De-a lungul timpului au existat multe si diferite forme ale pantofilor purtati de catre femei, dand o nota de eleganta si rafinament prin fiecare model. Unul dintre cele mai cunoscute modele de pantofi cu toc este Stiletto. Acestia sunt principalii care dau impresia unui picior suplu, alungit si elegant prin tocul lor extrem de subtire. Caracteristica lor cea mai importanta este aceea de a obliga picioarele sa fie mereu incordate astfel femeile isi pot scoate in evidenta usor gambele, muschii feselor dar si silueta.
Când au fost purtați pentru prima dată
Primele aparitii ale pantofilor Stiletto au fost acelea din cateva fotografii din anii 1940 ale solistei Mistinguett.
Inventatorul acestui tip de pantof a fost Roger Vivier care a confectionat acest model pentru a se potrivi cu tinutele lui Christian Dior de la începutul anilor 1950. Pentru crearea modelului dorit, Vivier a gandit modul cum va fi confectionat pantoful si astfel a folosit aliaje metalice pentru componența tocului și pentru a putea oferi mai multă stabilitate picioarelor. Astfel el a fost primul care a reușit să creeze pentru prima data pantofii ce aveau tocul asemănător cu un ac. Prima apariție a lor în presă a fost în anul 1953, în ziarul Daily Telegraph.
Primele modele de pantofi cu toc au fost purtate de prostituatele din Venetia și aveau o înălțime de aproximativ 45 de centimetri. Înălțimea exagrată a acestuia avea rolul de a le face pe femei să fie remarcate de către clienții lor, însă mai târziu au început să devină populari în Italia și în Imperiul Otoman, în rândul celor aristocrați. Scopul era acela de a arăta altor persoane că sunt atât de bogați încât nu au nevoie nici să muncească și nici să meargă.
De aceea, peste câteva decenii, datorită staturii elegante a picioarelor și a corpului pe care aceștia o ofereau, pantofii au stârnit multe controverse, ei fiind asociați cu femeile ușuratice.
În Europa, prima persoană care s-a afișat cu pantofi cu toc a for Regina Elisabeta 1. Momentul a intrat în istorie prin intermediul unui tabou pictat care a fost caracterizat de către designerul vestimentar Janet Arnold ca “perechea de pantofi stiletto cu toc înalt și arcuri”.
Scurt istoric al pantofilor
Cele mai citite articole
Între timp părerea despre pantofii Stiletto s-a schimbat, ei fiind cunoscuți acum ca o notă de feminitate și eleganță prin conturarea unei siluete subțiri și a unor picioare încordate și suple. Forma lor devine și mai elegantă spre finalul anilor 60, când vârful lor este alungit aproape la fel de mult ca și tocul. Datorită schimbărilor di cadrul industriei fashion, acești pantofi au fost uitați si nu au mai fost la modă până în anul 1980 când au început din nou să ofere rafinament imaginii feminine. Având din nou o perioadă de dispariție din ținutele doamnelor, ei revin din nou în 1999, când au început să fie utilizați atât pentru ca femeile să se poată ridica la înălțimea bărbaților păstrându-și feminitatea, dar și în cadrul ținutelor de birou. În ziua de astăzi ei sunt purtați de fiecare data când o femeie își dorește să creeze o imagine suplă și elegantă, fiind confirmat de mulți designer că aceștia vor rămâne pentru mult timp în tendințe.
Tocuri versus Balerini
Situația s-a schimbat complet în jurul anilor 1840 când tocurile nu mai sunt deloc în tendințe și devin foarte căutați și apreciați balerinii. Datorită revoluțiilor care se desfășurau în America și Franța, oamenii au început să respingă influențele impuse de regalitate și astfel au fost refuzate și modelele de încălțări impuse de aceasta. Moda balerinilor a apărut datorită soției lui Napoleon, Josephine, care îmbrățișa încălțămintea comodă și despre care se spune că avea peste 300 de perechi de balerini.
Așa cum tendințele se schimbă mereu la o anumită perioadă de timp, după câțiva ani preferințele pentru balerini au început să dispară și a revenit din nou tocul în topul clasamentului de pantofi.
Evoluția tehnologică a făcut posibilă confecționarea acestor pantofi
Chiar dacă de-a lungul anilor au fost descoperite noi modalități mai simple de a confecționa pantofii cu toc, evoluția tehnologică a fost aceea care a făcut posibilă apariția lor. Studiile din timpul războiului pentru dezvoltarea industriei aeronautice au fost un prim pas în descoperirea faptului că material precum oțelul pot susține greutăți ridicate fără să de curbeze. Astfel au fost tot mai ușor creati pantofii stiletto la care presiunea a fost condusă de la călcâi către vârful piciorului, ceea ce a făcut ca mersul pe ei să fie destul de dificil chiar și în zilele noastre. A fost nevoie doar de acea scânteie de la început care a făcut ca moda acestor pantofi să nu dispară niciodată.
Cunoscutul serial “Sex and the City” a subliniat ceea ce deja era destul de bine știut, și anume faptul că pantofii Stiletto sunt symbol al femeilor îndrăznețe, elegante, rafinate, ei fiind și unul dintre cele mai scumpe modele care se află pe piața produselor vestimentare.
Sursa Foto: Pexels
Articol realizat in colaborare cu: