiei Gaz Sud SA, pentru abuz de…
Banca Naţională a României (BNR) a afişat, miercuri, un curs de 4,7773 lei pentru un euro, în creştere cu 0,04 bani (+0,01%) faţă de cotaţia anterioară, de 4,7769 lei/euro. Leul s-a depreciat şi în raport…
Economia României va urca anul viitor, dar şi deficitul va creşte, în timp ce inflaţia se va domoli, conform datelor luate în calcul la elaborarea proiectului de buget, publicat de Ministerul Finanţelor….
Moneda naţională s-a apreciat, marţi, cu 0,12 bani în raport cu euro (-0,03%), moneda europeană fiind cotată la 4,7769 lei, faţă de 4,7781 lei luni. De asemenea, leul a câştigat teren şi în faţa…
Citeste mai mult pe aici